ΥΠΕΝ: €237 εκατ. για 44 περιβαλλοντικά έργα – Η λίστα για την Κρήτη

Petite Perle 300×250

Ποσά που φτάνουν συνολικά τα 237 εκατ. ευρώ (και 293,88 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ) θα διατεθούν για 44 περιβαλλοντικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη χρηματοδότησή τους να καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργεια Κ. Σκρέκα, εγκρίθηκε η υπαγωγή ωφελουμένων φορέων στα υποέργα «Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού» και «Υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος» της Δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις», η οποία είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι είναι Δήμοι και Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το υποέργο «Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού» φτάνει τα 104.026.453 ευρώ, με πιστώσεις που κυμαίνονται από 1,52 εκατ. ευρώ έως και 22,6 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα για το υποέργο «Υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων» ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει στα 132.923.814 ευρώ με πιστώσεις που κυμαίνονται από 2,44 εκατ. ευρώ έως και 13,1 εκατ. ευρώ.

Έτσι το γενικό σύνολο των πιστώσεων διαμορφώνεται σε 236.950.267 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Όπως διευκρινίζεται, Κύριος του Έργου και Φορέας Χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Φορέας Υλοποίησης η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ και Αναθέτουσα Αρχή έκαστος ωφελούμενος εκ των φορέων που εντάσσονται.

Τα δεσμευτικά χρονικά ορόσημα

Στην απόφαση ορίζονται συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονικά ορόσημα που προβλέπουν ότι η κοινοποίηση ανάθεσης σύμβασης έργων πρέπει να γίνει έως την 31/12/2023, η ολοκλήρωση του 50% της αξίας των εργασιών μέχρι την 31/12/2024 και η ολοκλήρωση όλων των έργων μέχρι την 31/12/2025.

Όπως τονίζεται, η μη τήρηση των προαναφερομένων προθεσμιών από τους ωφελούμενους φορείς θα έχει ως συνέπεια την απένταξη των έργων τους με σχετική τροποποίηση του ΤΔΕ από τον Φορέα Υλοποίησης του Έργου.

Το μεγαλύτερο σε ύψος πιστώσεων από τα 44 έργα, είναι αυτό που αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων άντλησης και επεξεργασίας λυμάτων Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου και την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων με αξιοποίηση ΑΠΕ, με συνολικό ύψος 22.593.500 ευρώ.

Ειδικότερα, αντικείμενο του υποέργου 1 είναι η κατασκευή μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας των δευτεροβάθμια επεξεργασμένων λυμάτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων του Δήμου Ηρακλείου με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους για απεριόριστη άρδευση σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελώνες σε αγροτικές περιοχές του Δήμου (Αγ Βλάσσης, Αγ. Σύλλας, Βασιλιές, Σίλαμος, Μαραθίτης, Προφήτης Ηλίας, Τέμενος, Φοινικιά, Μαλάδες και στο περιαστικό πράσινο της πόλης (Ενετικά τείχη, παραλιακός δρόμος, περιοχή Παγκρητίου Σταδίου κλπ.).

Το υποέργο 2 προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού (ΗΛΜ) εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτιστοποίηση λειτουργίας και την ενεργειακή αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων αντλιοστασίων ακαθάρτων υδάτων της πόλης του Ηρακλείου, ενώ το υποέργο 3 αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, σε τέσσερις θέσεις σε οροφές κλειστών υφιστάμενων δεξαμενών ύδρευσης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 0,963 MWp με δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 1.581MWh.

Με το συμψηφισμό παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering) η Δ.Ε.Υ.Α.Η θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεων της, και στις εγκαταστάσεις άντλησης και επεξεργασίας λυμάτων, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας και γενικά να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των έργων και των πιστώσεων:

ΠΗΓΗ newmoney.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ