Εφάπαξ επίδομα έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωση επίσης νέες ρυθμίσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες αλλά και μέτρα για τους αγρότες

Εφάπαξ επίδομα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, καθώς και νέες ρυθμίσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες ως ανάχωμα στους πλειστηριασμούς, αλλά και μέτρα για τους αγρότες, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε καταρχήν πως: "Πράγματι όταν υλοποιήσαμε για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από 1/1 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Και θέλω να θυμίσω ότι η προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς όταν ήταν οι ίδιοι που τη θεσμοθέτησαν. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αυτό από το ΣΥΡΙΖΑ, που αφού πετσόκοψε τις συντάξεις, θεσμοθέτησε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει ότι θα την καταργήσει".

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι: "Είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Το βοήθημα θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους και τις συντάξεις που έλαβαν. Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο τον Υπουργό Οικονομικών, τον αναπληρωτή Υπουργό και τον Υπουργό Εργασίας".

Διευκρίνισε ότι το έκτακτο βοήθημα αυτό θα δοθεί εφάπαξ και εκτίμησε το δημοσιονομικό κόστος στα 300 εκατομμύρια ευρώ , τονίζοντας ότι θα είναι πάντως στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και ότι: "Οι συνταξιούχοι έχουν και μνήμη και κρίση, θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους".

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν θα παγώσει τους πλειστηριασμούς και τι μέτρα θα λάβει για τα κόκκινα δάνεια. Προανήγγειλε νέες δυνατότητες ρύθμισης οφειλών για τους συνεπείς κατά τα λοιπά δανειολήπτες που έχασαν κάποια δόση ή υπήρξαν θύματα της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα υποστήριξε καταρχήν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Ανέφερε ότι δέχτηκε ερωτήματα από πολίτες, που ζητούσαν να μάθουν τι γίνεται εάν χάσουν κάποιες δόσεις από αυτή τη ρύθμιση. Και προανήγγειλε ότι αύριο οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν ανακοινώσεις και για αυτό το θέμα και συγκεκριμένα ότι καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι πολίτες να αναβιώσουν παλιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ήδη ενταχθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν και πολίτες που δυσκολεύτηκαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους επειδή υπήρξαν θύματα της ενεργειακής κρίσης. Προανήγγειλε ρύθμιση από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×280
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 336×280
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ