Αλμυρός: Δόθηκε η άδεια χρήσης νερού στη ΔΕΥΑΜ- Όλα έτοιμα για να προστεθούν στο δίκτυο ύδρευσης του Μαλεβιζίου μέχρι και 5.000m3 / ημέρα από την αφαλάτωση

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Σε ένα από τα χειρότερα υδρολογικά έτη της Κρήτης  εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας δόθηκε από την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η άδεια χρήσης νερού για την αύξηση της δυναμικότητας της εγκατεστημένης μονάδας αφαλάτωσης, στον Αλμυρό ποταμό,  για την κάλυψη των αναγκών της ύδρευσης του Μαλεβιζίου, αρχικά, κατά 3.000 κβ/ημέρα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται μετά την ιστορική απόφαση του περασμένου Ιούλιου, του  Κεντρικού  Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, που έδωσε το πράσινο φως για την αδειοδότηση του έργου: Μονάδα αφαλάτωσης και συνοδά έργα στον Αλμυρό Δ.Ε Γαζίου, ιδιοκτησίας, ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και την αναθεώρηση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον περασμένο Οκτώβριο.

Το εμπόδιο που είχε προκύψει τότε  δεν ήταν η χρήση του νερού ως προς αυτό υπήρχε η αδειοδότηση από τη διεύθυνση Υδάτων για 5.000 κβ/ημερησίως.

Η εμπλοκή ήταν στο τι επιτρέπεται και τι όχι σε δασική έκταση.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, τότε δικαίως είχε κάνει  λόγο για μια ιστορική απόφαση. Ο πρώτος στόχος είναι να προστεθούν στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου 3.000 κυβικά νερό, ώστε οι προερχόμενες από την αφαλάτωση ποσότητες νερού να φτάσουν τα 5.000 κυβικά.

Έτσι, με καθαρό πόσιμο νερό από τον Αλμυρό θα υδροδοτηθούν αστικές περιοχές όπως η Αγία Μαρίνα – Τσαλικάκι, αλλά και το Γάζι και θα ξεκουραστούν οι γεωτρήσεις. Οι περιοχές αυτές δεινοπαθούσαν τα καλοκαίρια.

Το επόμενο βήμα είναι να κατασκευαστούν τα δίκτυα σύνδεσης με τη Μονάδα Αφαλάτωσης.

Έργο που είναι πλέον εφικτό να υλοποιηθεί καθώς στις 22 Μαρτίου 2023 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η αναγκαία άδεια χρήσης νερού. Σε πρώτη φάση η παρούσα άδεια όσον αφορά στη χρήση νερού, ισχύει μέχρι 31-12-2024, με τη δυνατότητα ανανέωσης ( στη σχετική απόφαση αναφέρονται αναλυτικά όλοι οι όροι και οι αυστηρές προϋποθέσεις).

 Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες θα τρέξει καθαρό αφαλατωμένο νερό από την πηγή του Αλμυρού στις βρύσες των κατοίκων των υδροδοτούμενων περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την δρομολόγηση των εξελίξεων έδωσε πραγματική μάχη η ΔΕΥΑΜ και δικαιώθηκε.

Η απόφαση της άδειας χρήσης

Xορήγηση άδειας εκτέλεσης του έργου και χρήσης νερού (υδρομάστευση πηγής) με τα στοιχεία:

Δικαιούχος: ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου

Χρήση: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΥΔΡΕΥΤΙΚΗ

Περιφερειακή Ενότητα: ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δήμος: Μαλεβιζίου

Δημοτική Ενότητα: Γαζίου

Τοποθεσία υδροληψίας: ΑΛΜΥΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ που ανήκει στο υδατικό διαμέρισμα 13 (ΚΡΗΤΗ) και στη λεκάνη απορροής EL 39.

Η πηγή του Αλμυρού εκφορτίζει το ΥΥΣ EL1300064 Καρστικό Κέρης Τύλισου..

Έργο: Αναρρόφηση υφάλμυρου νερού με χρήση αντλιών, παρόχθια του Αλμυρού Ποταμού, ο οποίος τροφοδοτείται από την πηγή του Αλμυρού Ηρακλείου, και όδευσή του προς μονάδα αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου. Η επεξεργασία του νερού θα γίνεται με την τεχνολογία της αντίστροφης ώσμωσης με τη χρήση κατάλληλων μεμβρανών. Ο βαθμός ανάκτησης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 70% έως 80%. Η μονάδα αντίστροφης ώσμωσης θα λειτουργεί 340 ημέρες το χρόνο.

  1. Η άδεια αυτή ισχύει για ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΥΔΡΕΥΤΙΚΗ χρήση νερού και συγκεκριμένα για την τροφοδοσία μονάδας αφαλάτωσης, δυναμικότητας επεξεργασίας 6.700m3 νερού/ημέρα (ήτοι 2.278.000m3 νερού/ έτος) για την παραγωγή πόσιμου νερού 5.000m3 / ημέρα (οι ανωτέρω ποσότητες ισχύουν για βαθμό ανάκτησης 75% κατά τη διαδικασία της αντίστροφης ώσμωσης).

Η χρονική περίοδος χρήσης του νερού ορίζεται από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Αναλυτικά όλα τα στοιχεία εδώ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ