Δήλωση Βασίλη Λαμπρινού για την επέτειο των «Εθνικών Αγώνων» και την «Ημέρα της Ευρώπης»

Petite Perle 300×250

Η επέτειος των «Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού», συνδεδεμένη με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ορόσημο στην πορεία του σύγχρονου κόσμου. Χρειάστηκαν αμέτρητες θυσίες, αναρίθμητα γεγονότα ηρωισμού και αυταπάρνησης, για την λύτρωση από το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού, που είχε απλωθεί και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

     Και η εφετινή επέτειος σημαδεύεται από την συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η παραβίαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, οι φρικαλεότητες, οι εκτελέσεις αμάχων, οι καταστροφές πόλεων και χωριών, η αναγκαστική προσφυγιά χιλιάδων κατοίκων ενός ανεξάρτητου κράτους, από την επεκτατική Ρωσία του Πούτιν, ντροπιάζουν μια χώρα που συνέβαλε καθοριστικά στην νίκη εναντίον των Δυνάμεων Άξονα. 

    Τιμούμε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν, τιμούμε όσους έδωσαν την ζωή τους στις αγώνες κατά των φασιστικών και ναζιστικών στρατευμάτων. Τιμούμε την Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής.

    Η δεύτερη επέτειος της 9ης Μαΐου, η «Ημέρα της Ευρώπης», σηματοδοτεί την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης και της δημιουργικής συμπόρευσης των κρατών της, μεταπολεμικά.  Με συνεργασίες, αφοσίωση στις αξίες της δημοκρατίας, ισότητα, κοινωνική ενότητα και αλληλεγγύη, στοιχεία που κατέστησαν την Ευρώπη περιοχή ελευθερίας, ευημερίας και ασφάλειας. Για όλα αυτά τα αγαθά, τις μεγάλες κατακτήσεις των λαών, οι δημοκρατικές χώρες οφείλουν να επαγρυπνούν πάντα, ώστε να διατηρηθούν και στο μέλλον, για τις νεότερες γενιές της Ευρώπης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ