Αγία Πελαγία: Τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και διαμαρτυρία για το …. «τίποτα που δεν έχει γίνει»

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Πορεία από το κανάλι μέχρι τον σκουπιδότοπο του γηπέδου -Εικόνες ντροπής ένα μήνα πριν την έναρξη της σεζόν

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Τρισάγιο στη μνήμη των δυο νεκρών της φονικής κακοκαιρίας της 15ης Οκτωβρίου 2022 στην Αγία Πελαγία, της Ευγενίας Κιρίλοβα – Σηφάκη και  του Κώστα Βεργάκη, δίπλα ακριβώς από το κανάλι, που έγινε ο υγρός τους τάφος, εκείνο το πρωί του Σαββάτου, τελέστηκε το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου 2023. Στο τρισάγιο μνημονεύθηκαν και τα θύματα των Τεμπών.

Από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Αγίας Πελαγίας , που κρατώντας πανό έκαναν την πρώτη τους διαμαρτυρία. «Όχι άλλα θύματα από πλημμύρες» έλεγε το ένα εξ΄αυτών.

Στο σημείο της τραγωδίας κι ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, που άφησε δυο λουλούδια. Καταβεβλημένος μίλησε για το πόσο άλλαξε η ζωή της οικογένειας για τον ίδιο και κυρίως για τα δυο του παιδιά.

Τίποτα δεν αναπληρώνει αυτό το κενό…

Το σημερινό τρισάγιο διοργανώθηκε από μια αυθόρμητη κίνηση της  Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, αλλά εξελίχθηκε σε μια ηχηρή διαμαρτυρία που μπορεί να μην είχε τυμπανοκρουσίες, είχε όμως ένα βροντερό μήνυμα, με αποδέκτες τόσο την δημοτική Αρχή όσο και το αρμόδια υπουργεία, που έταξαν αλλά δεν έκαναν.

Πέντε μήνες τώρα οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες έχουν μείνει στο «Θα». Δεν βλέπουν έργα και πράξεις και μιλούν για εγκατάλειψη της περιοχής, χειμώνα καλοκαίρι.

Οι ίδιοι μιλώντας προς τους δημοσιογράφους εξέφρασαν την αγανάκτηση τους, λέγοντας ότι το ποτήρι της υπομονής τους έχει πλέον ξεχειλίσει.

Κύριος αποδέκτης της δυσαρέσκειας τους,  η δημοτική Αρχή, και για τις μικρές παρεμβάσεις όπως αυτές για την καθαριότητα της περιοχής. Την κατηγορούν για αδιαφορία ένα μόλις μήνα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν για την Αγία Πελαγία.

Για να δείξουν μάλιστα την ενόχλησή τους αλλά και για να καταγραφεί  η κατάσταση που επικρατεί σε όλη την περιοχή ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας, από το κανάλι μέχρι και το γήπεδο της Αγίας Πελαγίας όπου έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.  

 Μέχρι τη μέση της διαδρομής την πορεία συνόδευαν και τα μικρά παιδιά.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός,  ελάχιστα μέτρα έξω από το σχολείο όπου στέκουν ακόμα δυο αυτοκίνητα που είχαν  παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, είναι ενδεικτικές. Σε αυτό το σημείο συγκεντρώνονται κι όλα τα σκουπίδια, όμως χθες έγινε η αποκομιδή αλλά μόνο σε αυτό το σημείο.

Στη λήξη της πορείας πάνω στο γήπεδο οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν γύρω από τα απορρίμματα ζητώντας να μπει επιτέλους ένα οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση που τους προσβάλει και δεν τους αξίζει.

Στο τρισάγιο, από τον δήμο παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΜ, Γιάννης Μαρής, κι η  δημοτικός  σύμβουλος  της αντιπολίτευσης Εύη Αποστολάκη, όπως κι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Χουστουλάκης.

Δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι που στις μεταξύ τους συζητήσεις σχολίασαν αρνητικά την απουσία του δημάρχου, Μενέλαου Μποκέα.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει η εφημερίδα “Φωνή του Μαλεβιζίου”, όσον αφορά στην ανάπλαση του κεντρικού δρόμου από τον χώρο στάθμευσης μέχρι και την παραλία, η παρέμβαση θα γίνει τελικά με τα αντισταθμιστικά του ΑΔΜΗΕ, με δωρεά δηλαδή ύψους 350.000 ευρώ. Για το αντιπλημμυρικό αναζητείται λύση με ειδικό μελετητή από την Αθήνα, προκειμένου να γίνει παρέμβαση για να μην βουρκιάζει το νερό. Για το φράγμα ανάσχεσης δεν υπάρχει κανένα νεότερο από το ΥΠΕΣ. Ενώ επιχειρηματίες είπαν ότι έλαβαν μόνο ένα μικρό μέρος των αποζημιώσεων από το κράτος.

Το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι παρεμβάσεις είναι αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους.

Related Articles