Φονικό πεύκο: Αποζημίωση άνω του 1 εκατ. ευρώ ζητά από τον Δήμο Ηρακλείου η οικογένεια Μητρέλου

Petite Perle 300×250

Τι αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ηρακλείου ο δικηγόρος κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης

Επτά και πλέον μήνες από την ασύλληπτη τραγωδία που είχε εκτυλιχθεί απογευματάκι της 18ης Αυγούστου 2022, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στο Ηράκλειο, όπου ένα τεράστιο πεύκο, βάρους άνω των 10 τόνων, καταπλάκωσε και σκότωσε τον άτυχο δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο, ο οποίος περίμενε να ανάψει πράσινο στο φανάρι, η οικογένεια του προχώρησε στην κατάθεση αγωγής με την οποία στρέφεται κατά του δήμου Ηρακλείου.

Την αγωγή κατέθεσε στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ηρακλείου ο δικηγόρος κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης εκ μέρους της χήρας του 51χρονου Παναγιώτη, Σταυρούλας Μαγουλιανού, των τριών παιδιών τους, εκ των οποίων το μικρότερο είναι ανήλικο, και άλλων μελών της οικογένειας, δηλαδή πατέρα, αδερφών και λοιπών. Συνολικά διεκδικούν ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη ποσό που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. 

Ο θάνατος του Παναγιώτη ήταν ακαριαίος, όπως και ακαριαία ήταν και η πτώση του δένδρου. Το βάρος του πεύκου, ύψους περίπου 15 μέτρων, ξεπερνούσε τους 10 τόνους καθώς ήταν αιωνόβιο, με ηλικία άνω των 110 ετών. Είχε πάρει τεράστια κλήση με αποτέλεσμα να εκτείνεται κατά πλάτος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς τα κλαδιά του είχαν αναπτυχθεί μονομερώς, δηλαδή προς την πλευρά της Λεωφόρου Δημοκρατίας, και αυτό μετατόπιζε αναπόφευκτα το κέντρο βάρους του. Επιπλέον, οι ρίζες του δέντρου είχαν σηκώσει τις πλάκες του πεζοδρομίου προς τα πάνω.    

Δυστυχώς, όπως περιγράφεται, δεν υπήρξε κανένα σημάδι (κίνηση ή ήχος) που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον Παναγιώτη Μητρέλο για την επερχόμενη πτώση του δέντρου, ώστε αυτός να αντιδράσει ανάλογα και να το αποφύγει.

Όλη η Ελλάδα συγκλονίζεται από το τρομερό συμβάν και το πόσο άτυχος στάθηκε ο 51χρονος Παναγιώτης που τον βρήκε ο θάνατος …ουρανοκατέβατος όσο  περίμενε αμέριμνος να ανάψει το πράσινο στο φανάρι.

Η οικογένεια  σε κατάσταση σοκ προσπαθεί να διαχειριστεί την φοβερή απώλεια, ζητώντας παράλληλα δικαίωση αλλά και απόδοση ευθυνών.

Στις πρώτες κινήσεις που γίνονται είναι ο διορισμός πραγματογνώμονα δασολόγου προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια της πτώσης, ενώ ο ίδιος ειδικός  συμπεριλαμβάνεται και στους τεχνικούς συμβούλους που διορίστηκαν ως πραγματογνώμονες από την Εισαγγελία Ηρακλείου για τη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος.

"Στρεφόμαστε κατά του Δήμου Ηρακλείου αποκλειστικά, γιατί ο Δήμος έχει την αντικειμενική ευθύνη για την πτώση του δέντρου και το ό,τι συνέβη" ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης.
Δείτε τι είπε:

Τι αναφέρεται στην αγωγή 

Στην αγωγή γίνεται λεπτομερής αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι υπάρχουν σαφείς ευθύνες που βαραίνουν το δήμο Ηρακλείου «καθόσον δεν είχε προβεί στον απαιτούμενο έλεγχο και την φροντίδα του δέντρου, με αποτέλεσμα αυτό, αφενός να στερεώνεται στο έδαφος σε τρία μόνο σημεία και όχι σε τέσσερα σημεία όπως απαιτείται, και αφετέρου να έχει προσβληθεί από τον μύκητα porodaedalea pini, ο οποίος  αποδόμησε και αποσύνθεσε τον κορμό και τις ρίζες του, γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην  πτώση του».

 Ακόμα αποδίδονται ευθύνες επειδή «δεν είχε προβεί σε πρόσφατο έλεγχο της φυσικής κατάστασης του δέντρου, όπως όφειλε και ήταν απαραίτητο δεδομένης της ηλικίας του (αφού ήταν αιωνόβιο) και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν κάνει στα αρμόδια τμήματα του Δήμου πολλοστοί δημότες Ηρακλείου, αλλά και διάφοροι επαγγελματίες οδηγοί (οδηγοί λεωφορείων που είχαν επισημάνει την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου δένδρου λόγω υπερβολικής κλίσης!!». 

Υπογραμμίζεται ότι η επικινδυνότητα του μοιραίου πεύκου ήταν οφθαλμοφανής  αφού οι ρίζες του δεν έβρισκαν χώρο στο υπέδαφος για να αναπτυχθούν και να επεκταθούν και για το λόγο αυτό είχαν σπάσει τα πλακάκια του πεζοδρομίου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και ήταν ορατές με τα μάτια σε όποιον περνούσε από εκείνο το σημείο. Εμφανέστατη, υποστηρίζεται, ήταν και  η προσβολή του δένδρου από το μύκητα.

Καταλογίζεται ακόμα ότι ο δήμος ουδέποτε επέβλεψε τις εργασίες των συνεργείων της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΗ, παρ' όλο που είχε την υποχρέωση να παρίσταται και να επιβλέπει. Και καταλήγει η αγωγή: «Συμπερασματικά, η πτώση του πεύκου και ο θάνατος του Παναγιώτη Μητρέλου που συνέβη συνεπεία αυτής της πτώσης, οφείλονται αποκλειστικά στον εναγόμενο Δήμο και ειδικότερα επειδή αυτός παρέλειψε τα ιδιαίτερα καθήκοντα και υποχρεώσεις του που προβλέπονται βάσει ειδικής νομοθεσίας, κοινής πείρας και αρχών καλής πίστης».

 Νέο "χτύπημα" για την οικογένεια του Παναγιώτη

 Ο αδικοχαμένος Παναγιώτης ήταν πολύ αγαπητός άνθρωπος και ένας καλός σύζυγος, πατέρας, γιος και αδερφός. Ο τρόπος που χάθηκε,  τους έχει «τσακίσει» όλους συναισθηματικά. Με την σύζυγο του, την Σταυρούλα, ήταν μαζί από το 1992. Ήταν πολύ νέοι όταν γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον. Ήταν παντρεμένοι 27 χρόνια και είχαν τη χαρά να γίνουν οι γονείς τριών υπέροχων αγοριών. Ήταν ο ένας το στήριγμα του άλλου.

Ο ψυχικός πόνος είναι αφόρητος για εκείνη που προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της για τα παιδιά τους. Πριν από λίγες ημέρες  διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος. Μία διάγνωση που εν πολλοίς αποδίδεται στην ψυχολογική της κατάρρευση και στον αθεράπευτο πόνο της απώλειας του συζύγου της. Τώρα πρέπει να βρει τη δύναμη  να δώσει παράλληλα μία ακόμα μάχη, για την ίδια και τα παιδιά της που εξαρτώνται αποκλειστικά από εκείνη.

cretalive.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ