Δήλωση του Μ. Συντυχάκη για τον αγώνα των συμβασιούχων

Petite Perle 300×250

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τη Νικολέττα Χριστοδουλουπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου παρευρέθηκε σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείουγια να στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου εργαζομένων των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης που παλεύουν για να μείνουν στη δουλειά τους.

Στη συγκέντρωση παρευρεθήκαν επίσης οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΚΚΕ Σοφίου Βαγγέλης, Δουλουφάκης Δημήτρης και Σφακιανάκης Μιχάλης.

Με αφορμή τη συγκέντρωση των εργαζομένων ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου εργαζομένων των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως και πολλοί άλλοι από διαφορετικούς κλάδους, βιώνουν χρόνια τώρα το μαρτύριο της εργασιακής ομηρίας, με την απειλή της απόλυσης να πλανάται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, στα πλαίσια της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας των κυβερνήσεων – ΕΕ,  προκειμένου να εξασφαλίζουν ακόμα πιο «φτηνούς» εργαζόμενους. Αποψιλώνονται οι υπηρεσίες χωρίς την αναπλήρωση με μόνιμο προσωπικό, που καταλήγει σε παράδοση κρίσιμων τομέων των δήμων σε ιδιώτες και εργολάβους.  

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ευνόητο πως με την αποχώρησή τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών. Σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω των συνθηκών απαιτείται η κατεπείγουσα στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό. Εκτός από τις συνέπειες στη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών, είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη απόφαση για την απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα σε σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα στις σημερινές πιεστικές συνθήκες της ακρίβειας και της φτώχειας.

Καμία από τις Κυβερνήσεις, σημερινή και παλαιότερες, δεν έλυσαν το πρόβλημα. Απεναντίας αναπαράγουν τα γνωστά τετριμμένα και αναχρονιστικά επιχειρήματα περί απαγορευτικών κοινοτικών οδηγιών, Π.Δ. και Συνταγματικών επιταγών, τα οποία οι ίδιοι (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έφτιαξαν και εφάρμοσαν, αποδεκατίζοντας και αποψιλώνοντας τις υπηρεσίες από προσωπικό, χωρίς να το αναπληρώνουν με μόνιμο.

Είναι, δε, πρόκληση πρόσφατη πρόταση νόμου – κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία μητρώου συμβασιούχων που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά διαιωνίζει και νομιμοποιεί αυτήν την απαράδεκτη ομηρία.

Η πρόταση του ΚΚΕ για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, συνάντησε την κυνική και ωμή άρνηση της κυβέρνησης. Το ίδιο όλοι τους, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος πριν 3 χρόνια, την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή του άρθρου 103, επιτρέποντας την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το ΚΚΕ επιμένει στη θέση του, πως οι υπηρεσίες των δήμων πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Τάσσεται υπέρ της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες των δήμων Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, όπως και πανελλαδικά, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και για παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το εύλογο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η παραπάνω διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την μισοδουλειά και τη χαμοζωή. Απαιτείται διαρκής αγώνας, μέχρι την τελική δικαίωση, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, με τη μαζικοποίηση των σωματείων τους.

Παράλληλα πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους που είναι όλα αυτά τα κόμματα, οι Κυβερνήσεις τους, η πολιτική της ΕΕ που έχουν τεράστια ευθύνη για την ομηρία τους. Η τιμωρία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για την τελική δικαίωσή τους.».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ