Μ. Συντυχάκης: Επιδιώκεται η προώθηση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των μουσείων

Petite Perle 300×250

Το αίτημα των εργαζόμενων στα Μουσεία και τον πολιτισμό να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που οδηγεί σε πλήρη εξέλιξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας σε εμπόρευμα, μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της αρχαιολογικής υπηρεσίας και κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους εναρμόνισης με το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ, με το οποίο συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας ως καλύτερο μοντέλο διαχείρισης τη μείωση της χορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης.

Επιδιώκει δηλαδή την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί τα μουσεία και την προώθηση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας μουσείων, τα οποία θα μπουν σε διαρκές κυνήγι χορηγιών από ιδρύματα, ΜΚΟ και επιχειρηματικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, ανοίγει ο δρόμος εξαγωγή αρχαιοτήτων, μέσω απαράδεκτων συμφωνιών και ανταλλαγών, για αυξήσεις εισιτηρίων, κατάργηση δωρεάν παροχών και χειροτέρευση των ήδη απαράδεκτων σχέσεων εργασίας.

Μάλιστα το νομοσχέδιο αντί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των μουσείων, θεσμοθετεί την «εθελοντική εργασία», αυξάνοντας την ανεργία στα επαγγέλματα πολιτιστικής διαχείρισης.

Το ΚΚΕ, επισήμανε, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και ενώνει τη φωνή του με τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτόν και διεκδικεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και πρόσληψη όλου του απαιτούμενου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ