Με μεγάλη επιτυχία η Πολιτική Εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου με ομιλητή τον Μ. Παπαδόπουλο

Petite Perle 300×250

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται. Οι μύθοι που κατέρρευσαν – Αλήθειες που επιβεβαιώνονται». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Λίνα Ανδρουλάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου και υποψήφια βουλευτής. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους: Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου,  Παναγιώτη Mπαλαμπάνη, μέλος της ΤΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων,  Θάλεια Πετράκη, στέλεχος του ΚΚΕ, αυτοαπασχολούμενη πολιτικός μηχανικός, υποψήφια βουλευτής του Κόμματος.

Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Γωνιανάκης, Μαρία Κυπραίου, Γιώργος Μαργαρίτης, Δημόκριτος Σαλούστρος,  Γενοβέφα  Χουστουλάκη.

Στην κεντρική ομιλία ο Μ. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«(…) Ποιοι θα χάσουν, ποιοι θα μετρήσουν νέες απώλειες για να διασφαλιστούν τα κέρδη των νέων επενδύσεων;

Δεν είναι δύσκολο ν' απαντήσουμε. Θα πληρώσουμε ξανά, θα χάσουμε ξανά εμείς οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι. Εμείς που χάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλο μέρος απ' το εισόδημα και τα δικαιώματά μας για να πανηγυρίζει σήμερα η κυβέρνηση για το ρεκόρ επενδύσεων, για να πανηγυρίζουν οι μεγάλοι όμιλοι για τα αυξημένα κέρδη τους.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι προϋπόθεση για τη δική τους ευημερία είναι οι συνεχείς δικές μας θυσίες.

Προϋπόθεση για να αυξάνονται τα κέρδη των τουριστικών ομίλων είναι να αυξάνεται το ξεζούμισμα, να αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Γι' αυτό επιβάλλουν την 7ήμερη εργασία χωρίς ρεπό και τις 18 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, γι' αυτό απαιτούν απ' τα σωματεία να δεχτούν τη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες, για να υπογράψουν τοπική συλλογική σύμβαση. Γι' αυτό παρά την έλλειψη προσωπικού δε χαλαρώνουν τις συνθήκες γαλέρας, δε χαλαρώνουν την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς που φθείρει ανεπανόρθωτα την υγεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και γενικότερα των εργαζομένων.

Και αυτό δε συμβαίνει μόνο με τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε μόνο στον κλάδο του Τουρισμού.

Με τα ΜΑΤ έξω απ' το υπουργείο Εργασίας απάντησε στους ξενοδοχοϋπάλληλους και η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για το πετσόκομμα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων με την εφαρμογή του νόμου-λαιμητόμου του Κατρούγκαλου.

Πακτωλός εκατομμυρίων για τους ομίλους,

(…) Λεφτά υπάρχουν για να στηρίξει το κράτος τις νέες κερδοφόρες επενδύσεις των μεγαλομετόχων των ομίλων, αλλά δεν υπάρχουν για την αντισεισμική προστασία. Κοινοτικά κονδύλια προβλέπονται για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων για τα οποία δεν είναι διασφαλισμένη η στατική τους επάρκεια, δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν σ' έναν επόμενο μεγάλο σεισμό. Ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Για τη λαϊκή στέγη η ευθύνη και τα οικονομικά βάρη μεταβιβάζονται στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Δυο χρόνια μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι ακόμα δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των σχολείων και των σεισμόπληκτων. Ακόμα και τα κουφάρια δεν έχουν κατεδαφιστεί.

Όποιο πρόβλημα κι αν εξετάσουμε στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουμε: για να κερδίσει το κεφάλαιο πρέπει να χάσουμε εμείς. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που να ωφελούνται όλοι, και ο λαός και οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Για να διασφαλίσουν μεγάλα κέρδη οι όμιλοι που θα κατασκευάσουν το ΒΟΑΚ με τις συμβάσεις παραχώρησης και τις ΣΔΙΤ, πρέπει εμείς να πληρώνουμε ακριβά διόδια ως χρήστες.

(…) Για να κερδίζουν οι όμιλοι απ' την αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού θα επιβαρυνθούν κι άλλο οι υπάρχουσες υποδομές στην Κρήτη που δεν μπορούν να σηκώσουν ούτε τα σημερινά βάρη.

Και στη συνέχεια θα κληθούμε πάλι εμείς οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι φορολογούμενοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να στηριχθούν τα έργα αναβάθμισης των υποδομών, όποτε γίνουν. Γιατί το αν, πότε και ποια νέα έργα θα γίνουν, θα εξαρτηθεί και πάλι απ' το κέρδος των ομίλων.

(…) Η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, που διαμορφώθηκε διαχρονικά με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης μιας σειράς βασικών υποδομών, δεν είναι υποθετικός. Κίνδυνος που υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να υπολογίσουμε ένα νέο, μεγαλύτερο τουριστικό κύμα τα επόμενα χρόνια. Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία του νησιού έχει ξεπεράσει πλέον τις 12.000. Στους υγειονομικούς οφείλονται 20.000 μέρες ρεπό και αδειών. Οι παραιτήσεις γιατρών που αγανακτούν με τις συνθήκες συνεχίζονται. Συγκεκριμένες κλινικές κινδυνεύουν με κλείσιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου της Ιεράπετρας, του μοναδικού της Νότιας Κρήτης. Συνένοχα γι' αυτή την άθλια κατάσταση είναι όλα τα αστικά κόμματα και όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων ήταν και είναι προϋπόθεση γα να θησαυρίσει ο ιδιωτικός τομέας. Οι Κρητικοί πλήρωσαν για την υγεία τους στα ιδιωτικά ιατρεία πριν την έναρξη του Covid 4 εκ. ευρώ και σχεδόν διπλάσια αν υπολογίσουμε τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων.

Και φυσικά δεν αποκτήσαμε όλοι ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ σταθερά «κολλημένο» με τα λαϊκά συμφέροντα

(…)Πρόσφατα οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μας αποκάλεσαν «κολλημένους», που περιμένουν κάποια μεγάλη μέρα του σοσιαλισμού μετά από 2.000 χρόνια. Έτσι μας αποκάλεσε το κόμμα που μάτωσε το λαό με το 3ο Μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ, που μετέτρεψε τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση αγκαλιά με τον Αμερικανό πρέσβη και τώρα βάζει πλάτη για να προχωρήσει η στρατηγική της ΕΕ.

Για εμάς είναι τίτλος τιμής ότι η άρχουσα τάξη δε μας έβαλε ποτέ στο χέρι, ούτε πριν ούτε τώρα. Είμαστε περήφανοι γιατί πραγματικά είμαστε δεμένοι, κολλημένοι μόνο με το συμφέρον του λαού. Είμαστε περήφανοι γιατί πάνω από έναν αιώνα βαδίζουμε το δρόμο του αγώνα και της θυσίας, απ' τα ηρωικά χρόνια του ΕΑΜ και του ΔΣΕ μέχρι σήμερα. Βαδίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, με το λαό για το λαό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό.

Δεν είμαστε αλάνθαστοι, αλλά μπορούμε να αναγνωρίζουμε, να διδασκόμαστε και να διορθώνουμε τα λάθη μας, για να κυλίσει εμπρός ο «τροχός της Ιστορίας». Γι' αυτό δεν κάναμε το τραγικό λάθος να στηρίξουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, να γίνουμε συνένοχοι στην πολιτική των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Διδαγμένοι απ' την ιστορική πείρα σταθήκαμε όρθιοι και δεν επιτρέψαμε τον αφοπλισμό του εργατικού, λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ έχει ανατρεπτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης

(…) Έχουμε σχέδιο για το σήμερα και αύριο, έχουμε σύγχρονο, ανατρεπτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που μπορεί να υλοποιηθεί μόλις ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Πρόγραμμα που αλλάζει ριζικά το σκοπό της παραγωγής και το ρόλο των εργαζομένων. Σκοπός της παραγωγής δε θα είναι πλέον το κέρδος των ομίλων, των καπιταλιστών, αλλά το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας, που συνεχώς διευρύνονται. Οι εργαζόμενοι θα περάσουν απ' το παρασκήνιο στο προσκήνιο της Ιστορίας, θα μετέχουν καθημερινά στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων.

Και ασφαλώς δεν περιμένουμε παθητικά να ξημερώσει κάποια μεγάλη μέρα του σοσιαλισμού. Ούτε καλούμε, όπως ο Τσίπρας, τη νεολαία και τους εργαζόμενους να κάτσουν στον καναπέ και να περιμένουν να τους σώσει κάποια προοδευτική κυβέρνηση.

Μπαίνουμε καθημερινά μπροστά στον αγώνα για όλα τα οξυμένα προβλήματα, μπαίνουμε μπροστά για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, για να βαδίσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία το δρόμο της ανατροπής.

Είμαστε πάντα μπροστά εδώ στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, στους αγώνες των εργαζομένων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, στην οργάνωση της πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Είμαστε μπροστά στους αγώνες των αγροτών ενάντια στην πολιτική που τους έβγαλε στο δρόμο. Είμαστε μπροστά στις διαδηλώσεις για τη θωράκιση των νοσοκομείων για δημόσια και δωρεάν υγεία.

Μπροστά στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, που τώρα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τις αξιοποιήσει για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μπροστά στην πανεκπαιδευτική απεργία ενάντια στην πολιτική υποβάθμιση και κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Στηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα των σεισμόπληκτων. Φωτίζουμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, αν εμπιστευτεί τη δύναμή του.

Απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, η απάντηση είναι η κόκκινη ψήφος στο ΚΚΕ

Μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση δεν πρέπει να αποδεχτούμε τον εκβιασμό του συστήματος, ότι το μόνο που μπορούμε να διαλέξουμε είναι αν θα ηγηθεί ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων μας, στη νέα κλοπή του εισοδήματός μας για να θησαυρίσει και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο.

Μπορούμε και πρέπει να σημαδέψουμε τον πραγματικό ένοχο για τα βάσανά μας, τον πραγματικό μας αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που την στηρίζουν.

Μπορούμε και πρέπει να καταδικάσουμε τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα αστικά κόμματα που είναι συνένοχα για τη σημερινή μας κατάσταση.

Μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε δυνατή ασπίδα στη νέα επίθεση του κεφαλαίου που είναι προδιαγεγραμμένη με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Μπορούμε να συμβάλουμε και με την ψήφο μας για να ανοίξει ο δρόμος της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, ο δρόμος της ανατροπής, η μοναδική ελπίδα για το αύριο.

Μπροστά στα δύσκολα που έρχονται, μπροστά σ' όλα τα πραγματικά ερωτήματα των εκλογών, η απάντηση είναι η κόκκινη ψήφος, η ψήφος στο ΚΚΕ. Η κόκκινη επιλογή για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω απ' τη Βουλή, για να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η λαϊκή αντεπίθεση.

Να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού, στην κάλπη, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Να ενισχύσουμε τη δύναμή μας.»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ