Βρετανός καθηγητής: Η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη για αυτό το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου

Petite Perle 300×250

Με την Τουρκία να μετρά της πληγές της, τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει επίδομα 10.000 λιρών (531 δολαρίων) για κάθε οικογένεια που επλήγη από τους σεισμούς και την ανησυχία για αύξηση των νεκρών να είναι έκδηλη, τα ερωτήματα που μοιραία ανακύπτουν είναι κατά πόσο η χώρα ήταν έτοιμη για το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία για έναν τόσο μεγάλης ισχύος σεισμό είναι εξαιρετικά δύσκολη, η Τουρκία – σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή για έκτακτες κρίσεις Ντέιβιντ Αλεξάντρ – δεν έχει αυξήσει την ανθεκτικότητά της απέναντι στους σεισμούς.

Μιλώντας στο δίκτυο Sky News, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL, τόνισε ότι το μέγεθος της καταστροφής ήταν τέτοιο λόγω της κακής ποιότητας των κτηρίων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η Τουρκία από το 1999, οπότε έχασαν τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι από τον σεισμό, έχει βελτιώσει τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. «Διαθέτει περισσότερες και καλύτερες μονάδες για έρευνα και διάσωση».

«Πριν από μια δεκαετία ή περισσότερο είναι πιο έτοιμη για τέτοια περιστατικά» πρόσθεσε δε ο καθηγητής.

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό τον κίνδυνο σεισμών, πλημμυρών και φυσικών καταστροφών» σημείωσε ο επιστήμονας.

Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν έχει αυξήσει την ανθεκτικότητα σπιτιών και κρίσιμων κτιριακών υποδομών.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει κανείς και να διασώσει κόσμο 12 έως 24 ώρες μετά τον σεισμό, διάστημα κάτα το οποίο ο κόσμος κάτω από συντρίμμια μπορεί να ανασυρθεί ζωντανός» συμπλήρωσε ο Βρετανός καθηγητής.

Εκνευρισμός στην Τουρκία

Κύμα οργής υποβόσκει στην Τουρκία για τη διαχείριση των δύο μεγάλων καταστροφικών σεισμών από την κυβέρνηση. Ήδη, τα θύματα ξεπερνούν τις 8.500 χιλιάδες, ενώ όσο περνούν οι ώρες μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες να βρεθούν νέοι επιζώντες.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις βελτιώνονται. Η ομολογία του μάλλον επιβαρύνει την κριτική που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για την προετοιμασία και τη διαχείριση της φυσικής καταστροφής. Οργή εκφράζουν κάτοικοι και στις πληγείσες περιοχές, που θεωρούν ότι η αρμόδια τουρκική αρχή έδειξε εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά.

Έντονη κριτική ασκείται και στο ζήτημα της προετοιμασίας, με την αντιπολίτευση και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να πρωτοστατούν. «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του CHP.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο. Το καθεστώς ολοκληρώνεται λίγο πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, που αναμένεται να κρίνουν το μέλλον του Ερντογάν.

πηγή: Protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ