Άρια Κορνηλάκη: Συγκεκριμένη η ατζέντα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Petite Perle 300×250

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι αυτή που βάλλετε περισσότερο τα τελευταία χρόνια πότε από τις διαδοχικές κρίσεις πότε από την πανδημία. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι η μείωση της ρευστότητας αλλά και ο μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων, όπως είπε μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου, η επικεφαλής του Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, Άρια Κορνηλάκη. Η κα Κορνηλάκη κλήθηκε να δώσει ορισμένες απαντήσεις για αυτό το θέμα.

Ως επικεφαλής του Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΝΕ Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ έχετε συνεχείς επαφές με τους επαγγελματίες. Ποια είναι τα θέματα που σας θίγουν;

-Αρχικά, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μάϊου να μιλήσουμε για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τον κλάδο της οικονομίας που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, από την οικονομική, την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση των τελευταίων χρόνων.

Επειδή σε καθημερινή βάση, συναντώ συναδέλφους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι η μείωση της ρευστότητας αλλά και ο μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ενέργειας, τα λειτουργικά έξοδα που πολλαπλασιάζονται, τα υψηλά ενοίκια και η ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ταλαιπωρούν έντονα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Πιστεύουν ότι θα δουν «καλύτερες μέρες»;

-Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στην αγορά. Αυτό το επιβεβαιώνουν και όλες οι σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης. Άγχος, ανασφάλεια, αβεβαιότητα είναι τα συναισθήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αυτό το περιβάλλον προσπαθούμε να ανατρέψουμε ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Αυτές «τις καλύτερες μέρες» πιστεύουμε ότι μπορούμε να τις δούμε μπροστά μας, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και το ρόλο που θα αναθέσουν στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι Έλληνες πολίτες.

Έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν ή είναι αναποφάσιστοι;

Μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο. Τώρα αν αυτό το τμήμα αγγίζει το 15 ή το 20% προσωπικά δεν μπορώ να το γνωρίζω. Από το κλίμα των τελευταίων ημερών, εκτιμώ ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο το ποσοστό των αναποφάσιστων θα υποχωρεί.

Ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την στήριξη των επιχειρήσεων;

Πριν λίγες ημέρες, από το Αγρίνιο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε δέσμη μέτρων για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

–Τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα δημιουργούνται από δικτυώσεις και συνεργασίες.

-Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε οργανωμένα βιοτεχνικά πάρκα.

–Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις μικρομεσαίων στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

–Δημιουργία κέντρων ανάπτυξης προϊόντων στις περιφέρειες για παροχή τεχνικής βοήθειας σχεδιασμού, τυποποίησης, αναπτυξης νέων προϊόντων και δικτύων διανομής τους.

-Για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, πραγματικές ρυθμίσεις σε 120 δόσεις με "κούρεμα" για τους συνεπείς.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τονίσουμε την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Για εμάς η δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες που πάλεψαν με διαφανή τρόπο, αγωνίστηκαν αλλά δεν τα κατάφεραν, είναι προτεραιότητα. Δεν θα αφήσουμε να αφελληνιστεί η ελληνική οικονομία. Απέναντι στον λαϊκισμό, απαντάμε με δικαιοσύνη και ορθολογισμό. Γι' αυτό επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, με επικαιροποιημένο νόμο όπως αυτόν του ΠΑΣΟΚ του 2010, τον "νόμο Κατσέλη" που θέλει να τον οικειοποιηθεί ο κ. Τσίπρας, έχοντας κοντά του την κα Κατσέλη, αλλά δεν λέει στον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε και ήταν απέναντι σε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε την κοινωνία σε μια δύσκολη φάση της οικονομικής κρίσης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ