Σήμα κινδύνου στο φράγμα Αποσελέμη – Έκτακτα μέτρα από τις ΔΕΥΑ

13 μέτρα κάτω από την υπερχείλιση, η στάθμη του νερού

Άσχημα τα νέα που έρχονται για τη χωρητικότητα του φράγματος Αποσελέμη καθώς τα χιόνια που έλιωσαν από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου δεν απέδωσαν τις αναμενόμενες ποσότητες νερού, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

Έτσι, για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση "συναγερμού" σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση του νερού.

Σημειώνεται ότι στις 03.03.2023 η χωρητικότητα στο φράγμα ήταν στα 10,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή στο 41% της πληρότητας με τη στάθμη του νερού να βρίσκεται 13 ολόκληρα μέτρα κάτω από το σημείο της υπερχείλισης!

Την περασμένη Παρασκευή, έγινε συνάντηση μεταξύ των τριών προέδρων των ΔΕΥΑ που υδροδοτούνται από το φράγμα (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου) και του Διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ κ. Ευάγγελου Μαμαγκάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive τα δεδομένα της χωρητικότητας νερού του φράγματος, οδηγούν τους προέδρους των ΔΕΥΑ στη λήψη έκτακτων μέτρων για την ομαλή τροφοδοσία, ανάλογα με τις ανάγκες που καλείται να καλύψει κάθε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

Τι θα γίνει στο Ηράκλειο

Το Ηράκλειο είναι μία πόλη η οποία, διαχρονικά, ταλαιπωρείται συστηματικά από προβλήματα στην υδροδότηση.

Συχνά είναι τα προβλήματα με διακοπές νερού όπως και τα περιστατικά με σπασμένες σωληνώσες και το πεπαλαιωμένο δίκτυο 

Η πόλη μας υδροδοτείται με περίπου 25.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως από το φράγμα Αποσελέμη αλλά «αυτό αναμένεται να περιοριστεί κατά πολύ το επόμενο διάστημα» αναφέρει στο cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης.

«Θα περιορίσουμε στο 40-50% την υδροδότηση από τον Αποσελέμη ώστε να έχει περίπου 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού μέχρι το καλοκαίρι. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε» σημειώνει ο ίδιος. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΥΑΗ ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία τις γεωτρήσεις που βρίσκονται στα Μάλια, την Τύλισσο καθώς και την Κέρη και οι οποίες υδροδοτούν διαχρονικά το Ηράκλειο. 

«Ωστόσο η κατάσταση με την ανομβρία του φετινού χειμώνα και την έλλειψη των πολυπόθητων βροχοπτώσεων οδηγεί την ΔΕΥΑΗ στο να ενεργοποιήσει ξανά τις προαναφερθείσες γεωτρήσεις, είτε στο σύνολο τους είτε κάποιες εξ αυτών» δηλώνει ο κ. Βουρεξάκης ενώ αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας λέγοντας πως «εάν τυχόν έχουμε κάποια αλλαγή στις βροχοπτώσεις κατά τον Μάρτιο και τον Απριλίο θα επανεξετάσουμε ξανά το θέμα».

cretalive.gr

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×280
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 336×280
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ