Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Petite Perle 300×250

Τα δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια για την συμμετοχή πολύ μικρών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, αναδεικνύουν εκ νέου 53 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση και του Βουλευτή Ηρακλείου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρη Μαμουλάκη.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, στις 6 Δεκεμβρίου του 2022, 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση με την οποία έθιγαν το ζήτημα των υπερβολικών απαιτήσεων ως προς τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) στην προδημοσίευση της παραπάνω πρόσκλησης. Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου περί του αντιθέτου, η τελική δημοσίευση της πρόσκλησης συνέχιζε να θέτει ως «κατώφλι» για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων στην μικρότερη δράση του προγράμματος τις 3 ΕΜΕ, αποκλείοντας έτσι πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ο τρόπος υπολογισμού των ΕΜΕ δεν λαμβάνει υπόψη την δυνητική αύξηση της απασχόλησης σε μια επιχείρηση ως αποτέλεσμα της κρατικής ενίσχυσης αλλά προϋποθέτει την τεκμηρίωση του παραπάνω αριθμού εργαζομένων κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ υπενθυμίζουν την σημασία του τεχνολογικού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ζητούν δε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το ποσοστό των ΜμΕ της χώρας που είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και το χρηματοδοτικό κενό που προσπαθεί να καλύψει το εν λόγω πρόγραμμα. Καθώς και σχετικά με το αν σκοπεύει το Υπουργείο να τροποποιήσει την παραπάνω πρόσκληση ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επιλέξιμων επιχειρήσεων.​

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ