Πανηγύρια Ερντογάν για την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου παρατήρησης της Τουρκίας

Petite Perle 300×250

Μιλώντας στην τελετή εκτόξευσης που παρακολούθησε από την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία «σχεδίασε, παρήγαγε, συναρμολόγησε και τέσταρε τα υποσυστήματα του δορυφόρου μόνη της».

Τον πρώτο της δορυφόρο παρατήρησης εκτόξευσε η Τουρκία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει την ικανοποίησή του.

Συγκεκριμένα ο πρώτος εγχώριος και εθνικός δορυφόρος παρατήρησης της Τουρκίας με ανάλυση υψομέτρου, ο «IMECE» εκτοξεύτηκε με επιτυχία στο διάστημα στις 09:48 ώρα Τουρκίας από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του που θα διαρκέσει πέντε χρόνια θα τραβήξει φωτογραφίες από πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

«Θα έχει τα μάτια μας»

Μιλώντας στην τελετή εκτόξευσης που παρακολούθησε από την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία «σχεδίασε, παρήγαγε, συναρμολόγησε και τέσταρε τα υποσυστήματα του δορυφόρου μόνη της».

«Ο IMECE θα είναι ο πιο εξελιγμένος δορυφόρος σε όρους ανάλυσης εικόνων ταχύτητας επικοινωνίας και ευελιξία. Η χώρα ανέπτυξε εγχώρια τις κρίσιμες τεχνολογίες του δορυφόρου, όπως τα συστήματα αυτόματης πτήσης και επικοινωνίας», προσέθεσε.

«Ο δορυφόρος ΙMECE θα μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Τουρκία, χάρη στην πολύ υψηλής ανάλυσης ηλεκτρο-οπτική κάμερα, που επίσης αναπτύχθηκε από την εγχώρια βιομηχανία», είπε ακόμα ο Ερντογάν και σημείωσε πως  «ο IMECE έχει τα μάτια μας σε πολλούς τομείς, ειδικά στην εθνική άμυνα, τη διαχείριση καταστροφών, τη γεωργία, τη δασοκομία, το περιβάλλον και την πολεοδομία».

Την εκτόξευση παρακολούθησαν ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό, Γιασάρ Γκιουλέρ, τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγό, Ατίλα Γκιουλάν και τον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Εκφράζοντας τη σημασία της προόδου σε αυτά τα θέματα, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε την ανάγκη υπεροχής στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο στις δραστηριότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων θεσμών. 

«Είμαστε ένας από τους λίγους στρατούς του ΝΑΤΟ με διαστημική ικανότητα»

«Ως Τουρκία, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και ενεργούμε με αυτή τη συνείδηση. Με το δορυφορικό σύστημα IMECE, θα αποκτήσουμε μια νέα ικανότητα από αυτή την άποψη», είπε αρχικά και προσέθεσε πως το δορυφορικό σύστημα IMECE είναι ο πρώτος δορυφόρος αναγνώρισης και παρατήρησης με υπομετρικό ηλεκτρο-οπτικό σύστημα για αναγνώριση, επιτήρηση στόχων/

Ο δορυφόρος IMECE θα αυξήσει την ισχύ της Τουρκίας στο διάστημα μετά τους δορυφόρους Göktürk -1 και Göktürk-2.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ο δορυφόρος θα είναι υπό τη Διοίκηση Δορυφορικού Τάγματος Αναγνώρισης εντός της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Είμαστε ένας από τους λίγους στρατούς του ΝΑΤΟ με διαστημική ικανότητα», είπε ακόμα ο Ακάρ και συμπλήρωσε πως «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η δύναμη και το μέγεθος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Θα είναι μεγάλη αξία για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στην οποία βρισκόμαστε και θα φέρει μεγάλη συμβολή και σε αυτούς. Σύμφωνα με το όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας», στοχεύουμε να φέρουμε τη χώρα μας σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη θέση», κατέληξε.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ