Στο "μικροσκόπιο" το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων στο Ηράκλειο

Petite Perle 300×250

Παράλληλα, έρχεται δίκτυο με δημόσιες κρήνες για δωρεάν πόσιμο νερό στο Ηράκλειο

Στο δημοτικό συμβούλιο έρχεται προς ψήφιση σήμερα η εισήγηση για το «Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων» του δήμου Ηρακλείου.

«Στόχος είναι η μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή και η εισήγηση περιέχει μέσα δράσεις οι οποίες για πρώτη φορά είναι κοστολογημένες. Έχουν δηλαδή έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό» αναφέρει στο cretalive ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βαρδαβάς.

Το σχέδιο ενδεικτικά περιέχει τα εξής:

– Στο Δήμο Ηρακλείου προβλέπεται η δημιουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών. Προτεινόμενοι χώροι υπάρχουν ενώ πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο σε μια απλή κτηριακή υποδομή, κατάλληλα διαμορφωμένη όπου οι πολίτες θα αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα όπως π.χ. ηλεκτρονικό εξοπλισμό, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία, κλωστοϋφαντουργικά, οικιακά σκεύη κτλ. 

Εκτός από το χώρο παραλαβής και ταξινόμησης η εγκατάσταση θα διαθέτει χώρο επιδιόρθωσης, αποθήκευσης καθώς και χώρο εκπαίδευσης. Εκεί οι πολίτες θα είναι σε θέση να ανταλλάσσουν, να επιδιορθώνουν και να επαναχρησιμοποιούν αντικείμενα. 

– Επειδή ο νόμος 4819/21 απαιτεί ως στόχο τη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών ο δήμος Ηρακλείου, αναφέρει ο κ. Βαρδαβάς, στοχεύει να αναπτύξει ένα δίκτυο δημόσιων βρυσών με τα λογότυπα του δήμου και με δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού κυρίως σε δημοτικές παιδικές χαρές, κοινόχρηστους χώρους, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και κοντά σε σχολικές μονάδες.

– Επίσης υπάρχουν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη σε ότι αφορά την ανακύκλωση. Δηλαδή ενδεικτικές στοχευμένες δράσεις που θα αφορούν τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, τις επισκευές υλικών/επίπλων καθώς και ενημέρωση για σημεία δωρεάν διανομής τροφίμων, αντικειμένων κτλ.

– Επιπλέον είναι ήδη ενταγμένο σε πρόγραμμα η δράση «Πληρώνω όσο πετάω και κερδίζω όσο διαχωρίζω».

– Προωθείται η διαλογή στην πηγή σε ότι αφορά τα βιοαπόβλητα. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και έχει ανάδοχο. Μέχρι τέλος του χρόνου ενδεχομένως να έχουμε ήδη στην πόλη καφέ κάδους με τα αντίστοιχα απορριμματοφόρα.

– Έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο με μηχανικούς κομποστοποιητές της γειτονιάς οι οποίοι υπάρχουν ήδη σε 12 σημεία ενώ επίσης έχουν μοιραστεί μερικές εκατοντάδες οικιακοί κομποστοποιητές. 

– Επίσης το σχέδιο προβλέπει δράσεις όπως π.χ. δημιουργία λαχανόκηπων σε παιδικούς σταθμούς. «Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο μίας πολιτικής που αφορά την κυκλική οικονομία ώστε να πηγαίνουν προς ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα» σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. 

– Επίσης το επόμενο διάστημα δημοπρατείται το «Μεγάλο Βιομηχανικό Πράσινο Σημείο» στο οικόπεδο του δήμου στη Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου το οποίο σε κόστος ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ και θα απορροφήσει μεγάλο όγκο απορριμμάτων ογκωδών όπως στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κτλ.

«Όλα αυτά προβλέπονται μέσα στο τοπικό σχέδιο έχει μέσα έργα και δράσεις εκ των οποίων κάποιες έχουν δημοπρατηθεί, κάποιες ήδη έχουν υλοποιηθεί και άλλες μελετώνται για να δημοπρατηθούν. Ουσιαστικά πρόκειται για το σχεδιασμό του δήμου Ηρακλείου για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτο στόχο την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού» καταλήγει ο ίδιος.

cretalive.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ