Νίκος Ηγουμενίδης: «Η υγεία στο Ηράκλειο απαιτεί σχεδιασμό με όραμα»

Petite Perle 300×250

Μπροστά στην ώρα της κάλπης, χρειάζεται με νηφαλιότητα να κοιτάξουμε την ουσία όσων πραγματικά αφορούν τις ζωές μας. Η τετραετία που φεύγει ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τη σημασία της δημόσιας υγείας. Αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε. Ειδικά, εδώ στην Κρήτη αποκαλύφθηκε η «γύμνια» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας το οποίο κρατήθηκε ζωντανό χάρη στην μεαυταπάρνηση προσφορά των υγειονομικών. Ωστόσο, παρά την τραγωδία και τις ανεπανόρθωτες απώλειες που μετράμε σε ανθρώπινες ζωές, ακόμη και σήμερα το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Αντί μιας γενναίας ένεσης σε υγειονομικό προσωπικό, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές υγείας στην Κρήτη στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

Αναλογίζομαι ξανά και ξανά όσα μού απάντησε μέσα στη Βουλή για τα θέματα υγείας της Κρήτης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, η οποία πολύ πρόσφατα αποκάλυψε με εγκύκλιο της την πραγματική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία. Για την ίδια, στην Κρήτη δεν υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης, και όπως υποστήριξε επί λέξει για τα 2 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης: «σαφώς δεν είναι υποστελεχωμένα ούτε το ΠαΓΝΗ, ούτε το Βενιζέλειο» (Πρακτικά Ολομέλειας Βουλής, Επίκαιρη Ερώτηση, 10 Φεβρουαρίου 2023). Αν λοιπόν δεν είναι υποστελεχωμένα τα 2 νοσοκομεία της Κρήτης, τότε, αλήθεια, γιατί έχουμε 12.000 εκκρεμή χειρουργεία σε αυτά τα νοσοκομεία; Για τη Νέα Δημοκρατία είναι «κανονικότητα» η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και η εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των επενδυτών στην υγεία, και όχι η εξυπηρέτηση των ασθενών. Αυτό εξηγεί τα χιλιάδες χειρουργεία σε αναμονή, καθώς και την κάλυψη των κενών των γιατρών στις εφημερίες των δομών Υγείας, από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Ο στόχος για «κανένα περιστατικό εκτός Κρήτης»

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Κρήτη, η κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει κανένα συμφέρον να ακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο τη Νέα Δημοκρατία. Για την Κρήτη και το Νομό Ηρακλείου το όραμα για υγειονομική αυτάρκεια της Κρήτης είναι κεντρικός στόχος. Η απερχόμενη Κυβέρνηση επεδίωξε σταθερά τα τελευταία χρόνια, όχι απλώς να υποβαθμίσει και να αποψιλώσει τις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης, αλλά κυρίως να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. Ο στόχος για την Κρήτη «να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας» πρέπει πλέον να αναβαθμιστεί σε «κανένα περιστατικό να μην χρειάζεται μετακίνηση εκτός Κρήτης για αντιμετώπιση».

Ασφαλώς δεν πρόκειται απλώς για μια αναγκαία αριθμητική αύξηση των υπηρετούντων, αλλά και για μια απαιτούμενη ποιοτική προσέγγιση. Οι προσλήψεις θα πρέπει να αποσκοπούν ώστε κάθε κλινική να έχει την επιστημονική επάρκεια για ανταπόκριση στις απαιτήσεις. Όποιος θέλει να σχεδιάσει για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας στην Κρήτη πρέπει να λάβει υπόψη ότι τα περιστατικά που σήμερα αντιμετωπίζονται εκτός Κρήτης είναι κυρίως Χειρουργικά (Καρδιοχειρουργικά–Νευροχειρουργικά–Αγγειοχειρουργικά–Θωρακοχειρουργικά–Παιδοχειρουργικά). Επομένως, η υγειονομική αυτοτέλεια της Κρήτης, η οποία καλύπτει υγειονομικά και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προϋποθέτει την ενίσχυση των αντίστοιχων κλινικών, ώστε με επάρκεια να υπηρετούν τον απαιτούμενο ρόλο τους.

Η απάντηση στην κα Γκάγκα και στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι το ΠαΓΝΗ  – «ναυαρχίδα» των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας στην Κρήτη – δεν χρειάζεται ΜΑΤ. Χρειάζεται να ενισχυθεί ολόπλευρα. Παράλληλα, απαιτείται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου πτητικού μέσου στην Κρήτη, ενώ επίσης χρειάζεται και πλωτό μέσο, ειδικά σε περιοχές στο Νότο με το «ανεπαρκές» οδικό δίκτυο.

Το Ηράκλειο πρότυπο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

Παράλληλα με τον παραπάνω στόχο, το Ηράκλειο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την Ελλάδα. Οι αναγκαίες δομικές αλλαγές στην ΠΦΥ στο Νομό Ηρακλείου θα πρέπει να προχωρήσουν. Μεταξύ άλλων, με βάση τον επιστημονικό Χάρτη Υγείας της Κρήτης θα πρέπει:

  1. Το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά να γίνει πρότυπο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Μετά την παραχώρηση του κτιρίου από το Υπ. Εργασίας για να στεγαστεί Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), η δομή στο ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ναυαρχίδα της ΠΦΥ στο Ηράκλειο.
  2. Να θεσμοθετηθεί Κέντρο Υγείας Μαλεβιζίου. Η ΤΟΜΥ του Γαζίου να εξελιχθεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου για τον Δήμο Μαλεβιζίου και όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου, που σήμερα υπάγονται στο ΚΥ Αγ. Βαρβάρας να ενταχθούν στο ΚΥ Μαλεβιζίου.
  3. Να θεσμοθετηθεί Κέντρο Υγείας Χερσονήσου και να στεγαστεί στο ΙΚΑ Χερσονήσου. Το κτίριο του ΙΚΑ Χερσονήσου παραχωρείται για χρήση από το Υπ. Εργασίας στο Υπ. Υγείας. Μπορεί να στεγάσει την ΤΟΜΥ της Χερσονήσου η οποία να εξελιχθεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου για τον Δήμο Χερσονήσου. Τα υπάρχοντα περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν στον αντίστοιχο Δήμο, να ενταχθούν στο ΚΥ Χερσονήσου.
  4. Μονάδα Υγείας Αεροδρομίου. Μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο, το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υγείας, αντίστοιχες της ποιότητας και του επιπέδου του τουριστικού μας προϊόντος. Ο παρακείμενος σταθμός του ΕΚΑΒ πρέπει να εγκατασταθεί στην εδώ Μονάδα Υγείας, όπου παράλληλα, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση ιατρείο, θάλαμος βραχείας νοσηλείας, φαρμακείο, θάλαμος ανάπαυσης προσωπικού, χώρος για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Αντίστοιχος χώρος πρέπει να υπάρξει και στο νέο υπό κατασκευή αεροδρόμιο.
  5. Το Περιφερειακό Ιατρείο Αρχανών του ΚΥ Αρκαλοχωρίου να γίνει ιατρείο 16ωρης λειτουργίας. Υπάρχει καταγεγραμμένη αυξημένη κίνηση ασθενών. Η 16ωρη λειτουργία του Ιατρείου των Αρχανών, αντίστοιχα με την λειτουργία των ΤΟΜΥ, και τους κατοίκους εξυπηρετεί και τα παρακείμενα νοσοκομεία.
  6. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου και το Περιφερειακό Ιατρείο Αγ. Δέκα του ΚΥ Μοιρών να αποτελέσουν ιατρεία 16ωρης λειτουργίας.
  7. Θεσμοθέτηση νέων Περιφερειακών Ιατρείων σύμφωνα και με την στηριγμένη στο χάρτη υγείας και την κίνηση του πληθυσμού επιστημονική ανάλυση. Θεσμοθέτηση: Α. Νέου Περιφερειακού Ιατρείου του ΚΥ Μοιρών στα ΜάταλαΒ. Νέου Περιφερειακού Ιατρείου του ΚΥ Μοιρών στην Βαγιωνιά.
  8. Να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του πρόσφατα θεσμοθετημένου νέου Περιφερειακού Ιατρείου του ΚΥ Χάρακα στις Στάβιες.
  9. Θεσμοθέτηση Κέντρου Ψυχικής Υγείας Μοιρών. Ήδη έχουμε την θετική εξέλιξη της χρηματοδότησης από την περιφέρεια Κρήτης της ανέγερσης νέου κτιρίου που θα στεγάσει το ΚΥ Μοιρών. Έτσι, «απελευθερώνεται» το υπάρχον κτίριο του ΚΥ.
  10. Θεσμοθέτηση Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για δομή απαραίτητη στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας, για την κάλυψη του νοτιοανατολικού νομού Ηρακλείου.
  11. Επαναλειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Προτείνεται η έδρα του στη Χερσόνησο και η συστέγασή του με το προτεινόμενο ΚΥ Χερσονήσου ή την ΤΟΜΥ Χερσονήσου στο κτίριο του ΙΚΑ Χερσονήσου.
  12. Προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής εξειδίκευσης των επαγγελματιών υγείας στην ΠΦΥ. Συνεργασία της 7ης ΥΠΕ με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ, ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής εξειδίκευσης των φοιτητών της Ιατρικής, των ειδικευομένων Γενικών Γιατρών, των σπουδαστών της νοσηλευτικής και των λοιπών επαγγελματιών υγείας, στις δομές της ΠΦΥ στο νομό Ηρακλείου.

Σε μια τέτοια προοπτική είναι σαφές πως δεν χρειαζόμαστε ούτε τα μπαλώματα του κ. Μητσοτάκη, ούτε τους φίλους του ιδιώτες. Μόνο μια προοδευτική Κυβέρνηση μπορεί να εργαστεί σε μια τέτοια κατεύθυνση σε όφελος της Κρήτης και με γενναίες επενδύσεις στη δημόσια υγεία. Γι' αυτό και θα είναι κρίσιμο στις 21 Μαΐου να ηττηθεί η Κυβέρνηση της Δεξιάς και να αναδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων που θα προκύψει, θα βάλει στο τραπέζι και θα υπηρετήσει το στόχο για την αυτάρκεια της δημόσιας περίθαλψης στην Κρήτη για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επόμενων γενεών.

Ως εδώ!

Καιρός να γυρίσουμε σελίδα και στην Υγεία!

Να πάμε μπροστά!

*Υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ