Εκλογές στην Τουρκία: Επεισόδια πριν τις κάλπες

Petite Perle 300×250

Λιγότερο από μία εβδομάδα από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία, η ένταση ανάμεσα στα «στρατόπεδα» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υποψηφίου της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο ζενίθ. Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θεωρείται αβέβαιο, παρά τις δημοσκοπήσεις που «δείχνουν» Κιλιτσντάρογλου, ενώ το πολωμένο προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι το πλέον έντονο στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Εκτός από τις σοβαρές φραστικές αντιπαραθέσεις δεν απουσιάζουν και προβοκατόρικα περιστατικά, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτυευσης, όπως η χθεσινή επίθεση κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στην πόλη Ερζερούμ.

Ο Ιμάμογλου δέχτηκε επίθεση με πέτρες από περίπου 200 άτομα, τα οποία πρόσκεινται στο Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων και το ισλαμιστικό κόμμα Huda-Pa, αμέσως μετά την έναρξη της ομιλίας του από την οροφή ενός λεωφορείου. Μάλιστα προσπάθησε να κατευνάσει το συγκεντρωμένο πλήθος ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια», ενώ δήλωσε πως θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Διευθυντή Ασφαλείας, τον νομάρχη και τον δήμαρχο, καθιστώντας υπεύθυνη για την επίθεση την αστυνομία που «κάθεται και παρακολουθεί τα 200 άτομα να πετούν πέτρες» όπως δήλωσε. Τελικά ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης φυγαδεύτηκε από την ασφάλειά του, αφού τα επεισόδια συνεχίστηκαν, ενώ εννέα  άτομα τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα σε «επίδειξη δύναμης στο «κάστρο» του Εκρέμ Ιμάμογλου, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με μια τεράστια προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να μιλούν για πλήθος που άγγιξε τους 1,7 οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος AKP. O Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου προσωπική επίθεση στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποκαλώντας τον ευθέως… «μεθύστακα». Μπροστά σε ένα παθιασμένο πλήθος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε για τον βασικό του αντίπαλo «Μπορείς να πίνεις μπύρα όσο θέλεις. Το έθνος μου δεν θα άφηνε την Τουρκία σε έναν μεθύστακα». Ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου και στην μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. «Προστατεύσαμε την κληρονομιά του κατακτητή μετατρέποντας την Αγία Σοφία ξανά σε τζαμί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απάντηση στον Ερντογάν, για την πρόσφατη προτροπή του προς τους ψηφοφόρους να μην τον «θυσιάσουν» για ένα … κρεμμύδι, έδωσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI) Μεράλ Ακσενέρ. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αδριανούπολη, η Ακσενέρ επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας με νόημα : «Όσοι δεν μπορούν να φάνε πατάτες και κρεμμύδια, θα φάνε την εξουσία του κ. Ερντογάν, Θεού θέλοντος».

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος αποδεχτεί μια πιθανή του ήττα στην κάλπη, εγκαταλείποντας την εξουσία και μια πολυετή διακυβέρνηση που έχει εξελιχθεί σε ένα απόλυτα προσωποκεντρικό καθεστώς. Πάντως ήδη Ερντογάν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι «παίζουν» το χαρτί της κακιάς Δύσης που θέλει να παρέμβει στις εκλογές υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, όπως υποστηρίζουν ευθέως.

Μετά το πρόσφατο άρθρο – κόλαφο του Economist που υποστηρίζει πως ο Ερντογάν πρέπει να χάσει και «να φύγει» από την εξουσία, και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, σειρά πήρε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Το εξώφυλλο του τελευταίο τεύχους, εικονίζει τον Ερντογάν, να κάθεται σε σπασμένο χρυσό θρόνο και με έμβλημα επίσης πάνω στο θρόνο μία σπασμένη ημισέληνο. Μάλιστα, το περιοδικό χρησιμοποίησε ως τίτλο τη λέξη «unbesiegbar», που σημαίνει «ανίκητος», στο εξώφυλλό του, το οποίο περιείχε μια φωτογραφία του Ερντογάν, αλλά το έκανε να φαίνεται σαν να είχε διαγραφεί η πρώτη συλλαβή «un», δηλ. το «α», υπονοώντας «μη ανίκητος».

Protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ