Ανακοινώνεται η απόφαση Πλεύρη για κατανομή επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στα φάρμακα

Petite Perle 300×250

Μία από τις τελευταίες του αποφάσεις από τη θέση του υπουργού Υγείας αναμένεται να εκδώσει εντός της εβδομάδας ο Θάνος Πλεύρης. Πρόκειται για την απόφαση κατανομής επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στα φάρμακα ώστε να μειωθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες (clawback) που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και χορήγηση φαρμάκων.

Τα επιπλέον κονδύλια των 150 εκατ. ευρώ για το 2023 και τα 50 εκατ. που δεν είχαν κατανεμηθεί το 2022, αναμένεται να μοιραστούν έπειτα από την απόφαση Πλεύρη σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σε τρεις κατηγορίες φαρμάκων: σε εκείνα που πωλούνται στη λιανική, στα νοσοκομειακά και στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που είναι κυρίως καινοτόμα.

Πρόκειται για κονδύλια από εθνικούς πόρους που πρέπει να καταβληθούν έπειτα από σχετική δέσμευση της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή ακριβώς δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα για να μειωθούν οι υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη που ορίζεται για κάθε έτος, με συνέπεια να πρέπει να επιστρέφουν χρήματα οι φαρμακευτικές εταιρείες (clawback).

Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Ο Θάνος Πλεύρης εντός των εορτών του Πάσχα έλαβε τις τελικές του αποφάσεις και αναμένεται να γνωστοποιήσει όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, εντός της εβδομάδας για το πώς θα μοιράσει το επιπλέον κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ. Από το μοίρασμα αυτό θα εξαρτηθεί και πόσα χρήματα θα επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ανάλογα με το τι είδους φάρμακα διαθέτουν. Προηγήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα η συνάντηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και PIF), όπου και διατυπώθηκαν οι δικές τους προτάσεις.

Όπως έχει γράψει ήδη το ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε καταλήξει από την περασμένη εβδομάδα πως θα μοιραστεί το ποσό που «καίει» σήμερα όλη την αγορά φαρμάκου, αλλά μέσα στις γιορτές έκανε κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Με βάση τους σχεδιασμούς του το επιπλέον κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί στο μεγαλύτερο μέρος του στα φάρμακα της λιανικής όπου αναμένεται να κατευθυνθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που θα λάβουν περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Σε ό,τι αφορά στα άλλα 50 εκατ. ευρώ για το 2022, αυτά θα κατανεμηθούν πιθανότατα με βάση τα σχέδια Πλεύρη, κυρίως στα νοσοκομειακά φάρμακα.

ethnos.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ