Δικαιωμένοι αλλά και ανήσυχοι οι 98 της προσφυγής για τα δέντρα του Μασταμπά

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Οι προσφεύγοντες πολίτες εξέλαβαν την εισήγηση του Γ.Αναστασάκη «ως προσπάθεια να διορθωθούν τα νομικά ελαττώματα και όχι η πολιτική του δήμου για το πώς αντιμετωπίζει το υψηλό πράσινο».

«Καταπληκτική συγκυρία» χαρακτηρίζει η Ιωάννα (Βάννα) Σφακιανάκη, μία από τους 98 προσφεύγοντες ενάντια στην κοπή δέντρων στο Μασταμπά, το γεγονός ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδόθηκε την ίδια μέρα που το θέμα βρίσκονταν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου. 

«Νιώθουμε δικαιωμένοι. Αποτελεί σημαντική νίκη για τους πολίτες να βλέπουμε έμπρακτα τη δικαίωση του αγώνα μας» αναφέρει στο Cretalive η κ. Σφακιανάκη, αρχιτέκτονας μηχανικός και κάτοικος του Μασταμπά. 

«Όμως η δικαίωση για τα δέντρα της πόλης είναι ακόμα είναι πολύ μακριά. Αυτό φάνηκε και απο το περιεχόμενο της εισήγησης που θα συζητιόταν χτες στο δημοτικό συμβούλιο και αναβλήθηκε αλλά και από την αιτιολόγηση της αναβολής που έκανε ο κ. Αναστασάκης. Είπε ότι πρέπει να ξαναδούμε την εισήγηση που θα κάνουμε με βάση την απόφαση της Αποκεντρώμενης» αναφέρει η ίδια. Εξηγεί δηλαδή η ίδια ότι οι προσφεύγοντες εξέλαβαν την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου «ως προσπάθεια να διορθωθούν τα νομικά ελαττώματα και όχι η πολιτική του δήμου για το πώς αντιμετωπίζει το υψηλό πράσινο, όχι μόνο με τις κοπές αλλά και τη συντήρηση των δέντρων».

Βάννα Σφακιανάκη δέντρα Μασταμπάς
Η κ. Βάννα Σφακιανάκη


Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφέρεται και στα μνημειακά δέντρα του Ηρακλείου που θέλουν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι «αποτελούν ταυτοτικά στοιχεία της πόλης στο Μασταμπά, στα  Ενετικά Τείχη (Όαση) και αλλού».

Στην ερώτηση για το εάν ανησυχούν για τα δέντρα που έχουν πέσει μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο και για τον κίνδυνο ακόμα ένας συμπολίτης μας να τραυματιστεί σοβαρά ή και να χάσει τη ζωή του η κ. Ιωάννα Σφακιανάκη επισημαίνει ότι «φυσικά και ανησυχούμε. Πρώτη φορά συμβαίνει τέτοιο θέμα στο Ηράκλειο. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα»

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις εισηγήσεις κάποιων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι, όπως αναφέρει η ίδια είπαν ότι «δεν γίνεται να κόβουμε προληπτικά τα δέντρα όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή» και τονίζει, όπως το αντιλαμβάνεται η ίδια, ότι και αυτή η θέση δικαιώνει τους 98 προσφεύγοντες ενάντια στην κοπή δέντρων στο Ηράκλειο, χωρίς να έχει προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος σχετικά με το εάν τίθεται ζήτημα επικινδυνότητας του κάθε δέντρου. 

δέντρα μασταμπάς αποκεντρωμένη διοίκηση

«Ο κόσμος ανησυχεί υπερβολικά πολύ και η ανησυχία τρέφεται από ένα γενικότερο κλίμα το οποίο εμφανίζεται ως η πλευρά της “υπευθυνότητας”. Δεν γίνεται κάποιοι να τρομοκρατούν τους πολίτες με fake news. Θα ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς δέντρα; Εμείς εμφανιζόμαστε  ως η πλευρά της υποτιθέμενης “ανευθυνότητας”» καταλήγει η ίδια και επισημαίνει ιδιαίτερα ότι αυτό που περιέγραψε υπάρχει «ως διάχυτη αίσθηση στην πόλη».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πέτρος Ινιωτάκης στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας  ανέφερε πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «παραπλανήθηκαν», αφού ψήφισαν για άλλο άρθρο, όπως είπε, και τελικά προέκυψε η κοπή δέντρων στο Μασταμπά. Το γεγονός ότι το θέμα κοπής δέντρων στο Μασταμπά δε συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους προσφυγής των 98 κατοίκων.

δέντρα μασταμπάς αποκεντρωμένη διοίκηση
δέντρα μασταμπάς αποκεντρωμένη διοίκηση

cretalive.gr

Related Articles