Ο πιο βροχερός Μάρτιος των τελευταίων 40 ετών καταγράφηκε στη Βρετανία

Petite Perle 300×250

Ο πιο βροχερός Μάρτιος των τελευταίων 40 ετών καταγράφηκε στη Βρετανία, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, που κάνουν τον γύρο των βρετανικών δικτύων, τα ύψη βροχής έφτασαν τα 111,3mm με βάση τις μετρήσεις που έγιναν μέχρι τις 30 Μαρτίου, κάτι που – όπως διαπιστώνεται – είναι 91% περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, ο Μάρτιος του 2023 ήταν ο πιο βροχερός που έχει καταγραφεί από το 1981.

Το ρεκόρ βροχής στη Βρετανία είναι 147,2mm, τον Μάρτιο του 1947, ενώ ο Φεβρουάριος του 2023 ήταν ο πιο ξηρός των τελευταίων 30 ετών, με μόλις 15,3 mm βροχής.

Όσον αφορά στην Ουαλία, τα ύψη βροχής έφτασαν τα 197,5mm, 91% πάνω από το συνηθισμένο, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία τα 137,4mm, 58% πάνω από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, στη Σκωτία τα ύψη βροχής ήταν 128,7mm, μόλις 3% πάνω από το φυσιολογικό.

Αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων βροχής, η στάθμη των υδάτων να έχει ανέβει σημαντικά.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα ξηρασίας είχαν ανέβει σε μεγάλο βαθμό τον Φεβρουάριο, ενώ υπενθυμίζεται ότι θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στη Βρετανία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τον υδράργυρο να δείχνει, σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και τους 39 βαθμούς.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα, Μαρκ ΜακΚάρθι, σχολίασε τα εξής: «Αν και ο μήνας ξεκίνησε με ξηρασία, ο αέρας οδήγησε σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, με τη μεγαλύτερη διάρκεια βροχών να παρατηρείται στο νότιο μισό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Μάρτιος ήταν ένας άστατος μήνας κατά τον οποίον επικράτησαν συστήματα χαμηλής πίεσης του Ατλαντικού. Σε πολλές περιοχές της νότιας και κεντρικής Αγγλίας και της νότιας Ουαλίας έχουν καταγραφεί πάνω από τα διπλάσια – σε σχέση με το συνηθισμένο – επίπεδα βροχόπτωσης για τον μήνα Μάρτιο».

πηγή: www.protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ