Ρωσία: Σι και Πούτιν δεσμεύτηκαν για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας τάξης- Τι είπαν για την Ουκρανία

Petite Perle 300×250

Συνάντηση μεταξύ δύο καλών φίλων είναι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μόσχα ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Κίνα είναι έτοιμη, μαζί με τη Ρωσία, να διαφυλάξει την παγκόσμια τάξη με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογο του στο πλευρό του κατά την άφιξη του στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρόσκληση του πρόσεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που με έφερε στη χώρα του καλού μας γείτονα για επίσκεψη», τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι η συνάντηση τους θα αποδώσει καρπούς και θα δώσει νέα πνοή στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των κινεζορωσικών σχέσεων, έγραψε ο Guardian.

Σχέσεις καλής γειτονίας

«H Κίνα και η Ρωσία έχουν σχέσεις καλής γειτονίας και είναι αμοιβαία αξιόπιστοι εταίροι», επανέλαβε ο Σι προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου, που δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, οι ΗΠΑ θα «απορρίψουν» κάθε έκκληση για κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να προέλθει από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη ρωσική πρωτεύουσα. Και, επέμεινε, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι «ένας γάμος συμφερόντων».

Ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Σι μίλησε για «κινεζικό σχέδιο που βασίζεται στις αρχές της διεθνούς δικαιοσύνης και δικαίου». Όπως μετέδωσε το RIA Novosti, στη συνάντησή του με τον Σι στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε ότι διάβασε προσεκτικά τις προτάσεις της Κίνας για την υπέρβαση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε ότι προχωράτε με τις αρχές της δικαιοσύνης και του σεβασμού των θεμελιωδών διατάξεων του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν εκτενώς αύριο στη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών μεταξύ τους.

Εξελίξεις στο παρασκήνιο

Την καλή σχέση μεταξύ τους επιβεβαίωσαν και τα θερμά λόγια με τα οποία ο συνήθως λιγομίλητος Ρώσος πρόεδρος δέχτηκε τον Σι στη χώρα του. «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, καλώς ήρθατε στη Ρωσία, στη Μόσχα. Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να σας συγχαρώ προσωπικά για την επανεκλογή σας ως αρχηγός του κράτους της Κίνας», του είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Σι έρχεται τρεις μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία «της παράνομης απέλασης πληθυσμού, και συγκεκριμένα παιδιών, και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Σε αυτό η Ρωσία απάντησε ανακοινώνοντας την έναρξη ποινικής έρευνας κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και άλλων δικαστών που εξέδωσα το ένταλμα.

in.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ