ΗΠΑ: 17 νεκροί από πλημμύρες και οδοστρώματα «καταπίνουν» αυτοκίνητα

Petite Perle 300×250

«Αν δεν πιστεύετε στην κλιματική αλλαγή, ελάτε στην Καλιφόρνια», είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την τελευταία θανατηφόρα καταιγίδα που πλήττει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, η λάσπη κόβει αυτοκινητόδρομους στα δυο και μία καταβόθρα «καταπίνει» αυτοκίνητα.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι συνολικά 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων φέτος.

Η απόδραση από την πορεία της καταιγίδας είχε επιφέρει τους δικούς της κινδύνους. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος, αυτοκίνητα βυθίστηκαν και μητέρα και κόρη ήταν μεταξύ των τεσσάρων ανθρώπων που έπεσαν σε καταβόθρα. Τα νερά εισέβαλαν σε σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Οι κεραυνοί «χτύπησαν» 200 φορές, μία πτώση τσίχλας σκότωσε δύο οδηγούς και εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί φόβοι για έναν 5χρονο που παρασύρθηκε κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας. Ένα παπούτσι που επέπλεε σε ορμητικά νερά ήταν το μοναδικό σημάδι του αγνοούμενου αγοριού, Κάιλ Ντόαν, από τότε που εξαφανίστηκε τη Δευτέρα.

Tens of thousands evacuate California storms, with 17 dead https://t.co/TiasMBvPZS pic.twitter.com/plAijlV5r6— Eyewitness News (@ewnupdates) January 11, 2023

Το έδαφος, που επηρεάστηκε από προηγούμενες πυρκαγιές, έχει επίσης αυξήσει τον κίνδυνο, καθώς το χώμα απογυμνωμένο από φυτά δημιουργεί συνθήκες για ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης.

«Καθώς το νερό τρέχει κατηφορικά μέσα από καμένες περιοχές, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη διάβρωση και να μαζέψει μεγάλες ποσότητες τέφρας, άμμου, λάσπης, πετρωμάτων και καμένης βλάστησης», εξήγησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, επαίνεσε το έργο των ομάδων διάσωσης την «ιστορική πλημμύρα» που σημειώθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι Αρχές εξέδωσαν «προειδοποίηση μεγάλης ξηρασίας» σε 19 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Η κλιματική αλλαγή εντείνει τον κίνδυνο

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας τριετούς μεγα-ξηρασίας σε ολόκληρη τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Νιούσομ. «Αν δεν πιστεύετε στην κλιματική αλλαγή, ελάτε στην Καλιφόρνια».

Στοιχεία από το Poweroutage.us έδειξαν ότι οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν καταστροφή στο ηλεκτρικό δίκτυο, με 180.000 σπίτια και επιχειρήσεις να βυθίζονται στο σκοτάδι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα).

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση τέτοιων καταιγίδων, που ξεσπούν από την υπερβολική ζέστη και τις ξηρές περιόδους, είναι συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής. Αν και η βροχή και το χιόνι θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση των ταμιευτήρων νερού, μόνο δύο εβδομάδες βροχοπτώσεων δεν θα λύσουν δύο δεκαετίες ξηρασίας.

A California Highway Patrol officer captured incredible footage of a huge landslide in Fresno County Monday afternoon. #CAwx #AtmosphericRiver https://t.co/Wqcngxk5Ea pic.twitter.com/h0bNiB8Qo3— AccuWeather (@accuweather) January 10, 2023

Αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα σύνθετα συμβάντα που περιλαμβάνουν τόσο την ξηρασία όσο και τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο σοβαρά και συχνά τα τελευταία χρόνια. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα αυξάνουν την πιθανότητα πυρκαγιών. Και οι πυρκαγιές μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλους κινδύνους, μετατρέποντας κατά τα άλλα ασυνήθιστα γεγονότα σε ανθρώπινες καταστροφές.

Ταυτόχρονα, τα ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων αναμένεται να ενταθούν σε κλίμα υπερθέρμανσης. Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, οδηγώντας σε πιο υγρές καταιγίδες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα καμένα στρέμματα θα μπορούσαν να εκτεθούν σε δυνητικά ακραίες βροχοπτώσεις σε έναν θερμότερο πλανήτη.

Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στη βροχή σε καμένες περιοχές. Για παράδειγμα, οι εναποθέσεις αιθάλης και τέφρας στο χιόνι μπορεί να αυξήσουν το λιώσιμο του χιονιού, να αλλάξουν τον χρόνο απορροής και να προκαλέσουν πλημμύρες.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι τοπικές υποδομές μπορούν να επηρεάσουν ακραία γεγονότα. Η αστικοποίηση και η αποψίλωση των δασών, για παράδειγμα, μπορεί να εντείνουν τις πλημμύρες και να επιδεινώσουν τα συμβάντα ροής λάσπης ή συντριμμιών και τις επιπτώσεις τους. Αυτό φάνηκε στα βίντεο με το λασπωμένο νερό να ξεχύνεται στους δρόμους στη Σάντα Μπάρμπαρα στις 9 Ιανουαρίου 2023.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, εξετάστηκαν, σύμφωνα με το Associated Press, οι κίνδυνοι για την ενεργειακή υποδομή από καταρράκτες που περιλαμβάνουν έντονες βροχοπτώσεις σε καμένες περιοχές, εστιάζοντας σε αγωγούς φυσικού αερίου και άλλες υποδομές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι μόνο οι υποδομές φυσικού αερίου θα εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε μεμονωμένους κινδύνους, δημιουργώντας το ενδεχόμενο πυρκαγιών, αλλά και οι πιθανότητες διαδοχικών κινδύνων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε ένα θερμαινόμενο κλίμα.

Πηγή: Η Καθημερινή

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ