Τα μπάζα έπνιξαν το Παλαιόκαστρο εκτός από τα νερά

Petite Perle 300×250

Τα λάθη ετών, η αντιπλημμυρική παρέμβαση που δεν έχει γίνει δεκαετίες τώρα πληρώνει ο οικισμός

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς έχει συμβεί στο Παλαιόκαστρο αρκεί να ανηφορίσει 700 μέτρα προς τον οικισμό και να φτάσει στο σημείο «μηδέν».

Στην αρχή δηλαδή του φαραγγιού, εκεί που συναντιούνται δυο ρέματα κάτω από τους πελώριους και κοφτερούς βράχους. Το ρέμα της Σπηλιώτισσας και αυτό προς τον βιολογικό καθαρισμό.
Σε εκείνο το σημείο και μια «ποταμίδα» που από τα μπαζώματα ετών έγινε οικόπεδο.
Πως θα φύγει τόσο ορμητικό νερό;

Είναι αδύνατο υπό τις σημερινές συνθήκες σε έναν οικισμό που δεν έχει αφεθεί ούτε μια «ανάσα» και σε έναν δρόμο που ταυτοχρόνως είναι ποτάμι. Σε καίρια μάλιστα σημεία- εκεί που είναι οι κατοικίες- φραγμένο ακόμα και σήμερα από μπάζα και χώματα.

Ο επί περίπου 30 ετών, τέως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου, Κώστας Μαρκάκης, που γνωρίζει την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή και έχει κι όλα τα τοπογραφικά στοιχεία, μίλησε στη Φωνή του Μαλεβιζίου, για τα προβλήματα προτείνοντας και τη θεραπεία τους.

Το Παλαιόκαστρο αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1986 και έγινε η α΄ και β΄ φάση της πολεοδόμησης της. Η τρίτη φάση απαιτούσε την οριοθέτηση του ρέματος ( πήρε ΦΕΚ τελικά το 2016) και την υδραυλική μελέτη που ξεκίνησε επί Μαρκογιαννάκη. Σε κάθε αλλαγή της δημοτικής αρχής η μελέτη αυτή απαιτούσε και νέα επικύρωση και στους κατοίκους δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή που βρίσκεται η υπόθεση.

Η υδραυλική μελέτη ξεκίνησε ενιαία και ενιαία πρέπει να καταλήξει καθώς αντιμετωπίζει τα όμβρια, την αποχέτευση και την ύδρευση, σημείωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, αρχικά προέβλεπε υπόγειο κανάλι 2χ3 με σχάρες.

Τα αίτια

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδόν στην είσοδο του Φαραγγιού γίνεται εναπόθεση μπαζών 20 και πλέον έτη, με αποτέλεσμα η παλιά ποταμίδα να είναι σήμερα οικόπεδο.

Στο φαράγγι Ρέχτρα προς την εκκλησία της Παναγίας Σπηλιώτισσας πριν 5 χρόνια έγινε περιπατητικό μονοπάτι. Έγινε αναμόχλευση των χωμάτων κι όλα αυτά έμειναν εκεί, και σήμερα το σημείο είναι απροσπέλαστο.
Το σημείο αυτό είναι η απορροή της λεκάνης της Ροδιάς. Το ορμητικό νερό πήρε ύψους εξαιτίας όλων αυτών των χωμάτων και έπνιξε το Παλαιόκαστρο.

Η λύση

Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση είναι στην κατασκευή αναδιπλωμένων ραμπών περίπου 9 σε όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου.

Για την αποκατάσταση του ποταμιού να ριχτεί μπετό με κλίση και προς το κεντρικό φαράγγι μέχρι τον βιολογικό
Στο χώρο εναπόθεσης μπαζών, αφού αποκλείεται να ξεμπαζωθεί να γίνει γύρω γύρω αντιρυδωτή περίφραξη από σκυρόδεμα ισχυρό για να συγκρατούνται τα μπάζα και να μην πηγαίνουν στον δρόμο.
Ο κ. Μαρκάκης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής και ιδιαίτερα του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα, προκειμένου τάχιστα να δρομολογηθούν εφικτές λύσεις στην περιοχή, που σε κάθε κακοκαιρία κινδυνεύει.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ