Μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον – Ζητούν ελαιόλαδο αλλά δεν επαρκούν τα βυτία μεταφοράς

Petite Perle 300×250

Μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, αυξημένη παραγωγή, κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές τιμές παραγωγού και έλλειψη βυτίων για την μεταφορά του προϊόντος στους τελικούς αγοραστές, συνθέτουν αυτή τη στιγμή την εικόνα της αγοράς ελαιολάδου στην Κρήτη.

Τις προηγούμενες ημέρες, αμέσως μετά τις γιορτές, στην μεγάλη πλειοψηφία των ελαιουργείων και συνεταιρισμών η τιμή του ελαιολάδου ανέβηκε κατά περίπου 20 λεπτά με αποτέλεσμα σήμερα τιμές της τάξης του 4,60 ευρώ να θεωρούνται ξεπερασμένες και πολύ χαμηλές.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον που υπάρχει, με δεδομένες τις μικρές ποσότητες που παρήγαγαν φέτος Ιταλία και Ισπανία, είναι μεγάλο όμως παρατηρείται ένα αγκάθι που βάζει φρένο στον όποιο ενθουσιασμό επικρατεί για τις εξελίξεις στο ελαιόλαδο.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι δεν επαρκούν τα βυτία για την έγκαιρη μεταφορά του προϊόντος ενώ δεν υπάρχουν και διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι για να κρατηθεί το ελαιόλαδο μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μέχρι να καταλήξει στους τυποποιητές.

Πρωτόγνωρη χρονιά αλλά με αρρυθμίες

Αυτό που συμβαίνει την τρέχουσα χρονιά με το ελαιόλαδο, αναφέρει στη Φωνή του Μαλεβιζίου, ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών Μιχάλης Καμπιτάκης, είναι πρωτόγνωρο και δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από προβλήματα καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει, όπως η Ιταλία και Ισπανία, αποθεματική πολιτική.

Δυστυχώς ακόμα και σε πολύ καλές χρονιές, όπως η φετινή ακολουθούμε τη γραμμή που χαράσσουν Ιταλοί και Ισπανοί, μη έχοντας επαρκείς χώρους αποθήκευσης ελαιολάδου και κρατική ομπρέλα προστασίας πάνω από το προϊόν.
Γι αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση ακόμα και από τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά.
Απ' όλους πρέπει να γίνει κατανοητό πως η αγορά ελαιολάδου είναι ένα Χρηματιστήριο.

Δεν μπορείς να προβλέψεις ούτε αν θα ανέβουν οι τιμές, ούτε αν θα πέσουν και σίγουρα δεν μπορείς να προτρέψεις τον παραγωγό να πουλήσει ή να μην πουλήσει. Θα πρέπει ειδικά οι παραγωγοί ελαιολάδου να βλέπουν πρώτα τις ανάγκες τους και να κάνουν πωλήσεις με βάση αυτές, σε διαφορετικές τιμές και χρόνους.

Έτσι ούτε το ελαιόλαδο θα λείψει από την αγορά, ώστε οι έμποροι να στραφούν σε άλλες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ούτε οι παραγωγοί θα χάσουν ένα καλό εισόδημα.
Να σημειώσουμε πως τη δεδομένη στιγμή ακριβή εικόνα για το που θα «κάτσει η μπίλια» της φετινής παραγωγής ελαιολάδου στη χώρα μας δεν έχουμε.

Σίγουρα θα είναι πάνω από 300.000 τόνοι ενώ στην Κρήτη, εκτιμά ο κ. Καμπιτάκης, θα κινηθούμε αρκετά πάνω από τους 100.000 τόνους.

Ωστόσο ακόμα η συγκομιδή δεν έχει ολοκληρωθεί στο νησί μας με πολλές μεγάλες ελαιοπαραγωγές ζώνες, όπως της Μεσαράς και της Βιάννου να συνεχίζουν την ελαιοσυλλογή.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ