Πρωτομαγιά Έβδομος: Για τον Αποστόλη που έφυγε νωρίς

Petite Perle 300×250

Ρεπορτάζ: Λίτσα Τσαντηράκη

Μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχος για τις εξορμήσεις στη φύση, όμως οι παρέες που επιλέγουν κάθε χρόνο να περάσουν την Πρωτομαγιά στο οροπέδιο Έβδομος στις Γωνιές, είναι όπως αποδείχθηκε παντός καιρού και καμία ψιχάλα δεν θα μπορούσε να χαλάσει τα σχέδια για λίγη ξεγνοιασιά σε ένα φυσικό περιβάλλον που όμοιό του δεν υπάρχει.

Περισσότερα από 1000 άτομα ανηφόρισαν από νωρίς το πρωί στο γωνιανό αόρι, ενώ όσο περνούσε η ώρα και διαλύονταν οι ανησυχίες για βροχή, οι παρέες πλήθαιναν και το κέφι «φούντωνε» γύρω από τις αυτοσχέδιες ψησταριές, αλλά και τις αντικρυστιέρες που είχε στήσει από την προηγούμενη μέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Δεκάδες μικρά παιδιά χάρηκαν τη πρώτη μέρα του Μάη και έτρεχαν ανέμελα, χωρίς κανένα φόβο, παίζοντας μπάλα ή τοξοβολία με τον κ. Γιάννη Ματαλλιωτάκη.

Ιδιαίτερη χαρά όμως πήραν και με την άμαξα του κ. Αντώνη Μακατούνη, που για μία ακόμη χρονιά ήταν εκεί για να κάνει βόλτες τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των Γωνιών, ο κ. Σωκράτης Φθενός, πιστός κάθε χρόνο στο ραντεβού του, περίμενε καρτερικά να πήξει το γάλα με την πυτιά για να μοιράσει τη ζεστή μυζήθρα που τυροκόμησε στους εκατοντάδες επισκέπτες. Μάλιστα, η φυσιογνωμία του πλέον είναι γνωστή όχι μόνο στις Γωνιές και στο Μαλεβίζι, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, που βρέθηκαν δίπλα του, παρακολουθώντας από κοντά την όλη διαδικασία.

Ξεχωριστό ήταν το τραπέζι της κυρίας Ειρήνης Μανιά, που μέρες πριν φρόντισε να φτιάξει στεφάνια για τους καλεσμένους της. Μάλιστα, η κα Ειρήνη, εκτός από το παραδοσιακό στεφάνι με τις μαργαρίτες, φρόντισε να φτιάξει και με αγριολούλουδα μαζεμένα από τα γύρω χωράφια των Γωνιών. Μάλιστα, μας είπε και ένα μυστικό ότι μέσα στα στεφάνια είχε βάλει φύλλα καρυδιάς που είναι για μακροζωία αλλά και άνθη από γαϊδουράγκαθο που λέγεται ότι βοηθούν να μη σε πιάνει γλωσσοφαγιά.

«Μουντή είναι η μέρα, όπως και η σκέψη μας»

Η Πρωτομαγιά φέτος στον Έβδομο ήταν διαφορετική από άλλες χρονιές. Δεν έφταιγε τόσο ο μουντός καιρός, όσο οι αναμνήσεις ενός νέου ανθρώπου που έφυγε νωρίς. Έλειπε η ψυχή της παρέας, η φωνή, το λαούτο, ο γραμματέας του Συλλόγου… Έλειπε ο Αποστόλης Φραγκιαδάκης. Ο Αποστόλης της παρέας, της καντάδας, του κεφιού και του Συλλόγου…

Ο Αποστόλης Φραγκιαδάκης έλειπε και η θέση του μπορεί να ήταν κενή, όμως ήταν κάπου εκεί ψηλά στο γωνιανό αόρι και καμάρωνε τους φίλους, τους συγχωριανούς και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου που συνεχίζουν την παράδοση με το ανοικτό κάλεσμα για Πρωτομαγιά στο οροπέδιο Έβδομος.

«Μουντή είναι η μέρα, όπως και η σκέψη μας γιατί δεν είναι κοντά μας ο Αποστόλης ο Φραγκιαδάκης» με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γωνιών, Νίκος Μαρκατάτος, αναφέρθηκε στον επί δέκα χρόνια γραμματέα, Αποστόλη Φραγκιαδάκη, που έφυγε νωρίς…

Ένας κόμπος στον λαιμό αλλά και με τη φωνή σπασμένη ο Νίκος Μαρκατάτος αναγκάστηκε  να σταματήσει για λίγο τον λόγο του και συνεχίζοντας είπε «Θέλω να τον θυμόμαστε. Ήταν ο γραμματέας μας. Η μέρα είναι αφιερωμένη στον Αποστόλη μας. Να 'μαστε καλά να τον θυμόμαστε».

Τέλος, ο κ. Μαρκατάτος ευχαρίστησε «τον Δήμο Μαλεβιζίου που μας έφτιαξε τον δρόμο, τον Βασίλη Νάθενα που μας φιλοξένησε σε αυτό το μέρος αλλά και το γάλα που μας έδωσε για να τυροκομήσουμε, τον Σωκράτη Φθενό που θα μας τυροκομήσει, τον Γιάννη Ματαλλιωτάκη για την τοξοβολία και την αναρρίχηση, τον Αντώνη Μακατουνάκη για τις βόλτες με την άμαξα. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παντελή και τον Βασίλη Νάθενα, που ήταν εδώ αρωγοί για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ