Ψυχόσαββατο: Αύριο ο εσπερινός των ψυχών και το τρισάγιο στο Κοιμητήριο Γαζίου –Το Σάββατο η Θεία Λειτουργία

Petite Perle 300×250

Οι παλαιότεροι θεωρούσαν γιορτινή ημέρα, το Ψυχοσάββατο και τηρούσαν πιστά τα χριστιανικά έθιμα. Οι πιστοί τιμούν αυτή την ημέρα με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς ( εξού και το κάνω ψυχικό).

Πίστευαν ότι είχαν τη δυνατότητα, πηγαίνοντας στα κοιμητήρια, να επικοινωνήσουν νοητικά με τους προσφιλείς τους που αναπαύονταν σ' αυτά.

 Έτσι η ημέρα έπαιρνε πανηγυρικό χαρακτήρα.

 Βέβαια το Ψυχοσάββατο τηρείται και σήμερα καθώς δεν είναι μόνο η παράδοση αλλά η πίστη και ο πόνος της απώλειας που κρατάει ζωντανή αυτήν την ημέρα.

Τα Ψυχοσάββατα στην εκκλησιαστική μας παράδοση είναι δύο: Το ένα είναι το Σάββατο προ των Απόκρεω και το δεύτερο, το Σάββατο προ της Πεντηκοστής. 

Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.

Το πρώτο Ψυχοσάβββατο του 2023 είναι στις 18 Φεβρουαρίου.

Η Ενορία Γαζίου ενημερώνει ότι  αύριο Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου,  ο Εσπερινός των ψυχών θα τελεσθεί στις 5:00 μ.μ.

και το πρωί του Σαββάτου  στις 7:00 π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία  για την ανάπαυση των ψυχών.

Ο εφημέριος, την Παρασκευή  θα  βρίσκεται  στο κοιμητήριο Γαζίου, από τις 3:00 μ.μ. έως τις 4:45 μ.μ. για όσους επιθυμούν να τελέσουν τρισάγια.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ