Μ. Συντυχάκης: Ο λαός να καταδικάσει τα κόμματα που έχουν βάλει την υγεία του λαού στο ζύγι κόστους – οφέλους

Petite Perle 300×250

Την πολιτική των κυβερνήσεων που έχει βάλει την υγεία του λαού μας στο ζύγι του κόστους – οφέλους, όπως και τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, καθώς είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, του αστικού κράτους, των κυβερνήσεων διαχρονικά, όλων των αποχρώσεων, κατήγγειλε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται η Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ. 

Τόνισε πως «κριτήριο όλων ήταν και είναι οι αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, το πώς θα περισσέψει ζεστό κρατικό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολεμικές ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, κλείνοντας διαρκώς τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας, αφαιμάσσοντας το λεηλατημένο εισόδημα ασθενών και ασφαλιστικών ταμείων. Και οι αριθμοί δεν λένε ψέματα».

Κατήγγειλε ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι για την περίοδο 2016-2020, η κρατική δαπάνη να μειώνεται κατά 2,5%, η ενώ ιδιωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 5,5% και η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων επίσης αυξήθηκε κατά 16,8%.

Σημείωσε την απόλυτη ταύτιση που υπάρχει και σε αυτό το θέμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε για πρώτη φορά ένα μέρος των εσόδων για την ΠΦΥ να προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή πάλι από τα χρήματα των εργαζομένων, επιβάλλοντας επιπλέον εισφορές των εργαζομένων για τον κλάδο της Υγείας (6% στην κύρια και την επικουρική σύνταξη). Στις ίδιες ράγες κινείται και ο προϋπολογισμός για το 2023. Μόλις το 53% των εσόδων θα προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 31% περίπου, θα αφορά ίδια έσοδα (απευθείας δηλαδή πληρωμές των ασθενών) και έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιβεβαιώνεται ότι η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από την αυτοχρηματοδότησή τους πουλώντας τις υπηρεσίες τους είτε απευθείας στους ασθενείς-πελάτες (243 εκατ. ευρώ) είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (902 εκατ. ευρώ), όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 2014 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφάρμοσε πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε ακόμα παραπέρα με τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Ενώ, την πιο πρόσφατη πράξη του δράματος έπαιξε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης οι ιδιωτικοί όμιλοι ακονίζουν τα μαχαίρια, όπως ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου, που πέρασε πριν τρία χρόνια στην ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ευρώπη, αναβάθμισε πρόσφατα τα χειρουργεία της με προηγμένες τεχνολογίες. Ενώ μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ετοιμάζεται να ανοίξει και στην Ιεράπετρα, για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ελλείψεις των ακτινολογικών εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου.

Σε αυτό το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων προβλέπεται η παραπέρα συγχώνευση ή η κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, κλινικών και μονάδων της δημόσιας ΠΦΥ, με το επιχείρημα ότι «περισσεύουν», με το επιχείρημα των «κοντινών αποστάσεων», των αλληλοεπικαλύψεων και της «σπατάλης δυνάμεων», που τις κάνει «κοστοβόρες».

Καταλήγοντας, κάλεσε τον λαό «να αχρηστεύσει τις παγίδες που του ξαναστήνουν τα κόμματα του κατεστημένου. Να φτάσει στην κάλπη με κριτήριο τη δική του ζωή, τα δικά του δικαιώματα. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι, να κοκκινίσουν τα έδρανα της Βουλής!», σημειώνοντας ότι στο πραγματικό δίλημμα των εκλογών: Δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ή δυνατός ο λαός, οι εργαζόμενοι να απαντήσουν: Δυνατός ο λαός, δηλαδή δυνατό το ΚΚΕ». 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ