Χ. Μαμουλάκης: Πότε θα επανέρθει η διδασκαλία των μαθημάτων "Πολιτικής Παιδείας" στα Λύκεια;

Στη Βουλή το θέμα με Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Την υποχρέωση να συμμορφωθεί το Υπουργείο Παιδείας με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε μη νόμιμη την απόφαση μείωσης της διδασκαλία μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Σύγχρονου Κόσμου – Πολίτης και Δημοκρατία, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Νίκου Φίλη και 17 ακόμη Βουλευτών.

«Οι κοινωνικές επιστήμες θα έπρεπε να είναι αναφαίρετο και πρωταρχικό κομμάτι της παιδείας μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι διεθνείς φορείς αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους με την κατάργηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη των μαθημάτων Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα των Λυκείων. Ωστόσο, οι ηχηρές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις μας, δεν εισακούστηκαν. Αντίστοιχα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμη την κανονιστική απόφαση κατά το μέρος που μειώνει ουσιωδώς τη διδασκαλία μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Σύγχρονου Κόσμου – Πολίτης και Δημοκρατία παραγνωρίζοντας τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια άσκησης της σχετικής κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης. Γι' αυτό και καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την λανθασμένη απόφασή της και να επαναφέρει τη διδασκαλία και των κατηργημένων μαθημάτων κοινωνιολογίας, βασικών αρχών κοινωνικών επιστημών και ευρωπαϊκού πολιτισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Άμεσα.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ στην κατεύθυνση των συντηρητικών και αντιπαιδαγωγικών «μεταρρυθμίσεων» στο τομέα της παιδείας επέφερε, μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις στα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου, καταργώντας τα μαθήματα: Κοινωνιολογία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός. Επίσης, μείωσε τη διδασκαλία της Πολιτικής Παιδείας και αφαίρεσε το λεκτικό «Κοινωνικών» από το επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Με τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών όμως, διδάσκονται η ορθή λειτουργία του Πολιτεύματος και Πολιτείας, τα δικαιώματα του ανθρώπου και η καταγραφή τους στο Σύνταγμα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, οι αρχές της ψηφοφορίας, η εκλογική διαδικασία, η παραγωγή ποιοτικής και πολιτικής σκέψης και δράσης και η ορθή λειτουργία και διασφάλιση των θεσμών. Συνολικότερα, η επαφή με τις κοινωνικές επιστήμες αποτελεί έναν διάλογο με τον πραγματικό κόσμο, προαπαιτούμενο για την κατανόηση του μετασχηματισμού της κοινωνίας, της αποδοχής της διαπολιτισμικότητας, της μοναδικότητας του ατόμου, της ισότητας, προάγει την κριτική σκέψη, τη γνώση των βασικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και λειτουργίας του κράτους κι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη.

Εύκολα γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες, για τη νέα γενιά, της αφαίρεσης των μαθημάτων που άπτονται της προάσπισης των δικαιωμάτων της και της καλλιέργειας κριτικής, κοινωνικής και πολιτικής σκέψης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ