Καθαριότητα: Σταματάει το μαρτύριο με τα ρεπό – Πληρώνονται προσαυξημένα τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες – 24ωρη λειτουργία της υπηρεσίας

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Σημαντικές αποφάσεις για την λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας έλαβε την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2023,  το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Αποφάσεις που βάζουν φρένο στο μαρτύριο με τα συσσωρευμένα ρεπό.  

Οι αποφάσεις αυτές, που έχουν  τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και από τους δυο αρμόδιους αντιδημάρχους, Μιχάλη Αλμπαντάκη και Γρηγόρη Φασουλάκη, στις διευκρινήσεις που ζήτησε ο Θανάσης Κύρκος και Δημήτρης Τζεδάκης από την αντιπολίτευση είναι οι εξής:

Βάσει πάντα της κείμενης νομοθεσίας αλλά και παλαιότερη  απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης.

Καθιερώνεται 24ωρη λειτουργία της υπηρεσίας, λειτουργία Κυριακές και αργίες καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς  την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όσοι εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες θα πληρώνονται με την προσαύξηση του 75% .

Επίσης ανακοινώθηκε ότι  θα γίνουν προσλήψεις 12 ατόμων για 8μηνα και θα ενισχυθεί κατά πολύ η υπηρεσία.

 Η 24ωρη λειτουργία θα επιτρέψει την αποκομιδή όχι σε ώρες αιχμής, ή όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, που καταπονούν τα πληρώματα.  

Μέρος του ωραρίου του προσωπικού θα εντάσσεται στις διατάξεις για την νυχτερινή απασχόληση και θα αμείβεται αναλόγως. Με αποφάσεις Δημάρχου θα ορίζονται τα προγράμματα αποκομιδής και θα καθαρίζεται το προσωπικό που θα εργαστεί ανά περίπτωση.

Το προσωπικό καθαριότητας για το οποίο αποφασίστηκε  η καθιέρωση εξαιρέσεων από το σύνηθες ωράριο των υπηρεσιών αφορά 32 υπηρετούντες υπαλλήλους.

Δέκα οδηγούς απορριμματοφόρων και 22 εργάτες καθαριότητας, καθώς και τους κατά περίπτωση ΙΔΟΧ.

Για αυτό το λόγο, για να καλυφθεί δηλαδή η δαπάνη αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης και για τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες και για λοιπές πρόσθετες αμοιβές,  προβλέφθηκε κονδύλι 25.000 ευρώ.   

Υπερ ψήφισαν οι δύο μεγάλες  παρατάξεις, διαφοροποιήθηκε ο Μιχάλης Χουστουλάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση που πρότεινε πρώτα να γίνουν οι έκτακτες προσλήψεις  και στη συνέχεια να συζητηθεί ξανά αυτό το θέμα.

Με αυτές τις νέες αποφάσεις, αλλά και την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού, η δημοτική αρχή, που φαίνεται ότι διδάχθηκε από τα λάθη του περυσινού προγραμματισμού, ευελπιστεί ότι η εικόνα του Μαλεβιζίου, θα είναι φέτος καλύτερη στο μεγάλο κεφάλαιο της Καθαριότητας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ