Σωκράτης Βαρδάκης: «Να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη σε τουριστικούς Δήμους από τον Απρίλιο»

Petite Perle 300×250

Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε τουριστικούς Δήμους, πραγματοποίησαν 26 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως είναι γνωστό, οι αφίξεις πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου έχουν ξεκινήσει από τις 15 Μαρτίου και σταδιακά ο αριθμός τους αυξάνεται. Έτσι, για παράδειγμα, σε διάστημα μιας εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 74 πτήσεις εξωτερικού, προερχόμενες κυρίως από Αγγλία και Γερμανία. 

Οι αφίξεις αυτές, αν και υπολείπονται πολύ από τη συνήθη κίνηση του αεροδρομίου Ηρακλείου κατά τους θερινούς μήνες, σηματοδοτούν την έναρξη της φετινής σεζόν, μαζί με το άνοιγμα των πρώτων ξενοδοχείων.

Πέραν όμως των πρώτων επισκεπτών, υπάρχουν και οι κάτοικοι του νομού, οι οποίοι ξεκινούν τα μπάνια τους από τον Απρίλιο συνήθως, με συνέπεια να τίθεται σοβαρό ζήτημα, σε σχέση με την ασφάλεια των λουόμενων στις παραλίες, που χρήζουν επίβλεψης. Έτσι, δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη ναυαγοσωστικής κάλυψης από τον μήνα Απρίλιο, στους τουριστικούς Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Ηρακλείου.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 71/2020, διπλασιάστηκαν οι απαιτήσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, εκτοξεύοντας στα ύψη τον προϋπολογισμό των Δήμων, καθώς απαιτείται υψηλού κόστους εξοπλισμός. 

Δεδομένων των παραπάνω, τίθενται θέματα ασφάλειας των λουόμενων, ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και χρηματοδότησης των Δήμων, ώστε να υπάρξει έγκαιρη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Για τους λόγους αυτούς, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της ναυαγοσωστικής περιόδου από τον τρέχοντα μήνα και στην άμεση μεταφορά επιπλέον πόρων προς τους ΟΤΑ, ώστε να ανταπεξέλθουν στη μισθολογική κάλυψη των ναυαγοσωστών από τον Απρίλιο, δεδομένων και των οικονομικών επιβαρύνσεων που απορρέουν από το ΠΔ 71/2020.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ