Στην Σικελία στο πρόγραμμα "ERASMUS" το ΓΕΛ Γαζίου

Petite Perle 300×250

Η ομάδα Εράσμους του ΓΕΛ Γαζίου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Our life in our hands στο Παρτινίκο, στη Σικελία της Ιταλίας από τις 20/3/23 έως τις 24/3/23.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Σικελίας που βαθαίνει στο χρόνο και συναντά τον αρχαίο ελληνικό κόσμο της Μεγάλης Ελλάδας που διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της περιοχής και ακόμα και σήμερα τα μεγαλειώδη μνημεία του αποτελούν κορυφαία δείγματα παγκόσμιου πολιτισμού, όπως η κοιλάδα των Θεών (valley of the Gods) στο Agrigento με τους μνημειώδεις ναούς δωρικού
ρυθμού να επιβάλλονται στο ευρύτερο περιβάλλον.
Η επαφή με τη γαστρονομία του τόπου ανέδειξε τόσο τις ομοιότητες των δύο περιοχών σχετικά με τα βασικά προϊόντα του τόπου όπως το λάδι και το κρασί όσο και τις διαφορετικές γαστρονομικές συνήθειες και γεύσεις που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε.
Αντίστοιχα ενδιαφέρουσα υπήρξε η συνειδητοποίηση της κοινής χλωρίδας της νότιας Ιταλίας με τη νότια Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη, όπου αναγνωρίσαμε εντυπωσιακά πολλά κοινά είδη φυτών όπως και αντίστοιχο γεωμορφολογικό ανάγλυφο Capo Rama.
Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η επίσκεψή μας στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, που τα ιστορικά μνημεία από την εποχή της Νορμανδικής παρουσίας στο νησί, τον 11ο αιώνα, όπως το Νορμανδικό παλάτι καθώς και οι σπουδαίοι ναοί με βυζαντινές, αραβικές και μπαρόκ επιρροές δεσπόζουν και χαρακτηρίζουν το τοπίο της πόλης.

Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, όλη η ομάδα ήρθε σε επαφή με ένα διαφορετικού τύπου εκπαιδευτικό σύστημα που έχει σημαντικές διαφορές σε επίπεδο προγράμματος σπουδών, κτιριακών υποδομών και λειτουργίας, στοιχεία που εντυπωσίασαν τους μαθητές και έδωσαν σε όλους μας την ευκαιρία να αναστοχαστούμε σε σχέση με τη δική μας εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε η βαθιά σχέση φιλίας που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν την εμπειρία της συνεργασίας, της αποδοχής του διαφορετικού, της αλληλεπίδρασης, του κοινού οράματος για την Ευρώπη του μέλλοντος, στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus.
Αναμένοντας την τέταρτη και τελευταία μετακίνησή μας στη Βόρεια Μακεδονία τον προσεχή Απρίλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος προετοιμαζόμαστε για το νέο μας εκπαιδευτικό ταξίδι και ευελπιστούμε σε αντίστοιχες δυνατές εμπειρίες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ