Τζό Μπάιντεν: «Το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς το πρωί της Δευτέρας, μετά την κατάρρευση της SVB, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές».

«Οι καταθέσεις σας θα είναι διαθέσιμες όταν τις χρειάζεστε», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο. Υποσχέθηκε επίσης ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα είναι υπεύθυνοι για τις απώλειες σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας και κάλεσε το Κογκρέσο να «ενισχύσει» τη ρύθμιση του τομέα.

Μετά την πολύκροτη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), αλλά και το «λουκέτο» στη Signature Bank, οι αρχές των ΗΠΑ έκριναν πως είναι αναπόφευκτη μία παρέμβαση στην αγορά για να αποτρέψουν τη «μετάδοση» του πανικού και μία νέα μεγάλη τραπεζική κρίση, που θα ξυπνούσε μνήμες από το 2008.

Μπορεί η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, να είπε «όχι» στα κρατικά σχέδια διάσωσης (bail outs), θέλησε ωστόσο να προστατεύσει πλήρως τους πελάτες των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τραπεζικές αρχές παρουσίασαν ένα σχέδιο, με βάση το οποίο οι πελάτες των SVB και Signature Bank θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις τους από σήμερα, Δευτέρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ