Σωκράτης Βαρδάκης: «Επιβεβλημένη πιο πολύ από ποτέ η στήριξη των δανειοληπτών, μετά και την αύξηση των επιτοκίων»

Petite Perle 300×250

Την στήριξη των δανειοληπτών, μετά και την αύξηση των επιτοκίων, θέτει επί τάπητος ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με τη συνυπογραφή 44 ακόμη βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για συναπτά έτη, βιώνουν τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικών, περιβαλλοντικών, φυσικών καταστροφών, υγειονομικών, κυρίως των πολιτικών επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης, οι οποίες πιέζουν ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση τους. Κυρίως τους τελευταίους μήνες, με την ασύλληπτη ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης αλλά και υπηρεσίες, οι περισσότεροι απειλούνται από φτωχοποίηση.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και η 5η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με δραματικές επιπτώσεις για την ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα επιδότησης από τις τράπεζες των ευάλωτων νοικοκυριών, με σκοπό να καλυφθεί το μισό της επιβάρυνσης που έχει προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων, αφορά ευάλωτους δανειολήπτες και συγκεκριμένα εκτιμάται ότι πρόκειται να καλύψει περίπου 30.000 δανειολήπτες, για δάνεια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι. 

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της, τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά, δεδομένων και των απανωτών κρίσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και να υψώσει τείχος προστασίας υπέρ των πολιτών.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει τι σκοπεύει να πράξει για την στήριξη των δανειοληπτών και συγκεκριμένα ποιες ενεργητικές πολιτικές θα ακολουθήσει, μετά και την πρόσφατη και τεράστια αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν προτίθεται να διευρύνει τη βάση των ωφελούμενων του προγράμματος για την επιδότηση από τις τράπεζες, με σκοπό να καλυφθεί το μισό της επιβάρυνσης που έχει προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ