Αγία Πελαγία: "Μπλόκο" στα νερά που πέφτουν στη θάλασσα από το αντιπλημμυρικό έργο

Petite Perle 300×250

Καμπανάκι από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, που με έγγραφο της προς το Δήμο Μαλεβιζίου ζητά να διακοπεί η παροχέτευση των νερών που συγκεντρώνονται στο κανάλι του αντιπλημμυρικού έργου στην Αγία Πελαγία ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ακάθαρτα νερά που δημιουργούν σηπτικές καταστάσεις και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η παρέμβαση της υπηρεσίας προκλήθηκε μετά από πλήθος καταγγελιών πολιτών που είχαν εντοπίσει το πρόβλημα και ζήτησαν να γίνει έλεγχος των νερών που πέφτουν στη θάλασσα. Ο έλεγχος επιβεβαίωσε πανηγυρικά τις καταγγελίες των κατοίκων που εξέφραζαν την αγωνία τους για την επιβάρυνση της θάλασσας και τους φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για να δώσει εντολή η αρμόδια υπηρεσία να σταματήσει η παροχέτευση των νερών στην παραλία.

Το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι «μετά από πληθώρα επανειλημμένων τηλεφωνικών καταγγελιών για τη δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων στον οικισμό της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου, και συγκεκριμένα στην εκβολή του ρέματος προς τη θάλασσα, επόπτες δημόσιας υγείας της υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν έλεγχο την 31 Ιανουαρίου στο εν λόγω ρέμα. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ρέμα που εκβάλλει στο κέντρο της παραλίας του οικισμού το οποίο είναι σχεδόν πλήρως εγκιβωτισμένο αφού έχει κατασκευαστεί τεχνικό έργο που αφορά σε οριοθέτηση – διευθέτηση του.

ντός του ρέματος υπήρχε μεγάλος όγκος στάσιμων ακαθάρτων υδάτων που είχαν δημιουργήσει σηπτικές καταστάσεις εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία ( ευνοϊκές για την ανάπτυξη μικροβίων και κουνουπιών) καθώς και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αν και κατά την ώρα της αυτοψίας τα ακάθαρτα ύδατα δεν κατέληγαν στη θάλασσα επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε παροχέτευση τους προς αυτή απαγορεύεται. Μετά τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την οριστική εξάλειψη της ανωτέρω ανθυγιεινής κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενημερώνοντας μας σχετικά.

Η υπηρεσία μας θα πραγματοποιήσει επανέλεγχο και αν διαπιστωθεί ότι δεν έχετε συμμορφωθεί με τα παραπάνω και εξακολουθεί να υφίσταται η ανθυγιεινή κατάσταση αυτή θα ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να προστατευθεί το περιβάλλον».

Αγία Πελαγία - Αντιπλημμυρικό

(Φωτογραφία με τα νερά στο αντιπλημμυρικό έργο της Αγίας Πελαγίας)

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, σημειώνει ότι το πρόβλημα δημιουργείται καθώς τα νερά της θάλασσας κλείνουν την έξοδο του καναλιού με άμμο, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν έξοδο τα νερά που έρχονται από το ρέμα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πέρυσι είχε γίνει προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν υδροχαρή φυτά για να φιλτράρουν τα νερά που συγκεντρώνονται και υπήρξε ένα αποτέλεσμα θετικό. Ωστόσο είναι γεγονός ότι απαιτούνται πιο δραστικές λύσεις και στην κατεύθυνση αυτή θα στραφούμε.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό είναι σε επαφή με την Περιφέρεια Κρήτης και τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί ειδική σύσκεψη προκειμένου να δρομολογηθεί συγκεκριμένη λύση. Ο Δήμαρχος τονίζει ότι παράλληλα με όλα τα παραπάνω έχουν κατατεθεί προτάσεις και αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να κατασκευαστούν μικρά φράγματα ανάσχεσης που θα ανακόπτουν τη ροή των νερών ώστε να υπάρξει μια διαχείριση προοπτικά σε ότι αφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα.

"Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το γεγονός ότι θα λάβουμε μέτρα και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν θα μείνει έτσι" καταλήγει ο Δήμαρχος. 

Πηγή: ekriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ