Σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου: Παραμένουν περίπλοκες οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτηρίων

Petite Perle 300×250

Στη Βουλή η επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ΤΕΕ/ΤΑΚ, με πρωτοβουλία Χάρη Μαμουλάκη

Τη σύνοψη των απόψεων και των προτάσεων για την απλοποίηση και τη βελτίωση της διαδικασίας αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτηρίων της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, φέρνει στη Βουλή με την κατάθεση σχετικής επιστολής του ΤΕΕ/ΤΑΚ ως Αναφοράς, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης και Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

Στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη παρέλθει 16 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 ο οποίος ισοπέδωσε το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, οι διαδικασίες προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες επισκευής στα πληγέντα κτήρια βρίσκονται ακόμα σε αρχικό επίπεδο. Στις 15 προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητείται μεταξύ άλλων, η υιοθέτησης fast track διαδικασίας για τα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως πράσινα με ζημιές κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, προκειμένου να λάβουν εφάπαξ αποζημίωση (5.000 μέχρι 8.000 ευρώ συν Φ.Π.Α.) για εργασίες αποκατάστασης. Ζητούνται επίσης η κεντρική ανάληψη των κατεδαφίσεων, η αναδιαμόρφωση του συνολικού προϋπολογισμού, η επιχορήγηση απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών όπως ο αμίαντος, η κάλυψη δαπάνης αμοιβών μηχανικού καθώς και η επαρκής στελέχωση της ΥΔΟΜ Καστελλίου.

Η Αναφορά απευθύνεται στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών, με τους Βουλευτές να ζητούν απαντήσεις στα παραπάνω αιτήματα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ