Μύκονος η Αμμουδάρα! – Από τις 3.500 ευρώ στα 5.000 ευρώ η τιμή ζώνης

Petite Perle 300×250

"Δώσαμε μάχη με την Κτηματική Υπηρεσία για να μην ανέβουν κι άλλο" δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γρηγόρης Φασουλάκης στη Φωνή του Μαλεβιζίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Ίλιγγο προκαλούν τα ποσά εκκίνησης για τις παραχωρήσεις του αιγιαλού μέσω των δημοπρασιών. Οι τιμές δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το 2022 και εμφανίζονται μέχρι και 1500 ευρώ πάνω ή σε ορισμένα τμήματα είναι ακόμα και διπλάσιες.

Είναι ενδεικτικό ότι τμήματα της Αμμουδάρας που πέρυσι μισθώθηκαν προς 3.500 ευρώ, φέτος στη δημοπρασία που θα γίνει ξεκινούν με 5.000 ευρώ!

Αντίστοιχη αύξηση και στα τμήματα που πέρυσι είχαν τιμή εκκίνησης 2.500 ευρώ και φέτος η τιμή ανέβηκε στις 4.000 ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί επίσης ότι αυτές οι τιμές είναι ουσιαστικά για τρεις σεζόν αφού οι όροι παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τον Δήμο σε Τρίτους που ψηφίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, κατόπιν δημοπρασίας, αφορούν στα έτη 2023-2025.

«Δώσαμε μάχη για να μην ανέβουν κι άλλο οι τιμές. Η Κτηματική Υπηρεσία ήθελε να πάμε και παραπάνω και να καθορίσει τις τιμές εκκίνησης βάσει των αντικειμενικών αξιών», είπε μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γρηγόρης Φασουλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας για τις ραγδαίες αυξήσεις.

«Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τις συγκρατήσουμε σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε, προβληματισμένος κι ο ίδιος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
«Έγιναν αλλεπάλληλες επαφές με την Κτηματική Υπηρεσία για αυτό το θέμα για να μην πάνε κι άλλο προς τα πάνω», σημείωσε.

Από τη σύγκριση των τιμών σε σχέση με πέρυσι προκύπτει ότι οι εκμισθωτές θα ενοικιάσουν τις παραλίες "μαύρο χαβιάρι" και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αύξηση αυτή θα επιφέρει γενικότερες αυξήσεις για να μετακυλιστεί το κόστος και το "μάρμαρο" θα πληρώσουν οι λουόμενοι κατά κυριολεξία.

Η "Φωνή του Μαλεβιζίου" επικοινώνησε και με εκμισθωτές οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για το τι τους περιμένει και έμειναν άφωνοι με τις αυξήσεις.

Οι τιμές είναι προς τα πάνω και για τα τμήματα που βάσει της νομοθεσίας παραχωρούνται με απευθείας ανάθεση και εμφανίζουν μια αύξηση μέχρι και 3 ευρώ ανά τ.μ.

Στην covid εποχή οι τιμές συγκρατήθηκαν για 3 έτη, ενώ λιγότερα ήταν και τα ποσά που έδιναν οι Δήμοι προς την Κτηματική Υπηρεσία.

Φέτος επιστρέψαμε στην κανονικότητα της ακρίβειας ενώ οι τελικές τιμές σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΑΕΔΗΜ, Γιάννη Μαρή, επηρεάζονται και από το κόστος των ναυαγοσωστών, τον καθαρισμό των παραλιών αλλά και τις αυξήσεις στους μισθούς.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου, που συνεδρίασε τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου.
Αναλυτική αναφορά επί των τιμών δεν έγινε.

Όμως αυτό που ειπώθηκε λίγο πιο αναλυτικά ήταν η πρόταση που κατέθεσε στο σώμα ο κ. Μαρής, και αφορούσε στην αίτηση προς την Κτηματική Υπηρεσία για την απαλλαγή του μισθωτικού ανταλλάγματος για απλή χρήση αιγιαλού παραλίας προς το Δημόσιο.

Το επιχείρημα είναι ότι ο δήμος Μαλεβιζίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας της 15ης Οκτωβρίου.
Επιπλέον το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για οικονομική συνδρομή και η ΜΑΕΔΗΜ έχει αναλάβει όλες τις οικονομικές ευθύνες για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν.

Η ζημία μόνο στον εξοπλισμό των παραλιών που διαχειρίζεται άμεσα η ΜΑΕΔΗΜ ήταν ύψους 70.000 ευρώ.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο δήμαρχος Μαλεβιζίου αντιπρότεινε η Κτηματική Υπηρεσία να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των παραλιών που έχουν επωμιστεί οι ΟΤΑ και να πληρώσει και τους ναυαγοσώστες που φέτος ενδεικτικά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κοστίσουν στον δήμο Μαλεβιζίου 330.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο -με εξαίρεση τις χρονιές του κορωνοϊού- από τα ποσά που προκύπτουν από τις εκμισθώσεις το 60% ήταν υπέρ του Δήμου και το 40 υπέρ του δημοσίου. Κατά το προηγούμενο έτος η αναλογία ήταν 70% υπέρ των οικείων ΟΤΑ και 30% υπέρ του Δημοσίου.

Η απόφαση παραχώρησης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου

Οι θέσεις, τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας, η χρήση και τα ποσά εκκίνησης (τιμή για τα έτη 2023-2025) για την διενέργεια της δημοπρασίας καθορίζονται όπως αναφέρονται στον πίνακα με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου που ήδη έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια (ΑΔΑ: ΨΙ79ΩΛΣ-2Γ3).

Όπως προαναφέρθηκε η διαδικασία παραχώρησης απλής χρήσης θα διενεργηθεί από το Δήμο (δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι ημερομηνίες) και το ποσοστό ανέρχεται στο 60% υπέρ του Δήμου και στο 40% υπέρ του Δημοσίου.
Για την εκμίσθωση αιγιαλού/παραλίας για θαλάσσια σπορ ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί του Γενικού Κανονισμού Λιμένα και οι όροι της ΚΥΑ (ιδίως το παράρτημα τεχνικών προδιαγραφών).

Επίσης αποφασίστηκε οι απευθείας συμβάσεις και οι συμβάσεις με δημοπρασία να έχουν διάρκεια μίσθωσης για τρία χρόνια (έως 31-12-2025) και το αντάλλαγμα παραχώρησης να καταβάλλεται σε τρείς (3) ισόποσες δόσεις, η πρώτη δόση άμεσα καταβλητέα με την υπογραφή της σύμβασης.

Οι υπολειπόμενες δόσεις να είναι μηνιαίες και να αναγράφονται στη σύμβαση παραχώρησης.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής με ευθύνη του ενδιαφερομένου έστω και μιας δόσης η σύμβαση παραχώρησης παύει να ισχύει και λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα προστασίας (άρθρο 27 του Ν. 2971/2001, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 4607/2019).

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαλεβιζίου Μιχάλης Χουστουλάκης, τοποθετήθηκε για το θέμα και καταψήφισε λέγοντας τα παρακάτω: «Είμαστε ενάντια στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, για οποιαδήποτε χρήση, σε τρίτους, ιδιώτες, εταιρίες του Δήμου. Και αυτή η πρακτική θα οδηγήσει σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση των παραλιών".

Ηλεκτρονική Δημοπρασία και απευθείας αναθέσεις

 Η  κάτωθι περίπτωση θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, από το Δημόσιο και συγκεκριμένα από την Κτηματική Υπηρεσία Κρήτης.

α/αΘέσηΧρήσηΕμβαδό (τ.μ.)
1Παραλία Ψαρομούρας  Ομπρέλες-ξαπλώστρες400 τ.μ.
2  Παραλία Παντάνασσας ΡοδιάΚαντίνα & Ομπρέλες-ξαπλώστρες415 τ.μ.

Οι καντίνες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον εκατό (100) μέτρα από εγκατεστημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, κέντρα αναψυχής κλπ) και επίσης τουλάχιστον 100 μέτρα μεταξύ τους σύμφωνα με το άρθρο 14 της ΚΥΑ. Για τις παραχωρήσεις αυτές δεν ισχύουν οι διατάξεις περί υπαίθριου εμπορίου. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί από τον μισθωτή, ώστε να μην παράγεται ηχορύπανση πέραν του επιτρεπόμενου ορίου που θέτει η ΚΥΑ.

  1. Καθορίζονται οι κάτωθι τιμές για τις περιπτώσεις με απ' ευθείας ανάθεση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας για ανάπτυξη σετ από ομπρέλες με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι για τα έτη 2023-2025, αναλυτικά:
  2. Για τα τμήματα που βρίσκονται έμπροσθεν από επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες της Αμμουδάρας-Λινοπεραμάτων:

α) για τις περιοχές από δυτικά του Ξηροποτάμου έως και έμπροσθεν κεραίας ΕΡΤ, στα 6,00€/τ.μ. (χαμηλή τιμή λόγω υποβαθμισμένης περιοχής και για παροχή κινήτρου για ανάπτυξη/αναβάθμισή της).

β) για τις περιοχές δυτικά κεραίας ΕΡΤ έως και το δυτικό όριο του γηπέδου ΕΓΟΗ, στα 8,00€/τ.μ.

γ) για τις περιοχές από το δυτικό όριο του γηπέδου ΕΓΟΗ έως και ιδιοκτησία Μαυράκη, στα 10,00€/τ.μ.

δ) μετά την ιδιοκτησία Μαυράκη έως τα όρια του Γαζανού ποταμού, στα 10,00€/τ.μ.

ε) Από τα δυτικά του Γαζανού ποταμού μέχρι τέρμα της παραλίας Αμμουδάρας-Λινοπεραμάτων, στα 10,00€/τ.μ.

  • Παραλία Αγίας Πελαγίας, Κλαδισσού, Φυλακές  30,00€/τ.μ.
  •  Παραλία Μαδέ, 20,00€/τ.μ.
  • Παραλία Φόδελε, 9,00€/τ.μ.

Καθορίζονται οι κάτωθι τιμές για τις περιπτώσεις με απ' ευθείας ανάθεση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας για διενέργεια – ανάπτυξη θαλασσίων σπορ & μέσων αναψυχής:

-Ξενοδοχείο ''OUT OF THE BLEU RESORT'' (πρώην ΚΑΨΗ), για το τμήμα παραλίας ''Αγία Πελαγία'', για  συνολική παραχωρούμενη έκταση 20,50 τ.μ., με συνολικό ποσό 2.500,00 €.

Για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων : 3,00 €/ τ.μ. παραπάνω από τις τιμές που ισχύουν για ξαπλώστρες/ομπρέλες.

Το μίσθωμα επιβαρύνεται με χαρτόσημο και ΟΓΑ επί χαρτοσήμου.

  • Οι απευθείας συμβάσεις και οι συμβάσεις με δημοπρασία να έχουν διάρκεια μίσθωσης για τρία χρόνια (έως 31-12-2025) και το αντάλλαγμα παραχώρησης να καταβάλλεται σε τρείς (3) ισόποσες δόσεις, η πρώτη δόση άμεσα καταβλητέα με την υπογραφή της σύμβασης. Οι υπολειπόμενες δόσεις να είναι μηνιαίες και να αναγράφονται στη σύμβαση παραχώρησης. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής με ευθύνη του ενδιαφερομένου έστω και μιας δόσης η σύμβαση παραχώρησης παύει να ισχύει και λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα προστασίας (άρθρο 27 του Ν. 2971/2001, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 4607/2019).

*Δημοσιεύτηκε στη Φωνή του Μαλεβιζίου Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ