Οι έκτακτες παροχές για τους συνταξιούχους ως το Πάσχα

Petite Perle 300×250

Έκτακτες ενισχύσεις τριών ταχυτήτων "τρέχει" η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους μέχρι το ερχόμενο Πάσχα, δηλαδή έως τα μέσα του προσεχούς Απριλίου.

Η πρώτη παρέμβαση είναι ήδη ψηφισμένη και δεν είναι άλλη από το κλιμακωτό (βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων) market pass, η οποία αφορά ευρύτερα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, μεταξύ αυτών και τους συνταξιούχους.

Η δεύτερη παρέμβαση σχεδιάζεται να θεσπισθεί και αποτελεί μία επανάληψη της καταβολής του επιδόματος ("επιταγή ακρίβειας") το οποίο έχει δοθεί ήδη 2 φορές στο παρελθόν (Πάσχα 2022, Χριστούγεννα 2022 με πιο διευρυμένα κριτήρια), δηλαδή η πληρωμή του επιδόματος των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους (βάσει διαφορετικών εισοδηματικών κριτηρίων σε σχέση με εκείνα που ισχύουν για το market pass).

Η τρίτη παρέμβαση η οποία σχεδιάζεται αφορά τους συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω της υψηλής προσωπικής διαφοράς τους, αποκλείστηκαν από τις αυξήσεις 7,75% (σ.σ. μειώθηκε μόνο η προσωπική διαφορά τους) οι οποίες δόθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά:

1. Μarket Pass

Από 1η Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του Market Pass, ενώ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου και οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis.

Όπως ανακοινώθηκε, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση είναι:

– Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

– Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

– Σημειώνεται ότι το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

2. "Eπιταγή ακρίβειας"

Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα χορηγήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι συνταξιούχοι  (η οποία θα αποτελέσει "πιλότο" για ανάλογη παρέμβαση και το ερχόμενο Πάσχα) σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

– οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

– προσυνταξιοδοτική παροχή,

– αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),

– συνταξιοδοτικές παροχές του δημοσίου.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.

– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕNΦΙΑ), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2022, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

– Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έχουν υποβάλει, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

– Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Αν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ. Αν και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, η ενίσχυση των διακοσίων πενήντα (250,00) ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Επίδομα για όσους δεν έλαβαν αύξηση 7,75%

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη εβδομάδα, "είναι αλήθεια ότι 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από αυτές τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών.

Σημείωσε δε, ότι οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ανεξάντλητες και ότι, εν πάση περιπτώσει, σαφέστερη εικόνα για επιπλέον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα υπάρχει στα τέλη Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, η κυβέρνηση -πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων- θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων".

πηγή: www.ekriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ