Δασικοί χάρτες: Χιλιάδες αντιρρήσεις ελάχιστες οι επιτροπές στην Κρήτη – Με αργούς ρυθμούς η εξέταση των αντιρρήσεων

Petite Perle 300×250

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Χανίων ευρεία σύσκεψη των δικηγορικών συλλόγων Κρήτης στην οποία συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγορικούς συλλόγους του νησιού.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το ζήτημα των δασικών αντιρρήσεων και η λειτουργία των επιτροπών που θα τις εξετάσει που απασχολεί και δικηγορικούς αλλά και πολίτες.

Παράλληλα συζητήθηκε το ζήτημα των απαλλοτριώσεων και ο ρόλος του δικηγόρου στην υπεράσπιση του πολίτη που χάνει την περιουσία του και στην αποζημίωση του.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης στις δηλώσεις μίλησε για όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Συγκεκριμένα ο κ. Πραματευτάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία των επιτροπών που θα εξετάσουν τις υποθέσεις δασικών αντιρρήσεων στο νομό και στους αργούς ρυθμούς που εξετάζονται οι υποθέσεις ενώ μίλησε και για τις προσπάθειες που γίνονται για διόρθωση των σφαλμάτων που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες διευκρινίζοντας ότι ότι « υπάρχουν αρκετά σφάλματα κατά την καταγραφή της έκτασης στους δασικούς χάρτες όπου δεν συμπίπτει με την πραγματική έκταση. Ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων σε μνημόνιο που έχει υπογράψει με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την συνεργασία μας και αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για διευθέτηση αυτού τους θέματος και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για να διορθωθεί.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήσαμε είναι το ζήτημα των επιτροπών που εξετάζουν τις δασικές αντιρρήσεις. Αυτή τη στιγμή στα Χανιά υπάρχουν τρεις επιτροπές που εξετάζουν που εξετάζουν τις αντιρρήσεις με το παλιό καθεστώς δηλαδή όσες είχαν υποβληθεί μέχρι το 2019. Μέχρι στιγμής έχουν εκδικαστεί 120 υποθέσεις, από τις 4.100 υποθέσεις και αυτό οφείλεται στην έλλειψη επάνδρωσης των δασικών υπηρεσιών.

Για την καινούργια ανάρτηση έχουμε να εκκρεμούν 25.000 αντιρρήσεις και μάλιστα είναι λιγότερες από όσες θα ήταν κανονικά αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας και της αυξημένης απασχόλησης όσων επαγγελματιών εμπλέκονται (λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι) δεν κατέστη δυνατόν μέχρι 15 Ιουλίου που έληγε η προθεσμία να υποβληθούν και άλλες αντιρρήσεις. Και εδώ τίθεται ένα βασικό ερώτημα αφού για αυτές τις αντιρρήσεις δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία για ποιο λόγο να αφαιρείται από αυτούς τους ιδιοκτήτες γης η δυνατότητα αυτό το χρονικό διάστημα να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους. Ας δοθεί μια παράταση κάποιων ημερών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να υποβάλλουν αυτές τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις. Τέλος εκτιμώ ότι με 25.000 αντιρρήσεις και μια τριμελή επιτροπή για να τις εξετάσει θα χρειαστούν δεκάδες έτη για να διεκπεραιωθούν όλες οι υποθέσεις. Και φυσικά δεν είναι δυνατόν κάθε επιτροπή να εκδικάσει 5.000 με 6.000 υποθέσεις.

Η πολιτεία σκέπτεται να καταργήσει από πρόεδρο της επιτροπής των δικηγόρο και να είναι πλέον ο πρόεδρος δασολόγος. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη υπάρχουν 9 δασολόγοι σε αντίθεση με τους δικηγόρους που είναι 150.000. Αυτοί οι 9 δασολόγους θα πρέπει να εξετάσουν 25.000 υποθέσεις, αριθμός τεράστιος για 9 άτομα που έχουν και αυξημένο φόρτο εργασίας.

Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, δεύτερον να υπάρξουν περισσότερες επιτροπές, τρίτον να υπάρξει μια παράταση ώστε να υποβάλλουν αντιρρήσεις όσοι δεν πρόλαβαν».

Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις ο κ. Πραματευτάκης ανέφερε ότι «εμείς στα Χανιά έχουμε την τύχη να έχουμε ειδική επιτροπή απαλλοτριώσεων του δικηγορικού συλλόγου που επιμελείται την όλη εργασία και την τακτοποίηση της υπόθεσης μέχρι τη στιγμή που θα αποδοθούν τα χρήματα της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες στους άλλους νομούς δεν υπάρχει αυτή η επιτροπή. Σήμερα συμφωνήσαμε ότι ακόμα και όταν δεν υπάρχει αυτή η επιτροπή, μεταξύ των δικηγόρων να υπάρχει μια συνεργασία ώστε να γίνεται πιο γρήγορα η απόδοση της δικαιοσύνης. Οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να εμπιστευτούν τους δικηγόρους του νομού τους οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο κέρδος για τους ιδιοκτήτες γης που χάνουν τα δικαιώματα τους.

Μια επιτροπή για δασικές αντιρρήσεις στο Ρέθυμνο

Ο Θωμάς Λεχωβήτης πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου με τη σειρά τους στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων, ένα αρκετά επίκαιρο ζήτημα όπως τόνισε τώρα με την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ. Παράλληλα σημείωσε ότι σε όλο το νομό Ρεθύμνης έχει συσταθεί μια επιτροπή για την εξέταση των δασικών αντιρρήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « σήμερα στην σύσκεψη μας εστιάσαμε σε θέματα που απασχολούν και τους τέσσερις δικηγορικούς συλλόγους της Κρήτης. Συζητήσαμε κυρίως το ζήτημα των απαλλοτριώσεων που φαίνεται να αναδεικνύονται ιδιαίτερα με την έναρξη των εργασιών του νέου ΒΟΑΚ. Είναι προς το συμφέρον των πολιτών στις υποθέσεις απαλλοτριώσεων να αναλάβουν τις διαδικασίες δικηγόροι των οικείων δικηγορικών συλλόγων. Ο όγκος της εργασίας που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα είναι τεράστιος. Στην σύσκεψη τονίσαμε ότι οι επιτροπές που έχουν οριστεί για την εξέταση των δασικών αντιρρήσεων είναι ελάχιστες. Στο Ρέθυμνο υπάρχει μόνο μια επιτροπή για 9.000 αντιρρήσεις. Ο αριθμός θα πρέπει να αυξηθεί για να παραχθεί έργο».

Τι γίνεται με το νέο δικαστικό μέγαρο Ηράκλειου

Τέλος ο Νίκος Λογοθέτης πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου στις δηλώσεις του τόνισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στους δικηγορικού συλλόγους θα βοηθήσει στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων που υπάρχουν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αυτή η διαδικασία συνεργασίας, συν αντίληψης και κοινών δράσεων βοηθάει το δικηγορικό σώμα ώστε να προχωρήσει από κοινού και να επιλύσει τα ζητήματα που ανακύπτουν πολύ συχνά. Υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας που θα πρέπει να διαχειριστεί το δικηγορικό σώμα το επόμενο διάστημα αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό είναι το κατά πόσο αυτές οι υποθέσεις θα μπορέσουν να προχωρήσουν πραγματικά. Μιλώντας με αριθμούς 460.000 αντιρρήσεις πανελλαδικώς, 20.000 εκδικάσεις υποθέσεων, 6.000 εκδόσεις αποφάσεων αν κάποιος πιστεύει ότι με αυτούς τους αριθμούς και με το συγκεκριμένο πλαίσιο θα μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι γελασμένος».

Ο κ. Λογοθέτης συνέχισε μιλώντας για την πορεία των διαδικασιών για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « περιμένουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει κατατεθεί. Η θέση μας ήταν σαφής ένα χρόνο ότι θα έπρεπε να γίνει διαχωρισμός σε ότι αφορά την ανέγερση. Επιμένουμε στην αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που η ίδια κυβέρνηση έχει θεσπίσει. Περιμένουμε να μπει το έργο σε διαγωνιστική διαδικασία και μόλις προκύψει ανάδοχος υποχρέωση με βάση τον νόμο είναι η ανέγερση του δικαστικού μεγάρου εντός τριετίας».

flashnews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ