Πλειστηριασμοί: Ο Σύλλογος Στήριξης Δανειοληπτών Κρήτης έκανε αρχή από το Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Την αρχή του αγώνα του, από το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, έκανε ο νεοσύστατος Σύλλογος Στήριξης Δανειοληπτών Κρήτης, που ξεκινά σειρά επαφών με κόμματα και φορείς για να προστατευθούν οι δανειολήπτες που ζουν υπό την απειλή των πλειστηριασμών, με ένα νέο νομικό πλαίσιο.

Ήδη η προσωρινή συντονιστική επιτροπή έχει ξεκινήσει σειρά επαφών και έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη και τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που επισκέφθηκε ήταν αυτό το Δήμου Μαλεβιζίου, στη συνεδρίαση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Σύλλογος θα έχει επαφή με τους υποψήφιους όλων των κομμάτων αλλά και τα δημοτικά συμβούλια και καλεί τους πάντες να πάρουν ξεκάθαρη θέση με ποια πλευρά είναι και κυρίως επιδιώκουν να αλλάξει η νομοθεσία και να υπάρχει ίση μεταχείριση των δανειοληπτών με τις τράπεζες και τα funds.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν ζητούν τη διαγραφή χρεών και δεν απαιτούν «σεισάχθειες».

Έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης για να σταματήσει η κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί από την επαίσχυντη τακτική των funds που έχουν φτάσει το σημείο να ζητούν πίσω την ονομαστική αξία των δανείων χωρίς καν να βλέπουν τι έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα από τους δανειολήπτες.

Ζητούν να μπορούν να διαπραγματευτούν, να αγοράσουν τα δάνεια τους με συγκεκριμένους όρους.

Να έχουν γνώση για το ποσό με το οποίο πουλήθηκε το δάνειο του στα funds, να δημιουργηθεί τράπεζα ειδικού        για την χρηματοδότηση επαναγοράς ενυπόθηκων δανείων και όχι μόνο που αφορούν βιώσιμες επιχειρήσεις κι άλλες ρυθμίσεις που θα προστατέψουν τις περιουσίες των Ελλήνων.

Το σκεπτικό του Συλλόγου Στήριξης Δανειοληπτών Κρήτης ανέλυσε ο πρόεδρος Γιώργος Μαρής, μαζί με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βαγγέλη Κουτουμάνο.

Καθημερινά επικοινωνούν μαζί τους δεκάδες άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα για ευτελή ποσά, ενώ υπερχρεώνουν με τις απαιτήσεις των Funds, όχι μόνο τα παιδιά τους αλλά και τα εγγόνια τους.       

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τον μισό ελληνικό πληθυσμό που είτε ως κύριος δανειστής είτε ως εγγυητής βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση που αδυνατεί να διαχειριστεί  ένα ναρκοπέδιο από παγίδες. Τονίστηκε επίσης η ενημέρωση που πρέπει να υπάρξει στην κοινή γνώμη για το θέμα.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου εξέφρασε την αλληλεγγύη        του, στους δοκιμαζόμενους πολίτες και τάχθηκε κατά πλειοψηφία στο πλευρό του νεοσύστατου συλλόγου.

Το θέμα των πλειστηριασμών ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου με τρία ψηφίσματα. Τα άλλα δύο ήταν αυτό το Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, και το τρίτο αυτό που κατέθεσε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ, Μιχάλης Χουστουλάκης.

Ο κ. Χουστουλάκης συμφώνησε ότι πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, όμως δεν προέκυψε από όλα τα κόμματα αλλά από αυτά που ψήφισαν τα μνημόνια.

Ο κ. Χουστουλάκης τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος που κατέθεσε και δεν ψήφισε αυτό του νεοσύστατου συλλόγου.

Αναλυτικά το ψήφισμα μιας προσπάθειας που δείχνει να γιγαντώνεται  είναι το εξής:                 

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χάνουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις και τα χωράφια τους και η νομοθετική και δικαστική εξουσία ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων        Funds- τα οποία ξεκίνησαν        να κατασπαράζουν το βιός και τα όνειρα χιλιάδων Ελλήνων- ΔΕΝ μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες επιχειρηματίες, αγρότες και μισθωτοί που δανείστηκαν λίγο πριν καταρρεύσει η χώρα μας οικονομικά το 2009, δέχονται το τελευταίο διάστημα        από τράπεζες και funds μια ανελέητη        επίθεση!

Παραδόθηκαν ήδη στους ξένους- στο όνομα της σωτήριας της χώρας αλλά στην πραγματικότητα         για να σωθεί το εγχώριο και ξένο τραπεζικό σύστημα, οι πάσης φύσεως και υποστάσεως δημόσιες υποδομές.

Πουλήθηκαν κι εκχωρήθηκαν- έναντι πινακίου φακής – αεροδρόμια, λιμάνια,        τρένα, δημόσια κτήματα και πόσοι άλλοι οργανισμοί και υποδομές,        που ο Ελληνικός λαός για δεκαετίες χρηματοδοτούσε μέσω της φορολογίας του.

 Τώρα αρπάζονται και οι ιδιωτικές περιουσίες        -μαζί με τις ελπίδες και τα όνειρα – εκατομμύριων Ελλήνων.

Με την άδεια και ανοχή του ελληνικού κράτους,        τα funds με έδρα στο εξωτερικό, με τους ΝΤΟΠΙΟΥΣ συνεργάτες τους        -που ολοένα και περισσότερο προσομοιάζουν σε δοσίλογους μαυραγορίτες παλαιότερων και σκοτεινότερων εποχών- αρπάζουν ότι επιθυμούν επί        δικαίων και αδίκων,        χωρίς να λογαριάζουν κανέναν και τίποτε.

Στο διάβα της λεηλασίας αυτής μπορεί κανείς να μετρήσει τα πολυάριθμα θύματα τόσο σε οικονομικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο. Πως μπορεί κανείς άλλωστε να ξεχάσει τη σωρεία των        αυτοκτονιών που προκλήθηκαν από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα; Επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια, σπίτια αρπάζονται, οικογένειες καταρρέουν,        διασύρονται και        μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο!

Είναι αδιανόητο        Έλληνες βουλευτές,        πρόσωπα που έδωσαν όρκο προάσπισης των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού, στην περίοδο της κρίσης , να νομοθετούν να σώζονται οι τράπεζες με απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις, να εγγυώνται με Δεκαεννέα Δισεκατομμύρια Ευρώ για την εξαγορά τον δανείων από τα        funds και την ίδια ώρα οι Έλληνες πολίτες –δανειολήπτες, να μένουν απροστάτευτοι        απέναντι στους κόρακες των τραπεζών και των funds.

 Δεν είναι δυνατόν, τα ξένα και ντόπια        Funds να ξεσπιτώνουν και να αρπάζουν τις περιουσίες του συνδημότη γείτονά μας, του συγγενή μας, του συγχωριανού μας και να μένουμε άπραγοι.

Δεν είναι δυνατόν χιλιάδες        βιώσιμες επιχειρήσεις λόγω του ότι βρίσκονται εγκλωβισμένες        στη φαυλότητα των χρεών        να αποκλείονται από        χρηματοδοτήσεις,        ευρωπαϊκών προγραμμάτων και από το ταμείο ανάκαμψης, στερούμενες την όποια ευκαιρία για ανάπτυξη , βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και συνεπώς την όποια ελπίδα για να ξεφύγουν από το τέλμα στο οποίο βρίσκονται…

Δεν ζητούμε διαγραφή των χρεών και δεν επαιτούμε για «σεισάχθειες».

Απαιτούμε δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών με τις τράπεζες και τα funds.

Ζητούμε να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί        μέχρι την εκλογή της επόμενης βουλής.       

Ζητούμε η πολιτεία να νομοθετήσει και να γίνεται        γνωστό σε κάθε        δανειολήπτη το ποσό με το οποίο πουλήθηκε το δάνειο του στα funds

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ,

Να έχει δικαίωμα ο δανειολήπτης πριν από        πλειστηριασμό        να        μπορεί να αγοράσει ο ίδιος το δάνειο του.

Οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράσουν τα δάνεια τους σε ένα ποσοστό        δέκα        έως        είκοσι τοις εκατό παραπάνω από την τιμή που πουλήθηκε στο fund.

Αν ο στόχος κάποιων πολιτικών δεν είναι        η αναδιανομή του πλούτου στη χωρά μας εις βάρος των πολλών και προς όφελος λίγων η πρόταση αυτή είναι εφικτή αφού        εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους. Αφενός τους δανειολήπτες και αφετέρου τα funds που σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουν κερδίσει έως είκοσι        τις εκατό από τα χρήματα που έδωσαν για την απόκτηση των δανείων, απόδοση αρκετά μεγάλη στη σημερινή        παγκόσμια επενδυτική αγορά.

Από την άλλη το εξίσου σημαντικό είναι ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν θα χρεωθεί τις εγγυήσεις που υπέγραψε ύψους δεκαεννέα        δισεκατομμυρίων.

Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί και για τους πολίτες του         δημιουργώντας μια τράπεζα ειδικού σκοπού για την χρηματοδότηση        επαναγοράς ενυπόθηκων δανείων και όχι μόνο που αφορούν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Το κράτος να εγγυηθεί την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας και την ενίσχυση ευάλωτων        νοικοκυριών. Στεγαστικά πρώτης κατοικίας να ρυθμίζονται βάση        εισοδηματικών κριτηρίων        και των        οικονομικών δυνατοτήτων του δανειολήπτη

 Για ευάλωτα νοικοκυριά το κράτος να επιδοτεί τη δόση του δανείου               

Να προστατευτεί από πλειστηριασμούς        η παραγωγική        αγροτική –κτηνοτροφική γη που έχει υποθηκευτεί για αγροτικά κτηνοτροφικά        ή άλλα επιχειρηματικά δάνεια.

Στην εξωδικαστική διαδικασία τα funds και οι τράπεζες        να συμμετέχουν υποχρεωτικά. Σε τυχόν άρνηση συμφωνίας από την πλευρά της τράπεζας ή του fund, να προβλέπεται ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που θα ελέγχει        τα αίτια της άρνησης και θα διαμεσολαβεί αμερόληπτα μέχρι το τέλος της διαδικασίας .

Βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν        ενταχθεί και έχουν ολοκληρώσει εξωδικαστικό συμβιβασμό να μπορούν μέσω της τράπεζας ειδικού σκοπού να επαναγοράσουν το δάνειο τους.

Στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο        να μετατρέπονται σε ευρώ βάση της ισοτιμίας κατά την εκταμίευση τους και να ρυθμίζονται και αυτά ανάλογα των οικονομικών δυνατοτήτων των δανειοληπτών       

Η αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις δυο τοπικές τράπεζες Παγκρήτια και Χανίων – που οι περισσότεροι Κρητικοί δανείστηκαν και αποθήκευσαν τις περιούσιες τους υπέρ του δέοντος-        να γίνεται        με άλλη αντίληψη και συμπεριφορά από αυτή που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν οι        δανειολήπτες .       

Οι χρηματοδοτήσεις         νοικοκυριών και επιχειρήσεων προήλθαν από        τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τις συνεταιριστικές μερίδες – που οι κάτοικοι του νησιού αγόρασαν και σήμερα έχουν εξανεμιστεί- και τις μαζικές        καταθέσεις των Κρητικών σε αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα        για να στηρίξουν τις δικές τους τράπεζες!

Για το Σύλλογο Δανειοληπτών Κρήτης

Η Συντονιστική Επιτροπή

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ