Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE

Petite Perle 300×250

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο τουΠανεπιστημίου YALE, το οποίο διοργανώθηκε από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, από τις 3 έως τις 5 Μαΐου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Το θέμα του Συμποσίου ήταν η Κρητική Διατροφή και παράδοση.

Τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, Πέμπτη 4 Μαΐου, η ομότιμος καθηγήτρια  Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στη Μεσογειακή Διατροφή λέγοντας, ότι «σμιλεύτηκε χιλιάδες χρόνια στη μεσογειακή λεκάνη, όπου φύεται η ελιά. Χωρίς ελιά, Μεσογειακή Διατροφή δεν υπάρχει». Επικεντρώθηκε επίσης και στο ότι προάγει τη βιωσιμότητα, καθώς το αποτύπωμά της στο περιβάλλον είναι μικρό: «Η Μεσογειακή Διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί από μια υγιεινή διατροφή σε ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο, καθώς είναι κυρίως φυτική». Υπενθύμισε, δε, ότι η παραγωγή κρέατος είναι από τους βασικούς συντελεστές αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου. Η καριχοπούλου επεσήμανε τέλοςότι το «λίκνο» της Μεσογειακής Διατροφής είναι η Κρήτη, ενώ κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει μέλλον και προοπτικές.

Από την πλευρά του, ο  Prisco Priscitelli,UNESCOChairinHealthEducationandSustainableDevelopment,μίλησε για το πώς μπορεί κάθε χώρα να «υιοθετήσει» την Μεσογειακή Δίαιτα, ενσωματώνοντας στο διατροφικό μοντέλο τοπικά προϊόντα πλούσια σεπολυφαινόλες, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά.Ο Jean Claude Moubarac,Faculté demédecineUniversité deMontréal, συνέκρινε τη Μεσογειακή Δίαιτα με εκείνη της Νότιας Αμερικής, ενώ ο Guansheng Ma,Professor, Chair of Department of Nutrition and Food Hygiene, School of Public HealthPeking University, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για τη διατροφή της Κίνας, η οποία περιέχει κατανάλωση κοτόπουλου, φασολιών σόγιας και κραμβέλαιου. Στην ίδια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο Μιχάλης Καθαράκης, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης, σημείωσε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα συνδέεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Νωρίτερα, οι Στέργιος Πιρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, και Νίκος Ψιλάκης, Συγγραφέας και δημοσιογράφος, ανέλυσαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, κύριου συστατικού της κρητικής διατροφής.

Την ανάγκη να καλλιεργηθεί διατροφική κουλτούρα από μικρή ηλικία τόνισαν οι ομιλητές της ενότητας «Από την εκπαίδευση στην πράξη: Υιοθετώντας και εξελίσσοντας το παράδειγμα της Μεσογειακής Διατροφής». Οι RafiTaherian, AssociateVicePresidentYaleHospitality, RickSmilow,CEO, InstituteofCulinaryEducationofNYC, FedonAlexanderLindberg, Συγγραφέας, BillTelepan, ExecutiveChefMetropolitanMuseumofArtatNYC καιΚωνσταντίνος Τριανταφύλλης, Group Marketing & PR Director, Metaxa Hospitality Group, σημείωσαν επίσης ότι η γαστρονομική εμπειρία είναι πολύ σημαντική για να κατανοήσει κανείς την κουλτούρα μιας χώρας. Ιδιαίτερα βιωματική ήταν η ομιλία του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, ο οποίος μίλησε για τον κρητικό τρόπο ζωής.

Στον ρόλο της γυναίκας στη Μεσογειακή Δίαιτα αναφέρθηκαν με παραπομπές σε ιστορικές και λαογραφικές πηγές οιSevasti Chatzopoulou, Associate Professor, Roskilde University, Aylin ÖneyTan, Conservationarchitect, foodwriter/historian, Μαριάνα Καβρουλάκη, Πειραματική αρχαιολόγος – Ιστορικός διατροφής, και Αναστασία Τζιγκουνάκη,Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.Στη συζήτηση που έγινε, επισημάνθηκαν κοινά συστατικά της διατροφής, καθώς και παρόμοιες κουλτούρες στο τραπέζι λαών που γειτνιάζουν. Τέλος, τη δική της εμπειρία από την Κρήτη, τους κατοίκους της, τον τρόπο ζωής τους καθώς και τον κρητικό ελαιώνα κατέθεσε μιλώντας αφηγηματικά η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη.

Τη συνολική επίβλεψη και επιμέλεια του Συμποσίουείχε επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Διοργανωτές: Δήμος Ηρακλείου  | Yale School of Public Health | Περιφέρεια Κρήτης | Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου

Συνδιοργανωτές: MSCOMM, EIT Food, Industry Disruptors

ΥπότηνΑιγίδα: ΕΟΤ

ΧρυσόςΧορηγός: PHAEA Resorts, Metaxa Hospitality

ΕπίσημοςΧορηγόςΑερομεταφορών: Aegean Airlines

Χορηγοί: Enterprise Greece | ΜπύραΑΛΦΑ | ΠαγκρήτιαΤράπεζα | ΟργανισμόςΛιμένοςΗρακλείου | Melissa-Kikizas | Terra Creta | Emmetropia | ΑσκληπιόςΔιάγνωσις | Prime MD | Doctor Near You | Prime Health Med

ΧορηγοίΜεταφορών: Autohellas Hertz  | ACCTA | Golden Coaches

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ