Αγία Πελαγία: Μέχρι 10 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο – Απάντησε στην σκληρή κριτική που δέχεται ο Δήμαρχος

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στην σκληρή  κριτική που δέχεται η δημοτική Αρχή και προσωπικά ο ίδιος για τους χειρισμούς του στην Αγία Πελαγία,  από το έργο της ανάπλασης που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, το αντιπλημμυρικό, μέχρι τα φερτά υλικά που έχουν κατακλύσει το γήπεδο της περιοχής, απάντησε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε τη Δευτέρα 10 Απριλίου.

Το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, έφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης,  Μιχάλης Χουστουλάκης, ζητώντας να απαντηθούν συγκεκριμένα θέματα για την προστασία της περιοχής.  

Ο κ. Μποκέας είπε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις και την αγωνία του κόσμου, όμως υπεραμύνθηκε της τακτικής που ακολούθησε και των αποφάσεων του.

Αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι τα «χέρια του ήταν δεμένα»  καθώς δεν υπήρχαν νωρίτερα οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και όλοι οι αναγκαίοι πόροι έφτασαν τώρα στον Δήμο, που τρέχει όλες τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα μπορεί από πλευράς του.

Μόλις τη Δευτέρα, σημείωσε, η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Μαλεβιζίου, αποδέχτηκε τη χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ του ΥΠΕΣ, για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσης  χρηματοδότηση ύψους 250 χιλιάδες ευρώ, που θα διατεθούν για να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις στη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο. Πρόσφατη εξάλλου είναι και η απόφαση της χρηματοδότησης των 2 εκ ευρώ για την αγροτική οδοποιία.

Το θέμα τώρα δεν είναι οι χρηματοδοτήσεις αλλά το πόσο γρήγορα τρέχουν οι γραφειοκρατικές και διαγωνιστικές  διαδικασίες που δεν εξαρτώνται από τον Δήμο.  

Επανέλαβε ότι μετά τη φονική κακοκαιρία στην Αγία Πελαγία δόθηκε προτεραιότητα στην καταγραφή των ζημιών και στις αποζημιώσεις των πληγέντων κι ότι η διαδικασία για τις αποζημιώσεις που έτρεξε πιο γρήγορα σε σχέση και με άλλες περιοχές.

Μέχρι να έρθουν οι χρηματοδοτήσεις  με απόφασή του, που έγινε αποδεκτή από την ομάδα, αποφασίστηκε να διατεθεί στην Αγία Πελαγία το πόσο των 350.00 ευρώ, από τα ανταποδοτικά του ΑΔΜΗΕ, για το έργο της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου, που θα είναι έτοιμο σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση μέχρι τις 10 Μαΐου.

«Πήραμε τα χρήματα τα χρήματα από τον ΑΔΜΗΕ, για  να πάνε στην Αγία Πελαγία,  εφόσον  δεν υπήρχε η  δυνατότητα χρηματοδότησης. Ακόμα και να είχαμε τα λεφτά από τα υπουργεία δεν θα είχαμε ξεκινήσει το έργο εκεί (σ.σ αναφερόταν στους χρόνους των δημοπρατήσεων) », ανέφερε ο  κ. Μποκέας.

«Κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμε χωρίς να έχουμε μαγικό ραβδί αλλά μαγικά γίνονται  εκεί με τους ρυθμούς που έχουμε τώρα. Ακόμα και ο ΑΔΜΗΕ έχει τη γραφειοκρατία του.  Φανταστείτε ότι στον Τζωράκη έχει ξεκινήσει η διαδικασία τρεις μήνες νωρίτερα και  ακόμα δεν έχει υπογραφεί η  σύμβαση. Το έργο στην Αγία Πελαγία, ξεκίνησε πιο γρήγορα, και θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα πριν την έναρξη της βαριάς τουριστικής σεζόν».  

Όσον αφορά στα φερτά υλικά της κακοκαιρίας ενημέρωσε ότι αυτές τις ημέρες θα γίνει ο καθαρισμός του γηπέδου και αυτά θα μεταφερθούν σε ενδεδειγμένους χώρους. Αυτό επιβεβαιώνεται και με σειρά αποφάσεων που ήδη έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορούν και στη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο.

Όσον αφορά στο αντιπλημμυρικό είναι εν΄ αναμονή της μελέτης που έχει αναθέσει η ΔΕΥΑΜ για τη διαχείριση των στάσιμων νερών με άμεση παρέμβαση.

Τέλος, όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής είπε ότι: « Η  επιστημονική λύση  χρειάζεται χρήματα. Μας πίστωσαν ένα μέρος των χρημάτων,  και με αυτά θα ξεκινήσουμε να αναθέτουμε μελέτες για τα  φράγματα ανάσχεσης που είναι η λύση που φαίνεται να προκρίνεται από όλες τις επιστημονικές ομάδες».  

Απαντώντας σε όσους κατακρίνουν τη δημοτική Αρχή για αδιαφορία είπε: «Και ασχολούμαστε και ενδιαφερόμαστε και μέλημά μας είναι όλες οι περιοχές που καταστράφηκαν».

Την ίδια ώρα η αγωνία και η αγανάκτηση των επιχειρηματιών της περιοχής δεν λέει να κοπάσει καθώς οι πρώτοι τουρίστες επισκέφθηκαν την πιο τουριστική περιοχή που δεν ήταν έτοιμη να τους υποδεχθεί.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ