K. Μητσοτάκης: Στα 780 ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του Κωστή Χαζηδάκη

Ανακοινώθηκε η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κατώτατος μισθός με τη νέα αύξηση φτάνει τα 780 ευρώ, η οποία σε ποσοστό φθάνει το 9,4%. «Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.


«Η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%. Έτσι, από την 1η Απριλίου αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που ήταν το 2019», είπε, αρχικά, στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ, «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

«Δεν έχω αυταπάτες, ξέρουμε ότι οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από τους νέους, που δύσκολα τα βγάζουν πέρα».

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, η αύξηση «δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση και, κυρίως, δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Θέλω να τονίσω ότι το ποσό που συμφωνήθηκε βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατότητων μας. Είναι μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων, που στηρίχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε μια «ισχυρά αναπτυξιακή δυναμική», με την ανεργία να υποχωρεί και τους φόρους να μειώνονται. «Τώρα είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ανακοινώσεις Χατζηδάκη

Για «αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας» έκανε λόγο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης στις ανακοινώσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από τα 713 ευρώ αυξήθηκε στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός, είπε ο υπουργός Εργασίας. «Είναι μια αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων. Είναι μία αύξηση σημαντική και δίκαια, είπε.

Όπως είπε τώρα ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Διευκρίνισε ότι «με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

Όπως συνέχισε κ. Χατζηδάκης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη: α) Η πτώση της ανεργίας που δείχνει οτι η οικονομία έχει δυναμική, β) η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και γ) η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%.

«Το 2019 τα καθαρά που έμεναν στην τσέπη του εργαζόμενου ήταν 548 ευρώ, τώρα θα μένουν 667 με 14 καταβολές. Σε 12μηνη βάση, το 2019 ο καθαρός μισθός ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ».

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει 19 επιδόματα, ανάμεσά τους το επίδομα ανεργίας στα 479 ευρώ.

«θέλω να υπενθυμίσω ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα. Πρώτα και κύρια το επίδομα ανεργίας, το οποίο ήταν 399 ευρώ όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη συνέχεια ανέβηκε στα 438 ευρώ. Πλέον θα είναι 479 ευρώ. Δεν αυξάνεται μόνο αυτό το επίδομα. Αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να τα πω. Είναι η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής αδείας, το βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων, το επίδομα, η επίσχεση εργασίας, το εποχικό των οικοδόμων, το εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό κλπ.»

Με πληροφορίες από το ertnews.gr

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×336
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ