Αγία Πελαγία: Εστία μόλυνσης το κανάλι – Στον εισαγγελέα η υπόθεση αν δεν ληφθούν μέτρα

Petite Perle 300×250

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Ως το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που αντιμετωπίζει τώρα η δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΜ, με το αντιπλημμυρικό στην Αγία Πελαγία. Με έγγραφό της, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θέτει τον Δήμο Μαλεβιζίου προ των ευθυνών του ζητώντας, να διακοπεί η παροχέτευση των νερών που συγκεντρώνει το κανάλι προς τη θάλασσα.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι αν εξακολουθεί να υφίσταται η ανθυγιεινή κατάσταση θα ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Γεγονός είναι ότι από την ημέρα που το κανάλι κατασκευάστηκε στον οικισμό μόνο προβλήματα προκαλεί με τους κατοίκους να εκφράζουν έντονες αντιδράσεις.

Στο κανάλι εισχωρεί άμμος με αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να διοχετευτεί στη θάλασσα και να βουρκιάζει. Η ΔΕΥΑΜ αδειάζει το νερό με βατραχάκι ή ανοίγεται δίοδος στην άμμο. Οι αντιδράσεις έντονες και ακόμα περισσότερες οι οχλήσεις των κατοίκων προς τη δημοτική Αρχή που εξέφραζαν ανησυχία για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι οχλήσεις έγιναν πλέον επίσημες καταγγελίες προς τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, αφού όσες ήπιες παρεμβάσεις έγιναν δεν ήταν αποτελεσματικές.

Ήδη η "Φωνή του Μαλεβιζίου" στο θέμα αυτό έχει αναφερθεί καθώς υπήρχαν αυστηρές συστάσεις προς τον Δήμο να βρεθεί λύση. Οι καταγγελίες που εκφράστηκαν επίσημα μέσα από Κίνηση Πολιτών, έπιασαν τόπο και δρομολογούν πλέον νέες εξελίξεις στο θέμα καθώς υπάρχει πλέον και έγγραφη προειδοποίηση προς τον δήμο Μαλεβιζίου, για να λάβει μέτρα και να βρει λύση, αλλιώς θα πράξει τα δέοντα.
Η αρμόδια μάλιστα υπηρεσία ενημερώνει ότι τα νερά που λιμνάζουν μέσα στο κανάλι είναι ακάθαρτα, προκαλούν σηπτικές καταστάσεις και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Δικαίωση για τους κατοίκους

Η επίσημη απάντηση έρχεται να δικαιώσει τους κατοίκους που τόσο καιρό αγωνιούν.
Το θέμα αυτό το παρακολουθεί καιρό τώρα η αρμόδια διεύθυνση. Μιλώντας στη Φ.Μ. ο προϊστάμενος του Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Σπύρος Χαρτοφύλακας, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι τα στάσιμα νερά που βουρκιάζουν, σε αυτό πρέπει να βρει λύση ο Δήμος. «Αν η κατάσταση παραμένει ως έχει, ενδεχομένως η υπηρεσία να εκδώσει ξανά απόφαση η οποία θα απαγορεύει το κολύμπι στη Αγία Πελαγία, όπως έγινε μετά τη φονική κακοκαιρία», είχε σημειώσει θέλοντας να δείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Στο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρεται: «μετά από πληθώρα επανειλημμένων τηλεφωνικών καταγγελιών για τη δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων στον οικισμό της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου, και συγκεκριμένα στην εκβολή του ρέματος προς τη θάλασσα, επόπτες δημόσιας υγείας της υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν έλεγχο την 31 Ιανουαρίου στο εν λόγω ρέμα. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ρέμα που εκβάλλει στο κέντρο της παραλίας του οικισμού το οποίο είναι σχεδόν πλήρως εγκιβωτισμένο αφού έχει κατασκευαστεί τεχνικό έργο που αφορά σε οριοθέτηση – διευθέτηση του.

Εντός του ρέματος υπήρχε μεγάλος όγκος στάσιμων ακαθάρτων υδάτων που είχαν δημιουργήσει σηπτικές καταστάσεις εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία ( ευνοϊκές για την ανάπτυξη μικροβίων και κουνουπιών) καθώς και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αν και κατά την ώρα της αυτοψίας τα ακάθαρτα ύδατα δεν κατέληγαν στη θάλασσα επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε παροχέτευση τους προς αυτή απαγορεύεται. Μετά τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την οριστική εξάλειψη της ανωτέρω ανθυγιεινής κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενημερώνοντας μας σχετικά. Η υπηρεσία μας θα πραγματοποιήσει επανέλεγχο και αν διαπιστωθεί ότι δεν έχετε συμμορφωθεί με τα παραπάνω και εξακολουθεί να υφίσταται η ανθυγιεινή κατάσταση αυτή θα ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να προστατευθεί το περιβάλλον».

Ψάχνουν λύση

Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑΜ έχει ζητήσει από τους μελετητές να βρουν λύση στο πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση όμως δεν τους απασχολεί για πρώτη φορά. Πέρυσι είχε γίνει προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν υδροχαρή φυτά για να φιλτράρουν τα νερά που συγκεντρώνονται και υπήρξε ένα αποτέλεσμα θετικό.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, που από την πρώτη στιγμή έχει έρθει αντιμέτωπος με αυτό το θέμα, αναγνωρίζει ότι απαιτούνται πιο δραστικές λύσεις. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν απασχολεί για πρώτη φορά την τοπική επικαιρότητα.
Η παρέμβαση όμως της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, δίνει πλέον άλλη βαρύτητα στην υπόθεση. Αναμένεται μάλιστα στην Περιφέρεια Κρήτης, την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει ειδική σύσκεψη για το θέμα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ