Σερβία: Συνελήφθη ο δράστης του νέου μακελειού με 10 νεκρούς – Γιος στρατιωτικού ο 21χρονος

Petite Perle 300×250

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τον ένοπλο που φέρεται να διέπραξε αλλεπάλληλες επιθέσεις χρησιμοποιώντας αυτόματο τουφέκι σε χωριά της Σερβίας την Πέμπτη βράδυ (4/5) με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15, επτά σε κρίσιμη κατάσταση μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το σερβικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Υπενθυμίζεται ότι σε τρία χωριά, κοντά στη Μλαντένοβατς, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της σερβικής πρωτεύουσας, νεαρός 21 ετών, γιος στρατιωτικού, άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι μέσα από όχημα εν κινήσει προτού απομακρυνθεί αυξάνοντας ταχύτητα.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν αστυνομικός και η αδελφή του.

Σερβία: Συνελήφθη ο δράστης του νέου μακελειού με 10 νεκρούς – Γιος στρατιωτικού ο 21χρονος

Σήμερα (5/5), προτού ανατείλει ο ήλιος, εκατοντάδες αστυνομικοί χτένιζαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερο εφοδιασμένο με προβολέα έψαχνε επίσης τον δράστη, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Σύμφωνα με το RTS, στην έρευνα συμμετέχουν περίπου 600 αστυνομικοί, ανάμεσά τους μέλη ειδικής μονάδας επέμβασης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η αστυνομία παράλληλα απέκλεισε την πρόσβαση προς διάφορα χωριά.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Μπρατίσλαβ Γκάσιτς έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες πως ο νεαρός εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε από την αστυνομία κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί και αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς.

Ανάστατοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιατρικού κέντρου στο Βελιγράδι, όπου διακομίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Η υπουργός Υγείας Ντάνιτσα Γκρούιτσιτς έκανε σύντομη επίσκεψη στο κέντρο.

Το νέο μακελειό εκτυλίχθηκε την επομένη της σφαγής από δεκατριάχρονο μαθητή οκτώ παιδιών και φύλακα μέσα σε σχολείο του Βελιγραδίου, τραγωδία που σόκαρε βαθιά τη χώρα.

Άλλοι επτά άνθρωποι, έξι μαθητές και μια εκπαιδευτικός, τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση με τη χρήση όπλου. Δυο από τα θύματα συνέχιζαν χθες Πέμπτη να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού υποβλήθηκαν σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Ο νεαρός συνελήφθη λίγη ώρα μετά το μακελειό στην αυλή του σχολείου, όπου περίμενε να καταφθάσουν οι αστυνομικοί. Τέθηκε υπό κράτηση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο πατέρας του, γνωστός γιατρός, ιδιοκτήτης του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, συνελήφθη και αναμένεται να καταθέσει σήμερα σε εισαγγελέα. Η μητέρα επίσης προσήχθη.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Εορτασμοί και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε μια «μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία» της Σερβίας.

Στα Βαλκάνια κυκλοφορεί τεράστιος αριθμός όπλων –συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων–, μετά τις συρράξεις και την πολυαίμακτη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας τα χρόνια του 1990. Κάπου 765.000 όπλα, ανάμεσά τους 232.000 πιστόλια, είναι νόμιμα καταγεγραμμένα στη Σερβία, χώρα περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα σκοπευτήρια είναι δημοφιλή.

Τον Απρίλιο του 2013, χωρικός δολοφόνησε 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς του και περίοικους, όχι μακριά από τη Μλαντένοβατς, στην ίδια περιοχή που έγινε το χθεσινό.

Μέτρα παίρνει η σερβική κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο σχολείο στο Βελιγράδι

Η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε σειρά μέτρων μετά την τραγωδία σε σχολείο στο Βελιγράδι. Τα νέα μέτρα προβλέπουν μορατόριουμ για δύο χρόνια για την έκδοση των αδειών που απαιτούνται για την αγορά ή τη μεταφορά πυροβόλων όπλων και εντός τριών μηνών πρέπει να επαληθευτούν όλες οι άδειες οπλοφορίας.  

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε ότι εντός έξι μηνών θα τερματιστεί ο έλεγχος των ατόμων που έχουν δικαίωμα κατοχής πυροβόλων όπλων, ιδίως ο τρόπος αποθήκευσης των όπλων και των πυρομαχικών, είτε ανήλικοι είτε άλλα μη εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν πρόσβαση σε αυτά. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προετοιμάσει μια τροποποίηση του νόμου που να τιμωρεί όσους επιτρέπουν σε ανηλίκους ή άλλα μη εξουσιοδοτημένα άτομα να έχουν πρόσβαση σε όπλα. Επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να αναλύσει τη δυνατότητα τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα ώστε, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, να μειωθεί το όριο ηλικίας για ποινική ευθύνη από τα 14 στα 12 έτη.  

Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει τοξικολογικές εξετάσεις στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας θα ετοιμάσουν τους κανονισμούς που θα επιτρέψουν την υποχρεωτική εισαγωγή των τεστ ναρκωτικών στα λύκεια και στα γυμνάσια. Θα εξεταστούν οι μαθητές της 7ης και της 8ης τάξης. Εντός δέκα ημερών θα συγκροτηθεί το Συμβούλιο για την πρόληψη της βίας στα σχολεία, θα οργανωθούν κινητές ομάδες που θα περιλαμβάνουν εκπροσώπους του σχολείου, φορέων κοινωνικής προστασίας και της αστυνομίας, οι οποίοι θα αντιδρούν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης. Σε διαβούλευση εκπροσώπων των εκπαιδευτικών με τους συλλόγους γονέων και συλλόγους μαθητών, πρόκειται να αναλυθεί η ψήφιση του μέτρου για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.  

Εντός ενός μηνός, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών πρέπει να αναλύσει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων για παραβίαση υποχρεώσεων από παρόχους μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, προκειμένου να απαγορευτεί περιεχόμενο που προωθεί τη βία, το έγκλημα, τη ακατάλληλη συμπεριφορά, περιεχόμενο που μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σωματική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη. Εντός δέκα ημερών θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο, η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης ιστοσελίδων που δίνουν συμβουλές για το πώς να διαπράξει κανείς ένα έγκλημα ή πώς να αποκτήσει ναρκωτικά ή πυροβόλα όπλα. 

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ | Μετάφραση Agerpres.ro: Μιχαέλα Λαμπρινίδου, ertnews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ