Τον απολογισμό έργου για το 2022 παρουσίασε ο Βασίλης Λαμπρινός: «Το Ηράκλειο είναι μία καλύτερη πόλη σήμερα»

Petite Perle 300×250

Για αισθητή πρόοδο σε όλα τα μέτωπα συγκριτικά με το 2014 έκανε λόγο ο δήμαρχος Ηρακλείου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό έργου για το 2022, σε μια "μοναχική", άτυπη ουσιαστικά παρουσίαση, με απουσία της αντιπολίτευσης

«Υπήρξαν σίγουρα λάθη και παραλείψεις, ωστόσο το πρόσημο είναι θετικό και παρά τις αντιξοότητες είναι εμφανής η πρόοδος, μικρή ή μεγάλη, που καταγράφεται σε όλα τα μέτωπα σε σχέση με το 2014. Το Ηράκλειο σήμερα είναι μια πόλη σαφώς καλύτερη και φιλικότερη σε σχέση με αυτήν που ήταν πριν από εννιά χρόνια». Αυτό υπογράμμισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, παρουσιάζοντας χθες το απόγευμα τον απολογισμό έργου για το 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο αποχαιρετιστήριος… απολογισμός, μιας και ο Βασίλης Λαμπρινός δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, έγινε ουσιαστικά ατύπως, παρουσία μονάχα της συμπολίτευσης, καθώς επισήμως δεν υπήρξε απαρτία για να θεωρηθεί διεξαχθείσα. Από πλευράς αντιπολίτευσης, το "παρών" έδωσε μονάχα η παράταξη "Ενεργοί Πολίτες" με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό που προσήλθε με φακέλους ανά χείρας για να επιχειρηματολογήσει απέναντι στα όσα θα παρουσιάζονταν αλλά και αυτή αποχώρησε όταν διαπιστώθηκε μη απαρτία, με συνέπεια να ακολουθήσει μια "μοναχική" παρουσία πεπραγμένων, παρουσία μόνο της συμπολίτευσης…

Ο δήμαρχος στην εισήγησή του ανέφερε αρχικά τις δυσκολίες της περασμένης χρονιάς: «Μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας αλλά και εξαιτίας των σεισμών του 2021, ευελπιστούσαμε ότι το 2022 θα αποτελούσε, σε κάποιο βαθμό, χρονιά ανάκαμψης. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έφερε μπροστά σε μια ακόμα κρίση, οικονομική και ενεργειακή, της οποίας οι συνέπειες είναι ορατές στην καθημερινότητα όλων μας, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσουν.

Παρ' όλα αυτά, στο Ηράκλειο είχαμε την ικανοποίηση να δούμε μέσα στο προηγούμενο έτος τον τουρισμό να επιστρέφει σε προ COVID επίπεδα και ακόμα υψηλότερα, το αναπλασμένο κέντρο της πόλης γεμάτο κόσμο, τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά και συνολικά την πόλη να εξελίσσεται, να αλλάζει, να εκσυγχρονίζεται και να συνεχίζει να αναπτύσσεται με μεγάλη δυναμική.

Με μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί, με δράσεις και παρεμβάσεις ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για εμβληματικές παρεμβάσεις στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και του ψηφιακού μετασχηματισμού, το παρόν αλλά και το μέλλον του Ηρακλείου έχει πια πολύ γερές βάσεις και αδιαμφισβήτητα μεγάλες προοπτικές».

Εν συνεχεία ο δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά σε έργα και δράσεις του 2022 και, μεταξύ άλλων, μίλησε για:

– Την ολοκλήρωση της ανάπλασης του "σταυρού", ένα έργο με μεγάλες δυσκολίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, που όμως το αποτέλεσμα έχει αναβαθμίσει το κέντρο αισθητικά, εμπορικά και σε επίπεδο προσβασιμότητας.

– Την ολοκλήρωση της ανάπλασης της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

– Το πάρκο Ερυθραίας, στο πρώτο κομμάτι του οποίου έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες.

– Τη δεύτερη φάση της διαμόρφωσης της περιπατητικής διαδρομής στα Ενετικά Τείχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

– Τους νέους κοινόχρηστους χώρους/παιδικές χαρές που δημιουργούνται στο πάρκο επί της οδού Εφόδου, στη Βίγλα, στο πάρκο Γεωργιάδη, στο πάρκο Βαρδαξή.

– Τις αναπλάσεις στον Λάκκο και στην οδό Κομνηνών που ολοκληρώθηκαν και στα Θαλασσινά που προχωρά, με εξαίρεση το τμήμα που ελέγχεται από την Αρχαιολογία.

– Την κατασκευή του νέου βιοκλιματικού νηπιαγωγείου στην Αγία Αικατερίνη που ολοκληρώθηκε.

– Το τεράστιο έργο της αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου της πόλης που προχωρά.

– Το μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων που "τρέχει" σε ολόκληρη την επικράτεια του δήμου Ηρακλείου.

– Την ολοκλήρωση της ανανέωσης του στόλου της καθαριότητας με την απόκτηση οκτώ νέων απορριμματοφόρων το 2022, 25 συνολικά τα τελευταία χρόνια.

– Την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο.

– Την πρόοδο στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

– Την ενδυνάμωση του τουριστικού brand του Ηρακλείου.

– Την εδραίωση του Ηρακλείου ως σημαντικό αθλητικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.

– Τη συνέχιση των πολιτιστικών φεστιβάλ που έχουν δώσει στο Ηράκλειο διακριτή πολιτιστική ταυτότητα.

– Τη δυναμική που έχει αναπτύξει το Πολιτιστικό Κέντρο με παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

– Τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, όπως η συνεργασία του Δήμου με το ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη", για την αξιοποίηση των δημοτικών ελαιοδέντρων.

Αναφερόμενος στα κυκλοφοριακά, ο Βασίλης Λαμπρινός σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκε και ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων όλων των δημοτικών παρατάξεων, η κυκλοφοριακή μελέτη για την Παλιά Πόλη του Ηρακλείου. Πλέον δημιουργείται στο κέντρο της πόλης ένα ευρύ πλέγμα πεζοδρομήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της κοινωνίας. Τα minibus συνεχίζουν τη λειτουργία τους με μεγάλη επιτυχία».

Για το Πολιτιστικό Κέντρο

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο, ο δήμαρχος τόνισε: «Το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους καλλιτεχνικής λειτουργίας του ΠΣΚΗ, μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων της πανδημίας. Αποτέλεσε αναμφίβολα μια χρονιά-σταθμό: Για πρώτη φορά υπήρξε η δυνατότητα να ξεδιπλωθεί ένα πολυσχιδές πρόγραμμα, προσφέροντας παραγωγές που ως σήμερα το κοινό της Κρήτης δεν είχε, λόγω έλλειψης υποδομών, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει. Η συμμετοχή του κοινού ήταν από την αρχή αθρόα. Το ΠΣΚΗ κατάφερε να εκπληρώσει τους σκοπούς της λειτουργίας του, σε συνθήκες έντονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικού πλουραλισμού, να αναπτύξει νέες διεθνείς συνεργασίες, να συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες».

Ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, τις συνεργαζόμενες παρατάξεις, καθώς και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τόνισε: «Ασφαλώς, υπάρχουν ακόμα παθογένειες καθώς και προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ωστόσο, όπως προείπα, η πρόοδος που συντελείται σε όλους τους τομείς είναι πια ορατή από τον καθένα και ουδείς μπορεί να την αρνηθεί. Όμως, δεν επαναπαυόμαστε. Αντιθέτως, υποσχόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας μας, για το καλό των δημοτών και για να παραδώσουμε το Ηράκλειο στην επόμενη δημοτική Αρχή ακόμα πιο κοντά στη θέση που αξίζει στην ιστορία του αλλά και στο σημερινό, εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό του».

Σειρά ενεργειών για την τραγική πτώση δέντρου και το πράσινο

Ο δήμαρχος Ηρακλείου στάθηκε και στο πράσινο, με σημείο αναφοράς το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του Παναγιώτη Μητρέλου. «Το 2022 σημαδεύτηκε από τον τραγικό και ανυπαίτιο θάνατο συμπολίτη μας, εξαιτίας πτώσης πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας. Το περιστατικό, παρότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί, οδήγησε σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να μειωθεί στο μέτρο του εφικτού ο κίνδυνος να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο:

– Συστάθηκε διεπιστημονική επιτροπή, με πρόεδρο τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και δασολόγο κ. Μαρία Κοζυράκη και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, ειδικών στο αστικό πράσινο. Η επιτροπή σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου εξέτασε τα δέντρα που παρουσίαζαν άμεση επικινδυνότητα και γνωμοδότησε σχετικά.

– Όπου δεν υπήρχε άλλη λύση, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο αφαίρεση των δέντρων.

– Εντός του 2023 θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΜΕΠΑ για την εξέταση όλων των δέντρων του δήμου Ηρακλείου και την κατάρτιση "δενδρολογίου"».

neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ