Yπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Απολογούνται το μεσημέρι οι συλληφθέντες

Petite Perle 300×250

Εξηγήσεις στην αρμόδια ανακρίτρια θα δώσουν σήμερα το μεσημέρι οι επτά από τους συλληφθέντες για την μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνίασε η τοπική ΕΛΑΣ, βάζοντας «φρένο» στο ξεπούλημα σημαντικών αρχαιοτήτων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Άγνωστο παραμένει αν μαζί τους θα κληθούν να απολογηθούν και οι δύο ασύλληπτοι από τους εμπλεκόμενους που χθες, μέσω των δικηγόρων τους, έθεσαν εαυτούς στην διάθεση της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για έναν 43χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και τον 71χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται ως ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στον Ιταλό επίδοξο αγοραστή και τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση, δηλαδή τον συνταξιούχο αρχαιοφύλακα, τον συνταξιούχο λιμενικό και τον τεχνίτη – ξυλουργό.

Η ανακρίτρια θα αποφασίσει αν θα κληθούν και αυτοί σήμερα να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με τα όσα τους αποδίδονται ή αν αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Και οι δύο αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, ο 71χρονος διώκεται για άμεση συνέργεια στην πράξη της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερης μεγάλης αξίας. Σε βάρος του 43χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση καθώς και για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων.

Κακουργηματικές διώξεις

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες είναι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, σε βάρος των οποίων ο εισαγγελέας έχει ασκήσει, κατά περίπτωση, διώξεις και σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος των τριών βασικών κατηγορουμένων, τον πρώην λιμενικό, τον πρώην αρχαιοφύλακα και τον ξυλουργό. Εναντίων των υπόλοιπων πέντε φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση, με εξαίρεση τον Ιταλό επίδοξο αγοραστή, απήγγειλε κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τον 37χρονο φούρναρη, τον 46χρονο κτηνοτρόφο, τον διερμηνέα και τους δύο ασύλληπτους κατηγορούμενους που από χθες έχουν θέσει εαυτούς στη διάθεση της Δικαιοσύνης (τον 71χρονο μεσολαβητή και τον 43χρονο ιδιωτικό υπάλληλο)

Επίσης, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι διώκονται για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία ο υπαίτιος γνωρίζει ότι προέρχονται από αξιόποινη πράξη, τετελεσμένη από κοινού κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση. Ο Ιταλός συλληφθείς διώκεται για απόπειρα αποδοχής των μνημείων και τρεις από τους συλληφθέντες, ο κτηνοτρόφος, ο διερμηνέας και ο 72χρονος κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στην αποδοχή και διάθεση μνημείων. Δύο ακόμα από τους συλληφθέντες, ο φούρναρης και ο 43χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, διώκονται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

ertnews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ