Ελένη Βατσινά: "Aντικρίζω με ελπίδα και αισιοδοξία τους νέους"

Petite Perle 300×250

Ήμασταν όλοι κάποτε 18. Για όλους μας υπήρξε η πρώτη φορά που βρεθήκαμε πίσω από το παραβάν, με ψηφοδέλτια στα χέρια, να προσπαθούμε με αμηχανία να μην κάνουμε λάθος: να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην ψήφο, σωστά και έγκυρα.

Οι σημερινοί 18άρηδες νιώθω ότι διαφέρουν πολύ. Γιατί εκτός από την ανυπομονησία για το δίπλωμα οδήγησης που μπορούν πια να αποκτήσουν, εκτός από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αγωνιούν και για να συνδιαμορφώσουν το "αύριο".

Οι σημερινοί νέοι δεν είναι απολιτίκ. Ευτυχώς (για όλους μας) δεν είναι αδιάφοροι. Ευτυχώς για τους ίδιους αλλά και για τον κόσμο του "αύριο" διαβάζουν, ακουνε, συζητάνε, νοιάζονται. Καταλήγω ότι αυτό είναι το "κλειδί", έστω κι αν λανθασμένα εναποθέτουμε στις πλάτες τους κάθε χαμένο στοίχημα των προηγούμενων γενιών.

Οι σημερινοί 18άρηδες δε θα πανε στην κάλπη με "σταυρωμένο" ψηφοδέλτιο, ούτε είναι δεδομένο ότι θα ψηφίσουν ό,τι και οι γονείς τους. Είναι παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στην κρίση και έχουν μάθει να "ζυγίζουν" και να αξιολογούν τα πάντα.

Ανήκοντας κι εγώ η ίδια στη νέα γενιά πολιτών, αντικρίζω με ελπίδα και αισιοδοξία αυτούς τους νέους, γιατί έχουν όλα τα εχέγγυα για να γίνουν "πραγματικοί" πολίτες: βλέπουν, συζητάνε μεταξύ τους, κρίνουν και θα αποφασίσουν, αποτάσσοντας κάθε μικροπολιτική λογική, απορρίπτοντας τη φιλοσοφία της ψήφου λόγω γνωριμίας/κουμπαριάς/υποχρέωσης.

Οι σημερινοί 18άρηδες στις 21 Μαΐου θα περάσουν από την κάλπη και μετά θα πάνε για καφέ, όχι γιατί θα το ορίσουν οι γονείς, αλλά γιατί ξέρουν και αναγνωρίζουν ότι η αποχή δεν είναι λύση, ότι πετώντας ένα δικαίωμά σου όχι μόνο δεν τιμωρείς κανένα, αλλά μάλλον το αντίθετο.

Τον κόσμο τον βλέπεις "αλλιώς" στα 18 σου και μάλλον αυτός ο κόσμος, που είναι ακόμη πιστός σε ιδανικά και αξίες είναι ο κόσμος που αξίζουμε όλοι μας! Είναι δύσκολο να δεσμευτείς για να ένα καλύτερο κόσμο σε αυτά τα παιδιά, αξίζει όμως κάθε προσπάθεια να συμπορευτείς μαζί τους, με τη φρεσκάδα και τις ιδέες τους.

* Η Ελένη Βατσινά είναι υποψήφια βουλευτής στο νομό Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ