Συντυχάκης Μανώλης για προβλήματα σχολικής στέγης στο «Καπετανάκειο» Ηρακλείου Κρήτης.

Τελευταία Ενημέρωση:

Η κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό σχολείο «Καπετανάκειο» (1ο ΓΕΛ και 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου  και Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου) επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι το κτίριο που παραδόθηκε «ανακαινισμένο» το 2020 αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα μέσα στο εκκλησάκι που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς οι υποδομές δεν επαρκούν.

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο, με τεράστιες τις ευθύνες κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης, είναι η συνηθισμένη εικόνα των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εδώ και χρόνια,  μαθητές και εκπαιδευτικοί της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Για παράδειγμα, πάνω από μια δεκαετία διήρκησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση των κτιρίων που όμως στην πραγματικότητα ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Όλο αυτό το διάστημα, τα μαθήματα γίνονταν σε κοντέινερ, τμήματα τάξεων μεταφέρονταν από τη μια αίθουσα στην άλλη, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται συνεχώς οι ίδιοι μαθητές με το θόρυβο και τη σκόνη του εργοταξίου και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις. Επιπλέον, το σχολείο πλημμύρισε δύο φορές το 2020, δηλαδή τη χρονιά που παραδόθηκε το κτίριο. Την  πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας από πρόβλημα στην αποχέτευση και την άλλη από την κακοκαιρία.

Είναι φανερό ότι το «Καπετανάκειο» δεν επαρκεί για την κάλυψη των σύγχρονων και διαρκώς διευρυνόμενων εκπαιδευτικών αναγκών.  Η λύση των κοντέινερ βρίσκει αντίθετους τους γονείς, που δικαίως διεκδικούν να μπει σε τροχιά υλοποίησης η ανέγερση ενός σύγχρονου σχολείου, ώστε να στεγαστούν όλοι οι μαθητές, αντί να μπαίνουν νέα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών, με απαράδεκτες αποφάσεις που οξύνουν τα προβλήματα. Επιπλέον, όπως η πείρα φανερώνει το αίσχος των κοντέινερ που εφαρμόζεται ως προσωρινή λύση, στις περισσότερες περιπτώσεις σχολείων γίνεται μόνιμη.

Η κατάσταση στο «Καπετανάκειο» εντάσσεται στο μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει όλο το Ηράκλειο, με τις τραγικές ελλείψεις σε σύγχρονες κτιριακές υποδομές και επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κρήτη, όπως και σε χιλιάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα,  μόνο τυχαία δεν είναι.  Είναι επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και της τοπικής διοίκησης να μην παίρνουν κανένα μέτρο για τη σχολική στέγη, να εφαρμόζουν την πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης, την ίδια στιγμή που δισεκατομμύρια κατευθύνονται για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματιών και για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Related Articles