Στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στα μουσεία φορείς και σύλλογοι

Petite Perle 300×250

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Μουσεία , κατά της μετατροπής τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εξέδωσαν φορείς κι εκπρόσωποι συλλόγων και συλλογικοτήτων.

Το Σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ τονίζει:

"Να μη μετατραπούν τα μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας – ανάμεσα σ' αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) Η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ σημαίνει: – την εκχώρηση της διαχείρισης του Μουσείου από τις κρατικές δομές σε ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο – τη διαχείριση του μουσειακού αποθέματος, με όρους κερδοφορίας, και ανάλογα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων – την περικοπή όλων των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνον – τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!), πέραν του σημερινού πλαισίου ελέγχου και διαχείρισης από τις κρατικές δομές, αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου – την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς όχι μόνον τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία, αλλά με το νέο σχήμα, το Μουσείο θα επιχορηγείται από το κράτος, για να καλύψει τα νέα αυξημένα έξοδα – τέλος, την απαξίωση του σημαντικού επιστημονικού, εκθεσιακού και εκπαιδευτικού έργου που έχει συντελεστεί έως τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με πρόφαση τον «εκσυγχρονισμό».

Απαιτούμε:

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού

Τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και σχεδιασμού της μουσειακής πολιτικής, χωρίς παρεμβάσεις από χορηγούς και από εξωπολιτιστικούς παράγοντες"

Η Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου σημειώνει:

"Στο στάδιο της διαβούλευσης βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά την αποκοπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στη γενική πολιτιστική πολιτική που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και σε πλήρη αντιστοιχία με την κοινή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους,  έναντι της επιστημονικής, μορφωτικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας τους.  Παραδίδει τα Μουσεία στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξη και την ανάδειξή τους με το αζημίωτο. Μετατρέπει τον αρχαιολόγο σε manager που θα πρέπει να επιλέξει εκθέματα και να δημιουργήσει εκθέσεις με μόνο στόχο την προσέλκυση πελατών – επισκεπτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουσείο της Ακρόπολης που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και επιλέγει μόνο του ποιες μέρες θα έχει δωρεάν είσοδο με βάση τα κέρδη του.

Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο βρίσκονται εργαζόμενοι και επιστήμονες (Σύλλογοι εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, Αρχαιολόγων, Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η  Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, κτλ), που  απαιτούν την απόσυρσή του, τονίζοντας ότι υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους.  Ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών.  Επίσης,  με αυτές τις εξελίξεις,  οι συνθήκες εργασίας θα χειροτερεύσουν. Η εμπειρία που υπάρχει από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Εθνική Πινακοθήκη, που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ, είναι αποκαλυπτική. Οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και η απληρωσιά είναι η επωδός που συνοδεύει τους νέους εργαζόμενους στους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές ελλείψεις σε προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού φτάνουν ή ξεπερνούν τους 2.500.

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου θεωρεί ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να προστατεύσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και να σταθεί  απέναντι στην καταστροφική πολιτική που ετοιμάζεται να ακυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιοτήτων και των Μουσείων και να μετατρέψει τα πάντα σε ιδιωτικά καταστήματα.

 «Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που αφορά την αποκοπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του  Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης  και του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

Ζητά την απόσυρσή του, επειδή οδηγεί στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο και τον προορισμό τους και στο δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα Μουσεία της χώρας μας"

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αναφέρει:

"Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αλλά και γενικότερα στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό που εναντιώνονται στη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χωρας μας σε ΝΠΔΔ, πράγμα που σημαίνει την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού αλλά και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στο χώρο αυτό με γιγάντωση της εποχικής και ελαστικής απασχόλησης. Κάνουμε δική μας υπόθεση την προστασία των μνημείων και των μουσείων με εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά των εργαζομένων και των οικογενειών τους αλλά και γενικότερα του λαού μας αλλά και κάθε επισκέπτη στη χώρα μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των εργαζομένων στον Πολιτισμό και απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για μετατροπή των 5 μεγάλων μουσείων της χωρας μας σε ΝΠΔΔ".

Σε παρέμβασή του το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης υπέρ των δημόσιων μουσείων τονίζει:

"Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό επίκειται μία σημαντική νομοθετική αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς πέντε δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων, τα οποία θα μετατραπούν σε ΝΠΔΔ (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό στην Αθήνα, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).

Παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι η αλλαγή αποσκοπεί στη «βελτίωση της αποδοτικότητάς τους μέσω της αξιοποίησης των μεθόδων διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, επικοινωνίας και marketing», διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της μετάβασης, έχοντας πλήρη επίγνωση των ενίοτε προβληματικών νοοτροπιών και των χρόνιων σωρευμένων αδυναμιών στη δομή της υπάρχουσας διοίκησης, για τα οποία η κεντρική διοίκηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών και τα οποία επιβάλλεται να θεραπευτούν.

Ένα μοντέλο μουσείου τελείως αποκομμένο από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την αρχαιολογική έρευνα, που θα στοχεύει πρωτίστως στην οικονομική αυτοτέλεια, κρίνεται εξίσου ελλιποβαρές, αλλά και παρακινδυνευμένο ως εγχείρημα στην τρέχουσα δεινή οικονομική συγκυρία.

Ένα τέτοιο μοντέλο φαίνεται να παραβλέπει ή και να υποβαθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις μέσω των οποίων τα μουσεία μας έχουν ήδη δρομολογήσει και, σε σημαντικό βαθμό, αποκτήσει σύγχρονη ταυτότητα και δυναμικό πολιτιστικό, παιδευτικό και επιστημονικό ρόλο. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι στη διοίκηση και στη χάραξη πολιτικής των μουσείων πρέπει να εμπλέκονται αποκλειστικά πρόσωπα που διαθέτουν κατάλληλη γνώση και εμπειρία και, πολύ περισσότερο, σύγχρονα οράματα και αντιλήψεις για τις δράσεις και τη συμβολή των μουσείων στη σύνδεσή τους με την ευρύτερη κοινωνία.

Επί του παρόντος, τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων παραμένουν αδιευκρίνιστα, γεγονός που θεωρούμε ότι μειώνει σημαντικά την αξιοπιστία του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής πορεία ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν μπορεί να επαφίεται αποκλειστικά στη συνετή ή μη επιλογή προσώπων που θα ορίζονται κατά το δοκούν από τον/την εκάστοτε υπουργό, σκεπτικό πάνω στο οποίο το επικείμενο νομοσχέδιο φέρεται να στηρίζεται.

Για τους παραπάνω λόγους εμείς, το διδακτικό προσωπικό του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θεωρούμε εύλογο το αίτημα των εμπλεκόμενων φορέων για τη διεξαγωγή καλόπιστου διαλόγου και μία πλήρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα και τις συνέπειες αυτού του σύνθετου εγχειρήματος, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών, που οφείλει να έχει εκπονήσει το Υπουργείο προκειμένου να θεωρηθεί βέβαιη η υπόθεση της βιωσιμότητας αυτής της διοικητικής μεταβολής. Επιπρόσθετη ανησυχία μας δημιουργεί το ζήτημα της αποκοπής των εσόδων των εν λόγω μουσείων από τον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ), που συγχρόνως χρηματοδοτεί με αναδιανεμητικό τρόπο τα πολλά, μικρά μουσεία της περιφέρειας.

Η προοπτική της αλλαγής καθεστώτος των μεγάλων μουσείων της χώρας εγείρει, επομένως, αυτόματως κρίσιμα ερωτήματα και για τη χρηματοδότηση και την αξιοπρεπή συντήρηση αυτών των πολύτιμων κοιτίδων πολιτισμού στη περιφέρεια, καθόσον δεν διαφαίνεται από τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση μέριμνα για την εξασφάλιση των πόρων που θα στερηθούν και δεν προκύπτει έμπρακτη πρόνοια για την τύχη τους".

cretalive.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ