Σωκράτης Βαρδάκης: «Επικίνδυνη η αδιαφορία της κυβέρνησης αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων»

Petite Perle 300×250

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για  την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, πραγματοποίησαν 37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Μεγάλες είναι οι πληγές που άφησε ο καταστροφικός σεισμός του Σεπτεμβρίου 2021 και στα σχολικά κτίρια, επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό πρόβλημα της σχολικής στέγης που υπάρχει στο Ηράκλειο, ζήτημα για το οποίο ο βουλευτής έχει παρέμβει επανειλημμένως κοινοβουλευτικά, χωρίς ωστόσο τα πράγματα να έχουν δρομολογηθεί όπως θα έπρεπε. 

Πρόκειται για κτίρια που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ παλιά και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές με την πάροδο του χρόνου, ενώ μετά τον σεισμό σε πολλά από αυτά χρειάστηκε να γίνουν επισκευές και επιδιορθώσεις, ακόμη και ανακατασκευές.

Όπως επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή οι εργασίες συνεχίζονται στο Γερονυμάκειο και στο κτίριο της Πρώην Ακαδημίας, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία που κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν επισκευαστικές εργασίες, αυτές έχουν ολοκληρωθεί. Όλα αυτά, όμως, πραγματοποιούνται με ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, χωρίς καμία χρηματοδότηση, παρότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε 1,5 εκατομμύριο για παρεμβάσεις, ακριβώς για να ελεγχθούν τα κτίρια τα οποία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό.

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει αναφορικά και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα για τους υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια. Ο στόχος να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε 18.000 σχολικά κτίρια και σε 2.500 κτίρια νοσοκομειακών εγκαταστάσεων σε διάστημα τριών μηνών φαίνεται ανέφικτος, λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, η ανάγκη άμεσων ελέγχων στα σχολικά κτίρια ολόκληρης της χώρας, πολλές περιοχές της οποίας παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα, κρίνεται επιτακτική.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων του νομού Ηρακλείου.
  2. Αν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τους δήμους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες μελέτες αλλά και επισκευές που απαιτούνται στα σχολικά κτίρια του νομού.
  3. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί αναφορικά με το πρόγραμμα υποχρεωτικών προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτίρια όλης της χώρας που ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ